Hamilelik kadın bedeni üzerinde oldukça fazla değişikliğe sebep olur ve bunun sonucunda kadınlar vücutlarında ortaya çıkan mucizenin farkına varırlar. Zira bir hayata can vermek mucizenin kendisi değildir de nedir? Lakin hamileliğin güzel yanları, beraberinde yapılabilecek ve yapılamayacak şeyler listesini de beraberinde getirir. Bu noktada kadınlar hem sevdikleri hem de sevmedikleri gıdalar konusunda karar vermenin yanında, bir de bebek için faydalı ve zararlı gıdaları dikkate almak zorunda kalırlar.

Hamile bir kadın üç trimester boyunca kuru meyve ve kuruyemiş tüketmeli. Bilhassa badem, kayısı, kaju (sınırlı miktarda), vişne, orman meyveleri ve kuru üzümler en önemli tüketilecekler arasında. Bu gıdalarda önemli besinler bulunurlar ve bunlar hem anne hem de bebek için gereklidirler. Bu yazımızda kuru üzümlerin bu niteliklerine biraz değineceğiz.

Hamilelikte Kuru Üzüm Yemenin Anne İçin Yararları

Diş Çürükleri

Bebek bekleyen anne adayları, bedenlerine olabildiğince iyi bakmak zorundalar. Annenin yemesi gereken gıdaların bir kısmı ağızda ciddi birer koku bırakırlar ve bunun yanında hamile kadınlarda genelde diş eti kanamaları da görülür. Bu yüzden ağız bakımı önemlidir ve bulantıların da önlenmesini sağlar.

Kuru üzümde oleanolik asit bol bulunur ve bu asit dişleri çürük ve problemlerden korur. Ayrıca ağızdaki bakterilerin koku yaratmalarına da engel olur.

Kabızlık

Kuru üzümün lif içeriği yüksektir ve bilhassa hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan kabızlığa karşı hayli etkilidir. Kuru meyve suyu emer ve bağırsak hareketlerini kolaylaştıran laksatif bir etki yaratır.

Alyuvar Üretimi

Hamilelik döneminde kadınlar genelde anemik hale gelirler çünkü pek çok gıda bebeğe aktarılır. Kuru üzümdeki B kompleks vitaminleri, demir ve diğer mineraller, homoglobin düzeylerinin artmasını sağlarlar. Bu da kansızlığı engeller ve diğer problemlere de engel olur.

Kanseri Önler

Beden hamilelik döneminde çok fazla değişime uğrar ve bu nedenle vücut kanser gibi ciddi problemlere daha eğilimli hale gelir. Kuru üzümde bulunan antioksidanlar vücuttaki serbest radikaller ile savaşırlar ve serbest radikaller kanserli tümör gelişiminin temel sebepleri arasında yer alırlar.

Hazmı Kolaylaştırır


Kuru üzümdeki lifli içerikler mide bağırsak yollarını temizlerler ve vücuttan atık maddelerin, toksinlerin atılmasına yardımcı olurlar. Bu süreç hamile kadınların gıdalara olan ihtiyaçlarını da arttırır.

Bebek rahimde daha fazla yer kapladıkça, diğer organlar için yer azalır ve sindirim problemleri ortaya çıkar. Kuru üzümdeki magnezyum ve potasyum içeriği, asitliği azaltır ve gıdaların daha kolay sindirimine imkan tanır.

Yüksek Enerji

Kuru üzüm, bildiğimiz üzümün kuru halidir ve bu nedenle içinde fruktoz ve glukoz bol bulunur. Bu durum tükettiğimiz gıdalardaki vitamin ve minerallerin vücut tarafından daha kolay bir şekilde emilmelerine imkan tanır. Vücut hamilelik döneminde ciddi bir değişim içerisinde olduğundan, bunlara enerji üretiminde ihtiyaç duyar.
Kuru üzüm aynı zamanda annenin bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle hamilelik ve doğumda ihtiyaç duyduğu gücü elde etmesine yardımcı olur.

Kuru Üzüm Yemenin Bebek İçin Yararları

Görüşü Arttırır

Anne karnındaki bebek, tüm ihtiyaçları için anneye ihtiyaç duyar ve organlar da buna bağlıdırlar. Hamilelikte kuru üzüm tüketimi bebeğin iyi bir göz yapısına sahip olabilmesi için gereklidir. Ayrıca kuru üzüm tüketimi sayesinde doğumsal anomalilerin riski de azalır.

Güçlü Kemikler

Kuru üzümde bol miktarda kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Bu nedenle hamilelikte tüketimi bebeğin kemiklerinin güçlü olmasına yardımcı olur.

Hamile kadınlar gebelik diyabetine de yatkındırlar. Kuru üzüm glukozu yüksektir ve bu nedenle gebelik şekerine sahip olan kadınların kuru üzüm tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.