Çocuklarımız için iyi ve temiz beslenme prensiplerini anlatacağım bir içerikle daha karşınızdayım!
Ben kızımı her zaman işlenmemiş, saf ve gerçek gıdalar ile beslemeye çalışıyorum ve siz değerli ailelere de, bu beslenme prensiplerini, hazırladığım bazı tarifler ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yazıda, benim çok sevdiğim, günün olmazsa olmaz öğünü kahvaltıyı, çocuklar için çok keyifli hale getirecek harika, sağlıklı bir kahvaltı tarifim var. Peki, ne yapacağız? Bir tane muzlu pankek yapacağız, benim kızım buna bayılıyor. Çocukluğundan beri muz yemekten nefret ettiği için; ben de, bir potasyum ve lif kaynağı olan muzu ona farklı şekillerde yedirmeye çalışıyorum. Kızımın pankek sevdiğini fark ettiğimden beri de, hem pankeklerime muz koyuyorum hem de her sabah kahvaltımızı neşeyle yapıyoruz. Ancak, yalnızca pankek yapmayacağız, yanına bir tane de sahanda yumurta yapacağım. Bunu da yine kızım çok seviyor. Tarifleri, çocukların sevdikleri şekillerde süsleyeceğim, hazırladığım bu tabak da sizin için oldukça ilham verici olacaktır diye düşünüyorum. Peki, ihtiyacımız olan malzemeler neler?

Pankek Tarifi

• 1 adet muz,
• 1 yemek kaşığı tam buğday unu,
• 1 adet yumurta,
• 1 yemek kaşığı labne peyniri (isteğe bağlı olarak krema ya da süt de tercih edebilirsiniz),
• 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi tozu,
• Üzerini süslemek için yaban mersini ve muz dilimleri

Nasıl Yapılır?

İlk olarak, muzu alıyoruz ve elimizle küçük parçalara ayırıp geniş bir kaba alıyoruz. Hafif olgunlaşmış bir muz olursa, işiniz daha kolay olur; çünkü, çatalla ezmeniz gerekecek. Parmaklarınızı kullanarak doğradıktan sonra, muzları çatalla eziyoruz. İyice ezilmeye yakın kıvama geldiğinde, yapışkanlık vermesi için içerisine yumurtayı da ilave ediyoruz.

Yumurta, hamur işlerinde tutuculuk özelliği ile kullandığımız, harika bir malzemedir. Yumurta ile ilgili bilmenizi istediğim çok önemli bir şey var. Ben, organik olmayan yumurtaları kullanmıyorum. Her zaman, organik yumurta kullanmaya özen gösteriyorum. Nedeni ise oldukça basit. Artık, köy tavukları ve dolayısıyla köy yumurtası ortadan kalktığı için; konvansiyonel tavuk ve yumurta üreticilerinin, ne yazık ki hayvanların performansını arttırmak ya da hastalıklardan korumak için çok yüksek miktarlarda antibiyotik kullandığını biliyorum. Ve ne yazık ki, yumurtadan bizlere geçen antibiyotikler, vücudumuz için çok ciddi kanserojen riski taşıyor. Bu nedenle, siz de lütfen yumurtanızı organik alın. Gerekiyorsa biraz daha fazla ödeyin; ama uzun vadede, hastalığınıza, doktorlara, ilaçlara ve hastaneye yatırmadığınız para olarak düşünün. Her zaman diyorum ya, iyi gıda her zaman hastane parasından daha iyidir. Bu nedenle, iyi gıdaya verdiğiniz paraya asla acımayın. Çünkü, onu sağlığınıza bir yatırım olarak kullanıyorsunuz. Bu da, önemli bir iyi yaşam bilgisi olarak Ayşe’den size gelsin.

Tarife geri dönecek olursak, muzları yumurta ile karıştırırken iyice ezdikten sonra, tam buğday ununu ve kalsiyum deposu labne peyniri ekliyoruz. Labne peyniri seviyorum, siz dilerseniz krema da kullanabilirsiniz, ancak bugün değişiklik olsun diye labne kullanıyorum. Hafif ekşi tadı da bence bu pankeke oldukça yakışıyor.

