1 haftada 3 kilo vermek gibi hızlı kilo verme teknikleri son dönemlerde ciddi popülerlik kazandılar ve herkes hızlıca kilo vermek, anında güzel hissetmek istiyor. Ancak hepimiz vücut ve zihin arasındaki pozitif bağlantının gerekliliğini unutuyoruz ve bu bağlantı ancak uzun vadeli kilo verme ile sağlanabilir. Hızlı kilo verme size kısa sürede bir ün sağlayabilir ancak aynı zamanda geri de tepebilir. Sizler için bu konuyu araştırdık.

Hızlı Kilo Verme Nedir?

Haftada 0.5-1 kilonun üzerinde verilen kilolar hızlı kilo verme olarak tanımlanıyorlar ve uzmanlar 0.5-1 kiloluk haftalık kilo kaybının en sağlıklı seçenek olduğunu belirtiyorlar. Bundan yavaş olması çok yavaş olduğu anlamına geliyor ve ya diyetinizde ya da sporunuzda bir problem olduğunu ortaya koyuyor.

Kilo verme süreci elbette yaş, kilo, boy, ilaçlar, tıbbi geçmiş, genetik gibi pek çok sürece bağlı. Kilo verme sürecinizin ilk haftasında su ağırlığınızı kaybedeceksiniz ve bu size çok hızlı kilo verdiğinizi düşündürtecek. Ayrıca aşırı kiloluysanız, disiplinli bir yaşam tarzına geçmeniz hızlıca kilo vermenizi sağlayabilir. Ancak ilerledikçe kilo verme süreciniz de yavaşlayacaktır.

Dolayısıyla beslenmenizi ve egzersiz süreçlerinizi kilo verme dönemi içerisinde değiştirmeniz gerekiyor.

Hızlı kilo verme sürecinde dört farklı uygulama mevcut:

Açlık

Bu metodun temel prensibi daha az yedikçe daha fazla kilo vereceğiniz üzerine kurulu. Daha az kalori tükettiğinizde başlarda kilo verebilirsiniz ancak bir süre sonra metabolizma yavaşlayacaktır ve uzun vadede kilo vermek yerine alacaksınız.

Çok Düşük Kalorili Beslenme

Günlük 500 kalori gibi çok düşük kalorilerin alındığı diyetler genelde suistimal ediliyorlar çünkü pek çok kişi bunlara bulaşmadan sadece hayat tarzındaki değişimler ile kilo vermeye başlayabiliyor. Bu uygulama sadece vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olanlar ve ameliyat olacak olanlar tarafından doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalı.

Kilo Verme Hapları

Piyasada mucizeler yarattığı söylenen pek çok hap, toz ve besin desteği bulunuyor. Ancak yakından baktığınızda bunların tek başlarına mucizeler yaratmadıklarına şahit olacaksınız. Bu ürünlerin işe yaramaları için sağlıklı beslenmeli ve spor yapmalısınız. Ayrıca bazılarının bazı ülkelerde yasaklı oldukları da unutulmamalı.

Kilo Verme Kremleri ve Aletleri

Haplarda olduğu gibi kremler ve aletler de popüler hale geldiler ancak bunları sadece doktor önerisi üzerine kullanmalısınız.

Doktorlar Neden Yavaş Kilo Vermeyi Öneriyorlar?

Doktorlar ve uzmanlar hızlı kilo vermenin uzun vadeli etkilerinin farkındalar ve bunlardan birisi de kas kaybı. Bu durum metabolizmanızı yavaşlatır, yemek bozukluklarına ve sağlık problemlerine sebep olur.
Haftada 1 kilo verdiğinizde haftada 3500 kalori yakacaksınız ve bu da günde 500 kaloriye denk geliyor. Daha az kalori tüketerek hızlıca kilo verdiğinizde, yağları değil kasları kaybetmeye başlayacaksınız. Bu da mitokondri miktarının azalması anlamına geldiğinden metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Yani artık daha fazla yağ depolamanız mümkün olacaktır.

Hızlı Kilo Vermenin Tehlikeleri

Kas Kaybı

 

Hızlı kilo verdiğinizde, yağlar yerine kaslarınızı kaybedersiniz. Bu da metabolizmanızı yavaşlatır ve yağ depolamanıza sebep olur.

Bilimadamları yavaş kilo verme sürecinin menopoz sonrası kadınlarda vücut kompozisyonunun değişmesine de engel olduğunu belirtiyorlar.

