Hadi beraber bir deney yapalım. Gün boyunca aklınıza hangi tarz deneyimler kalır? Bir çoğumuz için aklımızda kalan deneyimler olanlardır. Keyfili, yararlı deneyimler gün içimizde başımıza bir çok kez gelse de, nedense aklımızda kalmazlar. Stresli, bize zarar veren düşünceler, trafikte mahsur kalmamız ise her zaman nedense aklımızdan çıkmaz. Bunun nedeni beynimiz olumsuz durumları hatırlamaya daha yatkındır. 600 milyon yıllık sinir sisteminin gelişimi sonucunda böyle olmuştur. Bu yüzden beynimiz hep kötü durumları arar, kötü durumların üzerine aşırı dikkat eder, aşırı tepkiler verir ve olumsuz deneyimleri hafızasına saklar. Peki bunun üstesinden gelebilir miyiz? Tabi ki gelebiliriz, yapmamız gerekenler basittir.

Neler yapabiliriz?

1. Olumsuz durumları sakince izleyin.

Kötü durumları baskılamak onların daha kötü olmasını sağlar. Onun yerine kötü durumları kabullenici bir şekilde sakince izlersek onları şefkatli bir şekilde kabul ederiz. Kötü durumları kırılmış ya da intikam bekliyor gibi etiketlemezsek, daha sağlıklı olur. Bu durum beynin alarm sistemi olan amigdalanın sakinleşmesini sağlar. Nefes alarak da rahatlayabilmenize yardımcı olursunuz.

2. Her günün içindeki iyi şeyleri bulun.

Olumsuz durumlara dikkat ettikçe, daha fazla olumsuz durumları inceleriz. Fakat her gün başımızdan çok iyi durumlar geçer, olumlu duygulara odaklanırsak daha mutlu oluruz. Travmalarımızdan, kayıplarımızdan daha rahat kurtuluruz.

3. İyi bir durum yaşadığınızda, onu benimseyin.

Güzel ve sevdiğiniz bir durumla karşılaştığınız zaman şükür edin, o durumla ilgilenin, teşekkür edin. O durumu vücudunuzda hissedin. O durum hakkındaki keyifli ve anlamlı durumu bulun. Bir kaç alıştırma yaptıkça böyle yapmaya daha da alışacaksınız.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr