Karabiber neredeyse her sofrada en sık bulunan baharat olarak karşımıza çıkıyor ve tuzla birlikte sadece ülkemizde değil, tüm dünyada popüler. Onu neredeyse her yemeğe aroma katmak için ekliyoruz ve bir miktar da acı eklemek için değerlendiriyoruz.
Bu baharat aslında bir meyve ve güneşte kurutulduktan sonra bildiğimiz formunu kazanıyor. Meyvenin içerisindeki enzimler, kurumayla birlikte siyaha dönüşmesine sebep oluyorlar. Ayrıca gıdalarla dolu olması ve sağlığa faydaları nedeniyle oldukça da etkili bir baharat. Antioksidan, inflamasyon ve bakteri karşıtı özellikleri de dikkat çekici.

Karabiberin Sağlığa Faydaları

Karabiberin en sık karşılaşılan faydaları şu şekilde:

• Sindirime yardımcı olur
• Kanseri önler
• Kilo vermeye yardımcı olur
• Kepeği önler
• Cildi temizler
• Soğuk algınlığına iyi gelir
• Doğal bir antidepresandır

Karabiberin Yan Etkileri

Karabiberin faydalarının yanında bazı yan etkileri de mevcut. Bilhassa aşırı tüketilmesi halinde bu yan etkiler ile karşılaşmak mümkün ve bu yüzden tüketim miktarınıza dikkat etmelisiniz.

Midede Yanma

Karabiber bildiğiniz gibi acıdır ve bu da onun tüketimini sınırlandırmamızı gerektirir. Zira aşırı tüketimi halinde midede yanma hissi kaçınılmaz olacaktır.

Ölüme Sebep Olabilir

Karabiber ölüme sebep olabilir ancak bunun olması için bazı koşulların bir araya gelmesi gerekir. Özellikle direkt olarak tüketilecek olursa bilhassa çocuklarda ciğerlere kaçarak ölüme sebep olabilir. Bu yüzden onu gıdalarla karıştırmayı unutmamalısınız.

Gözleri Yakabilir

Karabiberin acı olması ciltte ve gözlerde yanmaya da sebep olabilir. Bu nedenle bir sebepten cildinize veya gözlerinize bulaşacak olursa hemen temiz su ile durulamalısınız.

Bazı İlaçlarla Etkileşime Girer

Karabiber bazı ilaçların içerikleri ile etkileşime girebilir ve bu nedenle bu konuda doktorunuzun önerilerini dikkate alın.

Mide Bağırsak Problemleri

Karabiber mide bağırsak problemlerini tetikleyebilir ve bu nedenle hali hazırda bu tip rahatsızlıkları olanların onu tüketmekten kaçınmaları iyi olur.

Solunum Problemlerine Yol Açabilir

Karabiber solunmamalıdır çünkü astım, nefes darlığı ve ciğerlerde çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.

Cildi Rahatsız Edebilir

Bazı nadir vakalarda, karabiber tüketiminin kaşınma, kızarma ve şişkinlik gibi cilt problemlerine yol açabildiği görülmüştür.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Zorluklar

Eğer hamileyseniz, vücudunuz baharatlara karşı hassas olacaktır. Bu nedenle karabiberden uzak durmanız doğru olacaktır. İlla ki yemeklerinizde biraz aroma istiyorsanız, az miktarda ekleyebilirsiniz. Karabiberin acı tadı ve aroması anne sütüne de geçebilir ve bu da bebeğin sütün tadını sevmemesine sebep olabilir.

Cilt Kuruluğunu Arttırır

Karabiber çok miktarda tüketildiği zaman ciltte kuruluk etkisi yaratabilir. Bu nedenle hali hazırda kuru bir cildiniz varsa ondan kaçınmalısınız.

Yazın Tüketmeyin

Karabiber vücut sıcaklığını arttırır ve yazın zaten vücut sıcaklığımız yüksek olduğu için bu durum burun kanamasına bile sebep olabilir. Dolayısıyla çok sıcak aylarda karabiberden kaçının.

Karabiberin faydalarını ve zararlarını yan yana koyduğumuz zaman, faydalarının daha etkili olduğunu görüyoruz çünkü zararları sadece aşırı tüketim halinde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla makul miktarlarda tüketerek bu güzel baharatın keyfini sürmeye devam edebilirsiniz.