Yaşamlarımızdaki en iyi şeyler genelde bize bedavadır ve bunlar arasında inancımız, ailemiz ve arkadaşlarımız gelir,sağlığımız ile maddiyattı ne kadar eşdeğer görsek de önceliğin sağlık olduğunun iyi ayrımına varmak gerekir. Ancak yine de para harcayacaksanız, bunu mutluluğu satın almak için yapabilir misiniz ? Bu sorunun cevabı, soruyu kime sorduğunuza göre biraz değişebilir ve genel olarak verilen cevap ise neyi satın aldığınız üzerine şekilleniyor. Dolayısıyla mutluluk için satın alma listenize eklemeniz gereken 3 şeyi bir araya getirdik.

1) İyi oluş Halini Satın Almak: Paylaşılan Deneyimler

Size büyük bir tatmin veren son deneyimlediğiniz şey hakkında bir düşünün. Bu gelen fırsatı muhtemelen tek başına yaşamadınız.
Aknin ve arkadaşlarının 2018’ te yaptığı bir çalışmada, ürünlere ve deneyimlere harcanan paranın etkileri araştırılmış ve mutluluğu en yüksek düzeye çekebilmek için eşyalara değil, deneyimlere para harcanması gerektiği ortaya çıkmış. Zira deneyimlere yapılan harcamalar genelde daha sosyal oluyorlar ve genelde aile ve arkadaşları da işin içine katıyorlar ve bu en temel psikolojik gereksinimlerimizden ait olma hissinin tatmin olmasını sağlıyor. Maddeleri almaya bağlı satın almalar ise genelde yalnız yapılan işler oluyorlar ve sosyallikten uzak oluyor.

Ayrıca deneyim satın alma işi eşyaları satın almaya göre biraz daha kimliğimizi yansıtıyor ve yaşamımıza dair bir hikayenin oluşmasına katkıda bulunuyorlar. Yapılan araştırmada satın almanın mutluluğu arttırdığını gösterse de, deneyimleri paylaşmanın daha fazla mutluluk verdiği görülebiliyor. Bunu sosyal medyada yapılan paylaşımları değerlendirdiğinizde aklınıza daha fazla yattığını görürsünüz. Ayrıca, Deneyimler hakkında bilgi vermek, satın alınan bir şey ile ilgili bilgi vermekten daha etkili olduğu bulunmuştur.

Elbette tüm deneyimler de birbirine eşdeğer değiller. Bazı deneyimleri de izole bir şekilde yapıyor olabilirsiniz ve eğer kimse o deneyime katılmıyorsa bunu yine kendi başınıza yaparsınız. Örneğin, mükemmel bir yemek yediğinizde, inanılmaz bir manzara gördüğünüzde bunu başkaları veya sevdiğiniz birisiyle paylaşma duygusuna daha önce eminim ki kapılmışsınızdır. Bu konuda genel kanı, en eğlenceli deneyimlerin paylaşılabilen deneyimler olduğu yönünde.

Yine araştırma sonuçlarına göre en sevilen ünlüyle birlikte aynı ortamda aktivitelerde bulunma gibi sıradışı deneyimlerin günlük deneyimlerden daha eğlenceli olduğu bilinse de, kişinin kendini bu kadar sıradışı deneyimlere tam olarak dahil edememesi deneyim sonrası alınan tatmini düşürebiliyor. Dolayısıyla paylaşılan deneyimlerin yalnız gerçekleştirilen sıradışı deneyimlerden de üstün oldukları ortaya çıkıyor.

2) Zaman Satın Almak İçin Para Harcamak

Pek çoğumuz zaman-para arasındaki ilişkiyi biliriz. Örneğin, bir işi kendimiz yaparak para harcamaktan kaçınabilir ancak bütün günü o işi yapmak için harcayabiliriz. Bunun yerine birisini tutarak o işi yaptırdığımızda, zamanımızı aile ve arkadaşlarımızla geçirmemiz de mümkün olur. Elbette hangisinin daha ekonomik olduğu belli ancak hangisi sizi daha mutlu eder?

Para aşkı satın alamaz ancak sevdiğiniz kişilerle zaman harcamanız için zamanı parayla satın alabilirsiniz. Her ne kadar zaman da para da kısıtlı kaynaklar olsa da, zamana paradan daha fazla değer verenlerin daha mutlu oldukları biliniyor.

Bu konuda yapılan araştırmada katılımcıların haftasonu onlara vakit kazandıracak para harcamaları ile eşya satın alımına para harcamaları arasında karşılaştırma yapılmış. Mesela haftasonu için zaman kaybettiren aktiviteler; köpek gezdirmesi için birini görevlendirmek, ev temizliği yaptırma, hazırlanmış bir yemeği satın almak market ve kitap alışverişlerinden bile daha değerli bulunmuş.Tahmin edebileceğiniz gibi zaman kazandıran para harcamalarda mutluluk oranı daha yüksek olmuş. Katılımcılar eşyalara para vermek yerine zaman kazanmak için para harcamanın stresi azalttığını ve mutluluğu arttırdığını fark etmişler.

3)KişiselÖdüller:

Zenginliğinize Kendinizi Değer Buluyor Musunuz?

Başkaları ile deneyimler yaşamak veya zaman kazanmak için para mı harcamanız gerekli? İlla ki değil. Böylece suçluluk duygusu yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Zira bu durum harcamaya bakış açınıza bağlı.

Araştırmalar istediğimiz şekilde para harcayınca daha fazla mutluluk duyduğumuzu gösteriyorlar ancak her zaman bu lükse sahip değiliz.

Bazen şirketlerde ortak etkinlikler için paralar toplanabiliyor ancak bu harcamalar gönüllü olunmadığı sürece yeterli mutluluk etkisi yaratmıyorlar. Fakat yine de bu tip ön harcamaların fatura ödeme gibi şeylere nazaran daha fazla tatmin etkisi yarattıklarını gösteren çalışmalar da mevcut.

Kendinize para harcarken nasıl mutlu olabilirsiniz? Araştırmada, kendiniz için para harcarken bunu ödül olarak görmek gerektiği anlatılıyor ve bu ödülü de hak etmek gerektiğini unutmayın. Uzun süreli bir koşu veya bisiklet sonrası içeceğiniz soya sütlü kahveyi düşünün eminim ki bunun tadı her şeyden değerli olur.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr