Yapay zekayla ilgili gelişimler son senelerde hız kazandılar ve artık gerçekten bilince sahip bir yapay zeka için çok fazla vakit kalmadı denilebilir. Zira hem bilgisayar teknolojisinde ve yazılımda yaşanan gelişmeler, hem de daha fazla kişinin bu konuya kafa yormaya başlaması, robotların çağını günümüze neredeyse taşımak üzere. Bu süreçte yapay zekaya dair yaşanan çok ilginç gelişmeler mevcut ve bunları öğrendiğiniz zaman yapay zekanın bilinç kazanmasına neden bu kadar yakın olduğumuzu da anlayacaksınız.

1- Kendinin Farkında Olabiliyor ve Turing Testini Geçiyor

Geçmişte makine ve yazılımların asla insan gibi kendinin farkında olmayacağını düşünüyorduk ancak son senelerde bazı yapay zeka uygulamaları öz farkındalığı ölçen testleri başarı ile geçmeyi başardılar. 3 makine ile yapılan testte, iki makinenin sesi yapay olarak kısıldı ve ardından kimin sesinin olmadığı makinelere soruldu. İlk önce bilmediğini söyleyen makinelerden sadece birisi bunu sesli olarak söyleyebildi ve sesi çıkan zeka, daha sonra kendinin sesinin çıktığının farkına vardı. Ayrıca başka bir yapay zeka ise başka insanları 13 yaşında gerçek bir çocuk olduğuna inandırabildi ve böylece Turing testini de geçmiş oldu.

2- Irkçılık Yapabiliyorlar

Fotoğraf çekiminden sorumlu olan bir bilgisayar, yüz tanıma sistemine giren Çin asıllı bir erkeği devamlı olarak reddetmiş ve bunun sebebi de gözlerinin çekik olmasından dolayı gözlerinin kapalı olduğunu düşünmesi. Aslında tam olarak ırkçılık olmasa da yapay zeka beklediği insan profili göremediği zaman onu reddetmekten çekinmemiş. Benzer davranışların insanlarda olduğunu ve fiziksel farklılıklar nedeniyle pek çok canlıya veya insana farklı şekilde davranıldığını belirtmek gerekli.

3- Siyasete Atılabiliyorlar

Çin’de bulunan iki yapay zeka uygulamasının temel hedefi müşterilerin sık sık sordukları soruları yanıtlamakmış ancak maalesef müşteriler bu robotlara kapasitesinin üzerinde politik sorular sormaktan çekinmemişler. İki yapay zeka ise hem mevcut yönetim hem de demokrasi hakkında oldukça negatif yorumlar vermişler ve bu da yazılımları hazırlayanları bir hayli dehşete düşürmüş.

4- Cinayet İşleyebiliyorlar

Her ne kadar bunun bilinçli mi bilinçsiz mi olduğu bilinmese de ABD’de yaşayan bir kadın, üretim hattında çalışırken robot tarafından başı ezilerek öldürülmüş. Kadının eşi robot ve yazılımları üreten şirketlere dava açmış durumda ancak henüz konuya dair çok fazla bilgi mevcut değil.

5- Yeni Diller Geliştirebiliyorlar

Alice ve Bob isimlerine sahip iki yapay zeka uygulaması Facebook tarafından geçtiğimiz aylarda geliştirildiler ancak ilk başta İngilizce konuşan robotlar, bir süre sonra kendi kendilerine bir dil oluşturdular ve dışarıdan anlamsız gibi görünse de birbirlerini bu şekilde anlamaya devam ettiler. Şirket ise zekaların bu eğilimlerinden dolayı onları kapatma kararı almış.

6- Edebiyatta Başarılılar

Japonya’da düzenlenen bir edebiyat yarışmasında, bir insan ile robotun ortak üretimi olan roman, jürinin elemesini kolayca aşmış ve bu nedenle artık resmen bir edebi eser olarak tanınıyor. Hatta kütüphanelere de dağıtılan kitap, robotların yazdığı ilk roman olarak karşımıza çıkmış durumda.

7- Müzikte de Başarılılar

Müzik ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapan bir bestecinin üretilmesine katkıda bulunduğu yapay zeka uygulaması, kendi kendine bir şarkı hazırlayabilmiş ve bunu internet üzerinden yayınlamış. Böylece ilk defa insan dışı bir varlık sayesinde ortaya müzikal anlamda dinlenebilir bir ürün oluşmuş. Elbette zekanın yaratılmasında sanatçılar, bilimadamları, yazılımcılar ve başka katılımcılar da pay sahibiler.

8- Hitler Sevgisi

Microsoft 2017 senesinde bir kadını taklit edecek bir yapay zeka sohbet uygulaması geliştirdi ve bunu Twitter üzerinden uygulamaya geçirdi. Bunun sebebi onun gerçek insanlar ile sohbet etmesini sağlamaktı ve böylece yazılımın gelişimi sağlanacaktı.

Ancak uygulamanın başlamasından 24 saat sonra Hitler’e hayran olan, cinselliği seven, soykırımları savunan, robot üstünlüğünü savunan bir yapay zeka oluştu. Microsoft bu durumdan dolayı özür diledi ve yapay zekayı kapatmak zorunda kaldı.

9- Go Oyununda da Başarılı

Yapay zekanın çeşitli oyunlarda insanları yenmesi çok da yeni bir şey değil ancak satranç gibi biraz daha mantığın öne çıktığı oyunların aksine, Go oyunu biraz daha insani hislere sahip olmayı gerektiriyor. Alpha Go adlı ve Google tarafından geliştirilmiş olan yapay zeka, dünya şampiyonunu yenmeyi başarmış ve bu nedenle robotların sadece mantıklı hamleler ve olasılıklar değil, his gerektiren oyunlarda da başarılı olabilecekleri anlaşılmış.

10- Sezgileri Çok Kuvvetli

Bir mağazaya gelen müşterilerin profillerini tutan ve bu profillere göre kuponlar gönderen, kampanya haberleri veren yapay zeka uygulaması, bir liseli müşterinin hamile olduğunu düşünerek evine bebekler ile ilgili kuponlar göndermeye başlamış ve bu durum neredeyse bir aile faciasına yol açıyormuş. Baba şirketle liseli bir kıza bebeklerle ilgili kampanyaların gönderilmesi sebebiyle tartışmış ancak gerçek sonradan ortaya çıkmış ve kızın gerçekten hamile olduğu tespit edilmiş. Zira müşteri profilleri ve alışveriş alışkanlıklarının değerlendirilmesi yapay zekanın sezgileri ile kızın hamile olduğunu anlamasını sağlamış.