Malzemeleri birleştirdikten sonra, iyice karıştırıyoruz. Muzun, içerisinde iyice erimesine gerek yok; muzun o hafif ağzınıza gelen tadı güzel olacak, bu nedenle iyice ezmek zorunda değilsiniz. Aroma vermesi için, isterseniz içerisine vanilya tozu ya da vanilya özütü de ekleyebilirsiniz; ancak ben bugün bir değişiklik yapacağım ve Hindistan cevizi kullanacağım. Bu nedenle, muzlu pankekin içerisine, aromatik bir tat ve koku vermesi için, Hindistan cevizi rendesini de ekliyoruz. Siz dilerseniz, portakal kabuğu ya da limon kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz, tamamen sizin yaratıcılığınıza ve zevkinize bağlı.

Malzemeleri güzelce çırptıktan sonra, orta boy bir tavayı ocağın üzerine alıyoruz ve altını orta ateşte yakıyoruz. Daha sonra, yapışmasını istemediğim için çaz miktarda zeytinyağı koyup, bir havlu peçete yardımıyla onu yayıyoruz. Siz isterseniz tereyağı da tercih edebilirsiniz, ama ben zeytinyağı tercih ediyorum.

Ardından, hazırladığımız harçtan ortalama birer yemek kaşığı alıp tavaya yerleştiriyoruz. Ben genellikle, tavaya attıktan sonra, pankeklerin şişkin olması için üzerlerine biraz daha ilave ediyorum. Siz de bu şekilde yapabilirsiniz. Pankekler pişerken, pankeki süsleyecek malzemeleri hazırlayalım. Bunun için, yarım muza ihtiyacımız olacak. Muzu bir bıçak yardımıyla ince dilim doğruyoruz.

Pankeklerin üzerlerinin karemel rengi olması, güzel piştiklerini gösterir. Pişirirken, içlerinin de güzel piştiğinden emin olmayı unutmayın. Bir tarafı piştikten sonra, diğer tarafını da pişiriyoruz ve ardından pankekleri servis tabağına alıyoruz. Amerikalılar, her şeye bir “cake” adını vermişler. Pankek de aslında “tava keki” anlamına geliyor. Amerika’yı yeniden keşfetmiş, çok büyük bir mutfakları varmış gibi davranıyorlar; ancak, bunu genellikle pratik olduğu ve çocuğum sevdiği için seviyorum. Yoksa, Türk mutfağındaki gözleme ve bazlama, benim için çok daha kaliteli bir karbonhidrat kaynağı. Ancak çocuklar, bütün gıda gruplarından sağlıklı bir şekilde alsınlar diye, onların sevdikleri şeyleri de yapmamız gerekiyor.

Pankekleri servis tabağına aldıktan sonra, onları süslemeye geçebiliriz. Dilerseniz, yaban mersini ve muz dilimleri ile hayvan süsleri yapabilirsiniz. Benim de, bebekliğinden beri kızıma yapmayı en çok sevdiğim şeylerden bir tanesi, şekilli ayıcıklar ve farecikler hazırlamaktır. Bu tarifte de onları yapmaya karar verdim. Yaban mersinleri ile göz yaptıktan sonra, muz dilimleri ile de fareciklerin kulaklarını ve burnunu oluşturabilirsiniz. Fareciklerimiz hazır, sıra yumurtalara geldi!

Sahanda Yumurta Tarifi

• 1 adet yumurta,
• 1 adet kırmızı biber,
• 1 adet brokoli çiçeği,
• 1-2 adet cherry domates,
• 1/2 sarı dolmalık biber

Nasıl Yapılır?

Yumurta, ne kadar basit bir gıda değil mi? Her zaman alışkın olduğumuz, her dakika bulabildiğimiz bir gıda, ancak inanın, basit olduğu kadar faydası da bizim için o kadar yüksek bir gıdadır. Bu nedenle, yumurtayı mutfağınızdan lütfen eksik etmeyin. “Kolesterolü yüksektir” diyenlere çok aldırmayın, bir probleminiz ya da alerjiniz yoksa, yumurta yemekten çekinmeyin.

