Rezene güzel bir kokuya sahip ve sarı renkli çiçeklere sahip bir bitki ve genelde çeşitli sindirim ve solunum problemlerinin tedavisinde kullanılıyor. Lakin her ne kadar çok sayıda faydası olsa da, onun yan etkilerinin de farkında olmak gerekli.

Rezene Tohumunun Yan Etkileri

Fotodermatite Sebep Olabilir

Güneşe karşı hassasiyet yaratan rezene tohumu, ciltte kızarmalara, ağrılara ve hatta üşümeye, ateşe ve baş ağrılarına sebep olabilir. Bilhassa uzun süre güneşe maruz kalıp bir de rezene tohumu tüketmek bu problemi körükleyebilir.

İlaçlarla Etkileşebilir


Özellikle nöbet geçirenler ve epilepsi sahibi olanlar, bu rahatsızlıklara karşı ilaç kullanıyorlar ve bu bireylerin kesinlikle rezene tohumu tüketmemeleri gerekiyor. Zira tohumlar ilacın etkilerinin geçmesine sebep olabiliyorlar ve bu da nöbetlerin geri gelmesi anlamına geliyor.

Meme Büyümesine Sebep Olabilir

Özellikle ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte kadınlarda meme gelişimi başlar ancak rezene çayı bu süreci erkene çekebilir ve bu yüzden ergenlik öncesinde tüketilmesi pek önerilmez.

Dermatite Sebep Olabilir

Rezene tohumu yağının tüketimi ciltte inflamasyonların ve sivilcelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Alerjiler

Rezene tohumu alerjik bir bitki olarak bilinmektedir ve bilhassa alerjiye yatkın bünyesi olanlarda alerji belirtilerine ek olarak karın krampları ve nefes alma problemleri ortaya çıkabilir.

Meme Kanserine Sebep Olabilir

Rezene tohumlarının meme kanserine sebep olduğunu gösteren kesin bilgiler mevcut değil ancak onun anne sütünü arttırdığını gösteren çalışmalar, meme dokusu üzerinde doğrudan etkili olduğunu gösteriyorlar.

Rahmi Uyarır

Rezene tohumlarının en bilinen yan etkilerinden bir tanesi rahmi uyarmasıdır. Bu nedenle hamile kadınlar tarafından tüketilmesi önerilmez.

Bazı Enzimleri Aktifleştirir

İlaçları metabolize eden bazı enzimleri aktifleştiren rezene tohumu, bu nedenle P450 3A4 enzimi vesilesiyle metabolize edilen ilaçları kullananlar tarafından tüketilmemelidir.

Emziren Kadınlar İçin Zararlıdır

Rezene tohumu emziren kadınlarda yan etkiler ortaya çıkartabilir ve bu nedenle tüketimi önerilmez.

Toksik Etkiler

Rezene tohumu yağının DNA üzerinde negatif etkilerinin olduğu görülmektedir. Ayrıca hayvanlarda tümör oluşmasına sebep olduğu da görülmüştür. Bu nedenle hormonlara karşı hassas kanser gibi rahatsızlıklarınız varsa rezene tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Her şeyde olduğu gibi rezene ve onun tohum, yağ gibi ürünlerinde aşırı tüketim halinde çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilirler. Bu yüzden tüketimi sınırlandırmak iyi bir tercih olacaktır.