C vitamini kadar sağlığa katkısı bulunan sadece bir kaç vitamin var ve hem temel bir besin, hem de güçlü bir antioksidan olduğu için C vitamini insan sağlığına oldukça geniş düzeyde etkilerde bulunuyor. C vitamini cilt sağlığından tutun da bağışıklık sistemine kadar güçlü etkilere sahip. Beslenmenize sadece bir miktar C vitamini eklemek bile suda çözünebilen bu vitaminin sağlığa faydalarından yararlanmanıza yardımcı olmaktadır. Peki her gün ne kadar C vitamini gerekli ve bunun için ne yapmak gerekiyor?

C Vitamini ve Vücuttaki Rolü Nedir?

C vitamini askorbik asit olarak da bilinir ve bir antioksidan olarak davranan suda çözünebilir bir vitamindir, ayrıca vücudun bağ dokularında da rol oynar. Kalbin korunması ve tamiri, dokuların onarılması ve diğer temel besinlerin emiliminin arttırılması konusunda da rol sahibidir.

Temel olarak meyve ve sebzelerde bulunan bu vitaminin eksikliğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar.

Bedenimiz C vitaminini depolayamaz ve bu nedenle onu her günkü beslenmemize özenle eklememiz gerekir. C vitamini demir emilimini de arttırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, gut ve kalp hastalıkları riskini de azaltır.

En Çok C Vitamini İçeren 20 Gıda

C vitamini alımını sağlamanın en iyi yolu onu bol miktarda içeren gıdaları tüketmekten geçer. İşte bu gıdalar:

Frenk üzümü – 1 kasede 203 miligram
Kırmızı biber – 1 kasede 190 miligram
Kivi – 1 kasede 164 miligram
Guava – 1 adedinde 126 miligram
Yeşil dolmalık biber – 1 kasede 120 miligram
Portakal – 1 adedinde 98 miligram
Çilek – 1 kasede 89 miligram
Papaya – 1 kasede 87 miligram
Brokoli – 1 kasede 81 miligram
Kara lahana – 1 kasede 80 miligram
Maydonoz – 1 kasede 80 miligram
Ananas – 1 kasede 79 miligram
Brüksel lahanası – yarım kasede 48 miligram
Karnabahar – 1 kasede 46 miligram
Mango – 1 kasede 46 miligram
Limon – 1 adedinde 45 miligram
Greyfurt – yarım adedinde 38 miligram
Kavun – 1 kasede 32 miligram
Bezelye – 1 kasede 23 miligram
Domates – 1 kasede 23 miligram

C Vitaminli Gıdaların Faydaları

Sağlıklı Bir Cilt ve Kolajen Üretimi

Beslenmenizde C vitaminine sahip gıdaları bulundurmak cildinizin parlak, sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olacaktır. Hatta yapılan araştırmalarda yüksek C vitamini miktarı ile beslenen kadınların kırışıklık ve cilt kuruluğu problemlerine daha az maruz kaldıkları görülmüştür. Ayrıca haricen kullanılan C vitamini serumunun da ciltteki problemleri azaltmakta etkili olduğu tespit edilmiştir.

C vitamininin cilt için bu kadar faydalı olmasının temel sebebi, onun kolajen üretiminde kullanılması ve kolajen de cildin, tendonların, bağ dokuların ve damarların üretiminde kullanılmaktadır. Kolajen bilhassa cilt sağlığı için önemlidir ve yaraların iyileşmesine de etki eder.

Demir Emilimini İyileştirir

Demir minerali insan sağlığının pek çok alanında etkili bir mineraldir. Alyuvarlarımızda bulunan hemoglobinin temel yapıtaşıdır ve tüm vücudun oksijen ile beslenmesini sağlar. Bu önemli mineralin eksikliği demir eksikliği anemisine sebep olur ve güçsüzlük, nefes yetmezliği ve sersemlik gibi anemi semptomlarına sebep olur.

Demirle birlikte C vitamini tüketmek, demir eksikliğinin üstesinden gelebilmek için önemlidir. Yapılan çalışmalarda 100 miligram C vitamini tüketmenin demir emilimini %67 oranında arttırabildiği görülmektedir.