Gevşek Deri

 

Hızlı kilo veren kişilerin yüzlerinde, kollarında, göğüslerinde ve karın bölgesinde sarkan bir deri oluşur ve bunlar iyi görünmezler.

Daha ince görünürsünüz ama aynı zamanda daha yorgun, yıpranmış ve eksik beslenmiş olursunuz. Yavaş kilo verdiğinizde hem görünümünüz iyileşir hem de enerjiniz artar.

Kalp Problemleri

Kalp devamlı olarak çalışan bir kas yığınıdır ve hücrelere oksijenli kan taşır, oksijensiz kanı geri çeker. Hızlı kilo verdiğiniz zaman kalbinizdeki kaslar da kayba uğrarlar ve bu da kalbin çalışma ritmini bozar. Bu da aritmi ile diğer kalp problemlerine yol açabilir.

Yaşlı Gösterir

Evet, hızlı kilo verince yüz ve boyundaki cilt sarkar, duruş kötüleşir ve daha yaşlı görünürsünüz.

Bağışıklık Sistemi Bozulur

Bağışıklık sistemimiz bizi patojenlerden ve hastalıklardan korumaktadır. Doğru beslenme olmazsa bu sistem bozulmaktadır ve özellikle beslenmesini aniden değiştirenlerde, aç kalanlarda ve doktora danışmadan kullanılan haplarda bu durum daha da öne çıkar. Enerjisiz, yorgun ve zayıf hisseder, daha fazla hasta olursunuz. Ayrıca anemi, osteoporoz, kırık tırnak ve saç, cilt problemleri, beyin hasarı ve kısırlık gibi sorunlar oluşabilir.

Yeme Bozukluklarına Sebep Olur

Bazıları ideal vücut kilolarında olmalarına karşın daha fazla kilo vermek isterler ve bu da bulimia, anoreksi gibi yeme bozukluklarına sebep olur. Yemekleri zorla çıkartmak, çok az yemek veya çok fazla yemek yeme bozukluğu olduğu anlamına gelir. Hızlı kilo vermek istiyorsanız bunlardan medet ummak yerine doktorunuza danışmalısınız.

Ruh Halinizi Etkiler

Kendinizi yeteri kadar yemekten sakınırsanız, bu durum beyninizi de etkiler. Sadece fiziksel olarak yavaşlamaz, aynı zamanda beslenme eksikliği nedeniyle depresyona, kaygılara, sinire ve kötü ruh haline maruz kalır hale gelirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki faktörler de hızlı kilo verme sürecinde ortaya çıkabilmektedirler:

• Baş ağrıları
• Bulantılar
• Ateş
• kabızlık
• Stres
• Düşük kan basıncı

Kimler Hızlı Kilo Vermeli?

Vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olanlar, fazla yağdan dolayı tehlike altındalar ve bu nedenle hızlı kilo verdiren diyetleri takip etmeleri istenebilmektedir. Ancak bu sürecin doktorunuz gözetiminde olması gerektiğini unutmamalısınız. Yoksa çok düşük kalorili bir diyet ve çok fazla spor, kalbinizi yorabilir ve ölüm sebebi olabilir.

Sağlıklı Kilo Verme Nasıl Olmalı?

• Kilo verme hedeflerinizi gerçekçi tutun.
• Planınızı kağıda yazın ve bu plana uyun.
• Sebzeler, meyveler, kaliteli proteinler, tam yağlı süt ürünleri, tam tahıllar, bitkiler, sağlıklı yağlar, kuruyemişler ve çekirdekler tüketin.
• Çöp ve şekerli gıdalardan uzak durun.
• Enerji içeceklerinden, gazlı içeceklerden, diyet koladan, paketli sebze ve meyvelerden uzak durun.
• Her 2-3 saatte bir yiyerek metabolizmanızı aktif tutun.
• Sağlıklı atıştırmalıklar tüketin.
• Yavaş yiyin.
• Her iki haftada bir haftalık kalori alımınızı 500 kadar azaltın. Haftada bir hileli gün uygulayın.
• En az 7 saat uyuyun.
• Her gün meditasyon veya ibadet edin.
• Moralinizi yüksek tutun.
• Düzenli olarak spor yapmaya çalışın.
• Stresinizi azaltmanızı sağlayacak hobi gibi etkinliklerde bulunun.
• Aile ve dostlarınızla bir araya gelin.