Sürekli olarak saç derinizi kaşımak istiyorsanız ve bunu yaptığınızda kaşıntı ve ağrılar artmaya devam ediyorlarsa, bölgede problemlere sahipsiniz demektir.

Bu tip problemlere karşı pahalı tedavi ve ilaç imkanları mevcut ancak bazen basit ev çözümleri kafa derisi problemlerinin üstesinden gelmenize yardımcı oluyorlar.

Bu nedenle en basit ve işe yarar tedavileri bir araya getirdik.

Kaşımayın

Saç derinizi kaşımayı bırakın. Çünkü kaşımak enfeksiyonun diğer bölgelere de taşınmasına sebep olur ve derideki kuruluğu daha da kötü hale getirir.

Saç Derinizi Temiz Tutun

Deriyi sağlıklı tutmanın en iyi yollarından bir tanesi onu temiz tutmaktır ancak aşırı temizlik de cilde rahatsızlık vererek bölgede kepek ve kaşınmalara sebep olabilir. Bu nedenle saçlarınızı haftada en az iki en fazla dört defa yıkamalısınız.

Kişisel Hijyeninizi Koruyun

Saç derisi problemleriniz varsa kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayın. Çünkü başkalarından bakteri ve virüsler kapabileceğiniz gibi onlara bulaştırabilirsiniz de.

Saçlarınızı Günde Bir Kaç Defa Tarayın

Saçınızı günde bir kaç defa tarayarak doğal saç yağlarının saçlarınız ve deri boyunca yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bunlar dolaşımı iyileştirir ve kaşınmayı azaltırlar.

Doğal Ürünler Kullanın

Doğal şampuanlar kullanırsanız kimyasallardan uzak durabilirsiniz. Ayrıca saçınızı yıkamadan önce deriye biraz masaj yaparak kan dolaşımını hızlandırmayı unutmamalısınız.

Yağlı Şeylerden Kaçının

Kullandığınız sabun, şampuan, krem ve losyonlar konusunda dikkatli olun. Yağlı ve kaygan olan şeylerden kaçının çünkü yağlı ürünler saç derisini daha kötü hale getirebilirler.

Alerjik Olmayan Ürünler Kullanın

Bazı ürünler bazı kişilerde alerjilere sebep olurlar ve bu nedenle kullandığınız ürün saç derisi problemleri doğurduysa onu kullanmayı bırakmalısınız.

Dengeli Beslenin

Beslenme saç ve saç kökleri üzerinde etkilidir ve bölgede problemleri engellemek için dengeli, besleyici bir beslenme düzenine sahip olmayı unutmamalısınız.

Yeterince Su İçin

Doğru bir diyetle birlikte yeterince su içmeyi de unutmamalısınız. Böylece vücuttaki toksinler ve zararlı organizmalar dolaşım yoluyla daha kolay atılacaklardır.

Vitamin ve Minerallere Dikkat

Bedeninizde bazı mineral ve vitaminlerin eksik olması saç derisi problemlerine sebep olabilir. Özellikle B kompleks vitaminleri, B6, B12 ve D3 vitaminleri ile A ve E vitaminlerinin yetersizliği kafa derisi problemlerinin kaynağı olabilirler.

Saç Masajı Yapın

Az bir miktarda ılık zeytinyağını saç derinize masajla birlikte uygulamanız ve gece bu şekilde uyumanız size yardımcı olabilir. Zeytinyağının enfeksiyonları öldüren etkisi problemlerin ortadan kalmasını sağlayacaktır.

Öz Yağları Kullanın

Lavanta, badem, biberiye, çay ağacı yağı, hindistan cevizi yağı gibi öz yağları saç derinize masajla birlikte uygulamanız ve bir saat sonra durulamanız, bu öz yağların tedavi edici etkilerinden faydalanmanıza yardımcı olacaklardır.

Limon Suyu

Limon suyu iyi bir antiseptiktir ve limonu sıkarak kolayca elde edebilirsiniz. Özellikle kaşınan bir kafa deriniz ve kepek varsa limon suyu etkili olacaktır. Şampuandan önce biraz kafaya dökmek işe yarar ancak dilerseniz suyun içinde seyrelterek de durulama suyu içerisinde kullanabilirsiniz.

Yemeklik Soda

Yemeklik soda da kaşıntılar ve saç derisi ağrıları konusunda destekleyicidir. Mantarları ortadan kaldırır ve kepeği engeller. Dilerseniz öncesinde biraz zeytinyağı ile masaj yapabilir, sonrasında suyla karıştırdığınız yemeklik sodayı yarım saat kafanızda tuttuktan sonra durulayabilirsiniz.

Elma Sirkesi


Sirke mantar ve bakterileri öldürür ve ayrıca saç derisinin pH dengesini de yerine getirir. Islak saça eşit derecede su ile karıştırarak biraz sürebilir, bekledikten sonra durulayabilirsiniz.

Aloe Vera

Aloe vera jeli iyi bir nemlendiricidir ve bilhassa kuru deri problemleri varsa kesinlikle saç derisinde mucizeler yaratabilir. Onu direkt olarak sürebilir ve masajla uygulayabilirsiniz. Yarım saat bekledikten sonra durulamak yeterli olacaktır.

Hidrojen Peroksit

Oksijenli su olarak da bilinen hidrojen peroksitin suda seyreltilmiş hali saç derisinin güzelce temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Brokoli Püresi

Brokoli püre haline getirildikten sonra zeytinyağı ile karıştırılabilir ve saç derisine macun olarak uygulanabilri.

Bal ve Zeytinyağı

Bal ve zeytinyağının birleşimi kuru saç derisi ve dökülen saç derisi problemlerine karşı iyi bir çözüm olacaktır. Bunun için yarım bardak bala çeyrek bardak zeytinyağı ekleyebilir ve karıştırdıktan sonra kafa derinize uygulayabilirsiniz. Sürdükten sonra kafanıza nemli bir havlu takın ve yarım saat bekledikten sonra yıkayın.

Güneş Işığı

Saç derinizi sabahları yarım saat kadar güneş ışığına maruz bırakın. Güneşin iyileştirici ve inflamasyon karşıtı etkileri saç derisine iyi gelecektir.

Selenyum

 

Selenyum minerali antioksidan enzimlerin yapısında az miktarda bulunur ve saç derisinin kuruluğunun da kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca tiroid bezinin de doğru bir şekilde çalışmasında rol sahibidir.

Jojoba Yağı

Jojoba yağı saçın kendi doğal yağına benzer bir yapıya sahiptir ve bu nedenle saç derisi problemlerinde kullanılabilmektedir. Gece uyguladıktan sonra kafanıza nemli havlu sarmanız ve sabah güzelce durulamanız, saç derisinin istediği neme kavuşmasına yardımcı olacaktır.

Susam Yağı

Susam yağı hem tedavi edicidir hem de yağlayıcıdır ve kuru saç derisi problemlerine yardımcı olur. Birazcık ısıttıktan sonra kafa derinize sürmeniz ve gece boyu bekletmeniz kesinlikle işinize yarayacaktır.