Gut Riskini Azaltır

Gut, artritin ağrı verici bir formudur ve eklemlerde kızarmalara, gerilmelere sebep olur. Anti-inflamatuvar ilaçlar bu konuda kullanılsalar da uzun vadeli bir tedavi için beslenmeye ve yaşam tarzına dikkat etmek gerekmektedir.
C vitamin içeren gıdaları beslenmenize katmak, gut riskini azaltmak için kolay ve etkili bir yoldur. Her gün 1500 miligram C vitamini desteği almanın gut riskini yarıya düşürebildiği görülmüştür.

Serbest Radikaller ile Savaşır

C vitamini en temel antioksidanlardan birisidr ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı engelleyebilmektedir. Ayrıca toksik kimyasallar ve kirlilik ile de mücadele etmektedir.

Serbest radikaller insan bedeninde birikebilirler ve bunun sonucunda kanser, kalp hastalıkları, diyabet ve artrite sebep olabilirler.

Bu hastalık sebebi moleküller genellikle zaman içerisinde kötü beslenme, kötü yaşam tarzı, toksinlere ve kirliliğe uzun süreli maruziyet sonucunda bedende birikmektedirler.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Pek çok insan için C vitamini desteği almak bilhassa kötü havalarda birer refleks haline gelmiş durumda. Antioksidan gücü yüksek olan C vitamini bu sayede bağışıklık sistemine de iyi bir destek olmaktadır. Hatta C vitamini eksikliği olanların ilk belirtilerinden birisi bağışıklık sisteminin gücünün azalmasıdır.
İsviçre’de yapılan bir çalışmada yeterince C vitamini almanın solunum yolu enfeksiyonlarının iyileşme sürecini kısalttığı ve belirtileri hafiflettiği görülmüştür. Ayrıca pek çok başka hastalıkta da iyileşmede katkı sağlamaktadır.

Kanser Tedavisine Katkıda Bulunur

C vitamini kanserle savaşan antioksidan özelliği gösterir ve bu sayede kanser hücrelerinin çoğalmalarına ve yayılmalarına engel olduğu gibi en baştan kanser gelişimi riskini de azaltır.

C vitamini aynı zamanda geleneksel kanser tedavisinde de bir destekleyici olacak kullanılabilmektedir. C vitamininin kanserin tekrarlama süresini uzattığını, tümör boyutunu azalttığını, hayat kalitesini arttırdığını ve kemoterapinin yan etkilerini azalttığını gösteren çalışmalar mevcut.

Kalp Sağlığını Destekler

Kalp rahatsızlıkları tüm dünyadaki ölümlerin %32’sinin sebebidir ve bu anlamda bir numaradır. Beslenmenizi biraz değiştirmek ve hayat tarzınızda değişimler yapmak kalp hastalıklarından kurtulmak için genelde yeterli olmaktadır ve günde bir kaç öğün C vitamini almak da kalp sağlığına ciddi katkıda bulunmaktadır.

C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri ve Sebepleri

Uzun süre boyunca C vitamini eksikliği yaşamak maalesef sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip. Bu belirtileri kısaca listelemek gerekirse;

• Kolayca kızarma
• Diş etlerinde şişme
• Diş etlerinde kanama
• Yaraların iyileşmesine yavaşlama
• Diş eti inflamasyonları
• Kuru ve kırılan saçlar
• Ciltte kırmızı lekeler
• Ciltte kuruma ve soyulma
• Burun kanamaları
• Bağışıklık sisteminde zayıflama
• Sindirim bozuklukları
• Yavaş metabolizma nedeniyle kilo alımı
• Eklemelerde şişkinlik ve ağrılar

C vitamini eksikliğine bağlı kalp problemleri de zaman içerisinde daha kötü hale gelebilir ve ciddi bir sağlık problemi olabilirler.

Uzun vadeli C vitamini eksikliğinin sonuçları ise şu şekildedir:

• Yüksek kan basıncı
• Safra taşları
• İnme
• Belli kanser türleri
• Atheroskleroz