Yağ yakma konusu bilhassa kadınlar için zorlu bir konu olabilmektedir. Zira kadın vücudu erkek vücuduna nazaran biraz daha yağlanmaya meyillidir ve bu durum diyetin tek başına etkili olmasına genelde engel olduğu gibi, spor sırasında da biraz dikkatli olmak gerekir. Dolayısıyla 3 temel kuralı bilmek, kilo vermek isteyen kadınlar için hayli etkili olacaktır.

Bu üç kural temel olarak şu şekilde:

• Yavaşça yağ yakın
• Diyet sırasında protein alımını azaltmayın
• Diyet sırasında direnç egzersizi yapın

Konu kilo vermek olduğunda, tek önemli olan şey yağ kaybetmek değil, aynı zamanda bu yağların yerine gelecek kas kütlelerini korumaktır.

1- Yavaşça Yağ Yakın

Uyması en zor kural bu çünkü herkes hızlıca sonuç almak istiyor. Bir haftada 5 kilo vereceğim, günde 3 saat spor yapmalıyım gibi inanılmaz hedefler maalesef istenen sonuçların da alınmasına engel olmaktadırlar.

Çok ciddi bir şekilde kalori azalttığınız zaman gerçekten yağ yakacaksınızdır ancak bu şekilde yakılan hızlı yağlar esnasında sadece yağlar değil, kaslar da yakılacaklardır ve kasları elde etmek hayli zorlu bir iştir.
Bu nedenle her hafta toplam ağırlığınızın %1’inden fazlasını vermemelisiniz. Bunun fazlası kaslarınızı yaktığınız anlamına gelmektedir.

2- Diyet Sırasında Proteini Azaltmayın

Yağ yakmak için kalorileri azaltmak mı istiyorsunuz? Evet ancak bunu yaparken asla protein miktarını azaltmamalısınız. Hatta yağ yakım sürecinde proteini arttırmak da önerilmektedir ve bunun sonucunda bazen kas kütlesi elde etmek bile mümkün olmaktadır.

Hem aşırı kilolu hem de atletik bireylerden oluşan gruplarda, protein alımının arttırılmasının vücut kütlesini korumakta etkili olduğu görünmüştür. Bu yüzden her gün en az vücut ağırlığınızın her kilosu başına 1 gramlık protein alımını es geçmemelisiniz.

3- Diyet Sırasında Direnç Egzersizleri

Eğer direnç egzersizleri hali hazırda yaşamınızın bir parçasıysa, bu kısım sizin için en kolayı olacaktır. Enerji bakımından sınırlı bir diyet yapıyorsanız, vücut buna kas kütlesini azaltarak, metabolizmayı yavaşlatarak ve maksimum gücü düşürerek yanıt verir.

Ancak direnç egzersizleri beslenmeden gelen bu durumun önüne geçeceklerdir. Kadınlar genelde bu esnada çok tekrara dayalı egzersizleri tercih ederler ancak bunun yerine güç ve hipertropi öncelikli bir spor yapmalısınız. Uzun tekrarlara dayalı, dayanıklılığı temel alan egzersizler işinize yaramayacaklardır.