Duygularımız yaptığımız her seçimi etkilerler ve ilişkilerimiz, iş hayatımız, psikolojik sağlığımız ve fiziksel sağlığımız üzerinde ciddi anlamda etkilidirler. Çalışmalar duygusal yeteneklerin ne kadar başarılı bir insan olup olmadığımızı belirlediğini de gösteriyorlar.

Duyguların hayatımızda oynadıkları bu büyük role karşın, onlar hakkında pek sık düşünmeme ihtimaliniz hayli yüksek. Pek çok insan onları düşünmüyor ve çoğumuz onlarla nasıl başa çıkacağımızı bilmiyoruz. Bunun sonucunda akıllı ve başarılı insanlar bile duygusal hatalar yapıyorlar. İşte bu duygusal hatalardan en önemli 3 tanesinden kaçınmak çok önemli.

1- Nasıl Hissettiğinizi Reddetmek

Herhangi bir şekilde fiziksel yaralanma yaşadığımızda bunu reddetmeyiz ve hiç düşünmeden onlara müdahale ederiz. Ancak maalesef duygusal yaralarımız konusunda aynı hassasiyeti göstermiyoruz. Her ne kadar “işe alınmamak o kadar da umrumda değil”, “kızgın değilim” gibi ifadelerle duygularımızı küçümsesek de, duyguları bu şekilde reddetmek, o duyguların ortadan kalkmasını sağlamamaktadır.

Pek çok insan duygusal yaralarını bastırarak zihinsel anlamda güçlü olduğunu kanıtlamaya çalışmaktadır ancak bu sadece rol yapmaya sebep olmaktadır.

Karşılaştığımız zorlukları kabullenmek rahatsız edici ve utanç verici olabilir. Ancak duygularımızı tanımak en iyi kararları verebilmek için en önemli özelliktir ve bu nedenle psikolojik acılarımızı da sağlıklı bir şekilde tanımlayabilmek gerekmektedir.

2- Rahatsız Edici Hislerden Kaçınmak

Korku, üzüntü, utanç ve hayal kırıklığı kimsenin hissetmek istemediği rahatsız edici duygulardan bir kaç tanesi. Ancak bazıları bu duyguları hissetmekten kaçınmak için o kadar mücadele ediyorlar ki, kendi yaşamlarını kısıtlamak zorunda kalıyorlar.

Bir birey olarak büyümek için, rahatsız hissetmeye hazır olmalısınız. Gerçekten pozitif duyguları deneyimleyebilmek için negatif duyguları deneyimlemeyi de unutmamalısınız. Eğer devamlı mutlu olsaydınız, mutluluğun değerini bilemezdiniz.
Rahatsız edici durumlarla her karşılaştığınızda, aslında kendinize güvenmek için bir fırsat yakalıyorsunuz demektir. Rahatsızlığı tolere edebilmeyi öğrendiğinizde, konfor alanınızın dışındaki korkularla yüzleşme kabiliyetiniz de artacaktır.

3- Mutluluğu Kovalamak

Herkes şu anda mutlu olmak için neler yapmanız gerektiğinden konuşuyor. Ancak mutluluğu kovalamak maalesef ters tepiyor çünkü daha mutlu olmanız gerektiğini düşünmeniz, anı mahvediyor. Yeterince mutlu olmadığınız fikri daha fazla mutlu olmak için üzerinizde baskı yaratıyor. Bir aktiviteden bir diğerine koşmak ve mutluluğu zorla almaya çalışmak, hayatınıza mutsuzluğu sokmanın en iyi yolu denilebilir.

Buna ek olarak, bazı insanlar ise kısa vadeli mutlulukları uzun vadeli mutluluklara tercih ediyorlar. Bir tatlının ikinci dilimini yemek size bir dakikalığına mutluluk verecektir. Favori şovunuzu izlemek için önemli bir projeyi kenara koymak sıkılmanızın önüne geçecektir. Ancak bu tip anlık hazlar uzun vadede mutsuz olmanıza neden olacaklardır. Kişisel disiplin bir miktara kadar huzursuzluğu tolere etmenizi gerektirir ancak uzun vadede mutlu olmanıza yardımcı olur.

Duygusal Yeteneklerinizi Nasıl İyileştirmeli?

Duygusal yetenekler, diğer yetenekler gibidirler, sadece pratik ederek daha iyi hale gelebilirsiniz. Ancak onları iyileştirmeden önce yaptığınız duygusal hataları bir değerlendirmeniz daha doğru olacaktır.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr