Kardiyovasküler hastalık hayatınızın birçok yönünü etkileyebilir ve bazı şeyleri kökünden değiştirebilir, ancak cinsel aktivitenin sonunda acı çekmeniz gerekmez.

Erken tarama, hayat kurtaran müdahaleler ve sofistike farmakolojik ürünler sayesinde milyonlarca insan kalp hastalığı teşhisi konduktan sonra aktif ve dolu dizgin yaşamaktadır. Bu cinsel yaşamı da içine alabilir. Her ne kadar kardiyovasküler hastalıkların fiziksel ve duygusal türleri, sıklıkla bir çiftin cinsel faaliyetlerine zarar verse de, sabırlı olmak için yeterli sebepler vardır.

Harvard’a bağlı Brigham Kadın Hastanesi’nde kardiyovasküler sağlık hizmetleri müdürü olarak çalışan Dr. Joanne Foody, “Cinsel aktivite ve cinsel işlev, hem erkek hem de kadınlar için kalp-damar hastalıkları ile ilgili önemli yaşam kalitesi sorunlarıdır” diyor.

Cinsel Aktivite Önündeki Engeller

Cinsel aktivite sıklığı ve kalitesi bir kişinin genel sağlığı ile sıkı sıkıya ilişkilidir. Kardiyovasküler hastalık belirtilerinin birçoğu cinsel hazzı azaltıyor. Sorunlu kan dolaşımı, cinsel organlara ulaşan kan miktarını azaltır, bu da erkeklerde erektil zorluklara neden olabilir. Kadınlar vajinal uyarılma ve yağlama için gerekli kan akışına sahip olmayabilir. Yüksek tansiyon, diyabet ve depresyon da cinsel istek ve tepkiyi engelleyebilir.

Kardiyovasküler hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da cinsel ilişkinin önüne bir set çekebilir veya orgazm zorluklarına neden olabilir. Ancak, cinsel yan etkilerden dolayı kardiyak ilaçlarınızdan herhangi birini bırakmayı düşünmeyin bilen. Bunun yerine, farklı bir ilaç sınıfını veya farklı bir dozaj deneyebilir misiniz diye doktorunuza sorun. Dr. Foody, “Sağlıklı bir kalp, eğlenceli bir seks hayatı için ilk ön koşuldur.” diyor.

Koroner arter baypas ameliyatından sonra, insanlar sıklıkla; iş ve aile gibi günlük yaşamın diğer yönlerine oranla; cinsel aktivitelere geri dönmenin daha zor olduğunu düşünürler. Cerrahi sonrası rahatsızlık, zayıf benlik imajı ve aşırı koruyucu bir partnerin kaygısı, sık sık belirtilen engellerdir. Bununla birlikte, bir kalp rehabilitasyon ve fizik tedavi programına katılan kişiler daha iyi geri dönme, daha fazla cinsel tatmin yaşama ve ameliyattan sonraki aylarda cinsel aktiviteye dönüş bildirme eğilimindedir.

Riskler: Gerçekler ve Hayaller

Cinsel ilişki sırasında başka bir kalp krizi geçirme veya ölme korkusu, birçok hasta ve eşi için kardiyovasküler bir olayın ardından yatak odasında oluşabilecek büyük bir handikaptır. Dr. Foody, “Medyada gösterilenlere rağmen, kalp krizi cinsel aktivite sırasında nadiren ortaya çıkmaktadır, çünkü bu süre içinde sarf edilen efor genellikle kısadır.”

Gerçekte, düzenli olarak bir partnerle, cinsel ilişki sırasında kalp krizi geçirme olasılığı çok düşüktür. Fiziksel eforun başka bir türü olarak görülen seks, hafif veya orta şiddetli egzersiz kategorisindedir ve ev işi yapmak ya da iki kat merdiven çıkmakla eşdeğer görülmektedir.

Koroner arter hastalığı olan kişilerde, cinsel ilişkiden sonraki birkaç dakika veya saatte bir göğüs ağrısı atağı daha sık görülür. Ancak, anormal olarak sınıflandırılan anjin, tüm anjin ataklarının sadece % 5’inden daha azını oluşturur. Özellikle göğüs rahatsızlığı semptomları yaşamadan egzersiz yapabilen kişilerde çok nadirdir. Önemli bir uyarı olarak; anjin semptomlarını kontrol altına almak için nitrat kullanan erkeklerin sildenafil (Viagra) ve tadalafil (Cialis) gibi erektil disfonksiyon için ilaç kullanmaması gerekir.

Ek olarak, implante edilebilir kardiyak defibrilatör kullanan kişiler genellikle cinsel ilişki sırasında kalbinde oluşan şok sonucunda endişelenmektedir. Bu gerçekleşirse, partnerinize herhangi bir zarar veya acı vermeyecektir. Bununla birlikte, şok yaşayan herkes problemi bir kardiyolog ile tartışmalıdır.

Giderek İlerliyor

“Seks, kalp hastalığı olan insanların çoğunluğu için güvenlidir.” diyor Dr. Foody, ancak bir kardiyak olay veya kalp durumunuzdaki bir değişiklikten sonra doktorunuzdan bir değerlendirme yapmasını istemeniz gerekir. Kontrolsüz yüksek tansiyon, düzensiz anjin (göğüs ağrısı ile) veya ileri kalp yetmezliği gibi yüksek riskli kategorilerdeki insanlar, durumları yeterince tedavi edilene kadar cinsel aktiviteyi ertelemelidir.

Kalp hastalığı ile yaşarken, sağlıklı bir cinsel yaşamın sürdürülmesinin duygusal zorlukları ile uğraşmak, çok daha zor olabilir. İyi bir iletişim kurmak (doktorunuz ve eşinizle) burada da kilit noktadır. Endişelerinizi ve fikirlerini ifade etmekten asla çekinmeyin. Kendi doktorunuz sizi eğitici kaynaklara yönlendirebilir veya tatmin edici bir cinsel yaşama yeniden dönmenize yardımcı olması için gerekirse çiftlere danışmanlık hizmeti tavsiye edebilir.

Eğlenceye Dönüş

Kalp hastalığı teşhisi sonrası başarılı cinsel aktivite önerileri:

• Hem dinlendiğiniz hem de rahat olduğunuz bir zaman bulun. Yemek yedikten sonra iki saat beklemek en iyisidir.

• Rahat, tanıdık ve özel bir yer seçin.

• Seks öncesinde kullanmak için, doktorunuzun da tavsiyesi ve onaylamasıyla, reçeteli ilaçlar satın alın.

• Sarılmak ve okşamak, başlamak için daha rahat bir yol olabilir. Eğer semptom yaşamıyorsanız, hazır olduğunuz anda ve bildiğiniz şekilde ilerlemeye devam edebilirsiniz.

• Rahat ve bildiğiniz pozisyonları tercih edin. Üstte olacağınız bir pozisyonun daha fazla enerji gerektirdiğini unutmayın. Bu dönemde farklı pozisyonlar denemekten kaçınmalısınız.

• Partneriniz ile, endişelendiğiniz konular hakkında konuşun. İkinizin de yaşayabileceği ve yaşadığı duyguları anlayın.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/matters-of-the-heart-sex-and-cardiovascular-disease