Normal bir hamilelik aşağı yukarı 40 hafta boyunca devam eder ve sonunda bebeğin doğumu ile sona erer. 25. hafta hamilelik ise artık bu sürecin çok büyük bir kısmını geçtiğiniz anlamına gelir lakin bu dönemde bebeğin fiziksel anlamda daha farkedilebilir hale gelmesi ve alınan kilolar, kendinizi yeni koşullara adapte etmenizi gerektirir. Elbette bir yandan ortaya çıkan değişimler, bir yandan da bebeğinize dair merak ettikleriniz aklınızı çeliyor olabilirler. Bu yüzden 25. hafta gebelik hakkında tüm merak ettiklerinizi bir araya getirdik.

25. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bebeğiniz 25. haftaya geldiğimizde artık 650-800 gram arası bir ağırlığa ulaşmış olacaktır ve bunun yanında boyu da yaklaşık olarak 30-35 cm arasında olacaktır. Artık tam anlamıyla bir insana benzemeye başladığını da belirtmek gerekiyor. Tabii ki tek değişiklik boyunda ve kilosunda değil.

Bebeğinizin beyin gelişimi tam hızıyla devam ediyor ve geçen hafta zaten çevresini algılamaya, bilinç sahibi olmaya başlamıştı. Bu hafta refleksleri de biraz gelişiyor ve fiziksel hareketleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Yine de tekmeleri ve yumrukları hissetmeniz daha ilerleyen haftaları bulacaktır.

Sinir sistemi de çok hızlı bir gelişim içerisinde ve beyinden omuriliğe kadar gelen sistem neredeyse tamamlanmak üzere.

Şimdiye kadar burun delikleri açık değildi ve zaten içeride nefes alabileceği bir ortam da yoktu. Ancak şimdilerde burun delikleri de açılmaya başlayacaktır ve bebeğiniz nefes alma denemelerine devam edecektir. Bu denemeler doğduktan sonra kolayca nefes almasına yardımcı oluyorlar.

Diş eti gelişimi, ağız ve çene yapısı ile süt dişleri de gelişimlerine devam ediyorlar. Ayrıca ayak ve el tırnakları da artık ortaya çıktılar ve tırnaklarının uzaması bile başlamış olabilir.

Bebeğinizin damar sisteminin gelişimi de devam ediyor ve bu yüzden artık cildinin eskisi gibi şeffaf olmadığını bilmeniz gerekli. Kan ile dolan kılcal damarlar cildin kırmızı görünmesine sebep olacaktır ve damar gelişimi akciğer çevresinde de devam edecektir.

25. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Gelişimi

25. haftada artık karnınızın bir top büyüklüğüne gelmiş olması çok mümkün ve bu durum size biraz fiziksel rahatsızlık verebilir. Zira rahim artık bel kısmına baskı yapmaya başlar ve bu durum çeşitli ağrılara sebep olur. Anne adaylarının bu nedenle artık fiziksel hareketliliklerini bırakmamaları ancak çok da yorulmamaları, kendilerini zorlamamaları gerekmektedir. Bilhassa çok fazla ve yoğun ağrıları olanların doktorlarına başvurmaları da doğru olacaktır.

Bu haftada bir diğer dikkat çekici şey, bol bol kaşıntı sahibi olmanız olabilir. Zira bedeniniz aldığınız kilolar ve bebeğin büyümesi nedeniyle genişliyor, cilt esniyor ve uzuyor. Bunun sonucunda özellikle karın gibi hamilelikten kaynaklı gerilmelerin olduğu yerlerde ciddi ve rahatsız edici kaşıntılar ile karşılaşabilirsiniz.

Hormonal değişimler de hala devam ediyorlar ve bunun sonucunda biraz tüy ve kıl problemleri yaşayabilirsiniz. Doğuma kadar bunlara müdahale etmeniz gerekmez çünkü doğumdan sonra hormon düzeyiniz normale döndüğünde, bu fazla kıl ve tüyler kendi kendilerine döküleceklerdir.

Eğer 25. hafta civarlarında diş problemleri ve diş eti kanamalarına sahipseniz, bedeninizdeki kalsiyum yetersiz kalıyor demektir ve bu yüzden bol bol kalsiyumlu gıdalar almayı da unutmamalısınız.

Bu dönemde hormonal etkilerden dolayı kemik, bağ ve eklem dokularında da yumuşama yaşanır. Bunun sonucunda eklemler eskisi kadar dirayetli olmazlar ve bu da ağrılara sebep olabilir. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir beslenme düzenine sahip olmanız bağ dokuların biraz daha kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.

25. Hafta Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu dönemde dikkat etmeniz gereken en temel noktalar aşağıdaki şekilde sıralanıyorlar:

  • Doktorunuzun verdiği talimat ve öneriler haricindeki şeylere kulak asmayın. Özellikle çevrenizden gelebilecek  yan etkisi muhtemel tavsiyeleri kulak arkası edin.
  • Kanama ve yoğun ağrılar olması durumunda hemen doktorunuza başvurun.
  • Mineral ve vitamin eksiklikleri yaşamaktan kaçının.
  • Mümkün mertebe sola dönük yatın. Sırt üstü yatmak ve sağa dönmek bebeğinize fiziksel olarak zarar verebilir.
  • Kesinlikle sigara içmeyin, sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
  • Toplu taşımada ve özel aracınızda kesinlikle emniyet kemerinizi takın. Ayrıca trafikte tehlikeli davranışlardan kaçının ve dikkatli olun. Sürüş sırasında rahatsızlık hissederseniz kenara çekin ve rahatsızlığınız geçene kadar mola verin.
  • Pis ve kirli ortamlardan kaçının, fazla sarsılmayın ve ani hareketlerde bulunmayın.
  • Alkol tüketmeyin.
  • Doğru beslenin, proteinler, lifler, yağlar ve karbonhidratlar açısından dengeli bir beslenme düzenini sürdürün.

Unutmayın ki bu dönemde sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığıdır. Bebeğinizin sağlığı ise şu noktada her şeyden önemli durumdadır. Dolayısıyla karşılaşabileceğiniz fiziksel problemlerizde doktorunuza başvurmalı, ruhsal problemlerde ise psikolog ve psikiyatrların desteğini almalısınız.