Bulabileceğiniz en ucuz ve en iyi protein kaynaklarından biridir. Amino asit, yani bizim hayatımızın temel yapıtaşları, hücrelerimizin olmazsa olmazıdır. O yüzden yumurtayı seviyoruz. Hayatımızda da yumurtayı bolca bulundurmamız gerekiyor. İşte bu nedenle, kızım için de yumurta yemeyi eğlenceli hale getirecek şeyler yapıyorum. Bu tarifte de birazdan onu yapacağım.

Bir adet yumurtayı, orta ateşte ısıttığımız tavanın içerisine bırakıyoruz. Bu arada, yazının başında da söylediğim gibi, ben yumurtada organik olanı tercih ediyorum. Siz de, özellikle çocuklarınıza organik yumurta vermeye çalışın. Yumurta piştiğinde, artık süslemeye geçebiliriz. Peki, neler kullanabiliriz? Kırmızı biber ve brokoli, renkleri ile bu tarife çok yakışabilir.

Kırmızı biberi, yumurtayı eğlenceli bir yüz haline getirmek için kullanacağız. Çekirdeklerini çıkardığımız yarım kırmızı biberi, jülyen olarak doğruyoruz. Kırmızı biber yerine, dilerseniz sarı biber de kullanabilirsiniz.

Brokolilerin çiçeklerini çok seviyorum, bu tarifte onları da kullanacağım. Çocuğunuz brokoliyi sevmiyorsa, onu sevdirebilmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi de yine bu.

Süslemek için, biraz da domates kullanacağız. Domatesi dörde bölerek, süsleme malzemesi hazırlıyoruz. Ardından, biraz da sarı dolmalık biber kullanıyoruz. Çocukların, sarı rengini de çok sevdiğini düşünüyorum. Mutfağımda, her zaman gökkuşağının tüm renkleri ile beslenmeyi hedefliyorum, kızıma da bunu aşılamaya çalışıyorum.

Anne ve babalardan gelen “Çocuğum çok sağlıksız besleniyor” şikayetlerini çok fazla ciddiye alamıyorum; çünkü çocuklar temiz bir sayfa, boş bir kitap gibidir ve onları şekillendiren ebeveynlerdir. Bu nedenle, kendileri abur cubur ya da sağlıksız besleniyorsa, çocuğunun sağlıksız beslenmesinden hiçbir aile şikayet etmemeli.

Süslemek için sebzeleri doğradıktan sonra, artık yumurtayı da servis tabağına alabiliriz. Sarısı ve beyazını ayrı şekilde pişirdiğimiz yumurtayı, bu tarifte küçük bir yüze dönüştüreceğiz. Gözleri için, domates dilimlerini kullanıyoruz. Böylece, yumurtanın sarısı da yumurtamızın burnu olmuş oldu. Daha sonra, kırmızı biber diliminden bir ağız yapıyoruz.

Birazcık meşakkatli gibi görünse de, benim uzun vadede çok keyif aldığım bir şey; çünkü, küçük şeylerden sevinen çocukları sevindirmek bana gerçekten keyif veriyor.

Bu tarifi hazırlarken, yumurtaya surat ifadesi vermek isterseniz, kaş da yapabilirsiniz. Bunun için, yine kırmızı biber dilimlerini küçük dilimler halinde doğrayarak kullanabilirsiniz. Kızım 3-4 yaşlarındayken, bu kaşları çevirerek, onların duygularını anlamasını sağlıyorduk.

Daha sonra, sarı dolmalık biberleri kullanarak, yumurtamıza saçlar yapıyoruz ve gülen bir yumurta hazırlıyoruz. Brokoli yapraklarını da saçların aralarına ekleyebilirsiniz. İşte, sebzelerle dolu bir kahvaltı! Hem sebzeler, proteinler, lifler, mineraller hem de enzimler var. Afiyet olsun…