Gebeliğinizin 26. haftasına gelmenizle birlikte üçüncü trimestere girmenize sayılı günler kaldı. Bu hafta rahatsızlık veren belirtileriniz olsun ya da olmasın, gebeliğinizin tamamlanmasına bir hafta daha yaklaşmanızla birlikte kendinizi mutlu hissediyor olmalısınız.

Gebeliğin 26. Haftasında Bebeğin Gelişimi

26. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gözleri tamamen gelişmiştir. Hatta kaşları ile kirpikleri de bu dönemde belli olmaya başlamıştır.

Bebeğiniz bu hafta sıçrama refleksinin yanı sıra el ve ayaklarıyla kavrama hareketi de sergilemeye başlar.

Bebeğinizin üreme sistemi de bu hafta gelişme göstermektedir. Bebeğiniz erkek olacaksa bu hafta itibariyle testisleri, skrotuma inmeye başlamış olabilir.

Bu hafta bebeğinizin bağırsakları da büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bebeğinizin bağırsakları amniyon sıvısından gittikçe daha fazla besin emmektedir ve şeker, protein ve yağ gibi besinleri sindirim için parçalayacak hormonları üretmektedir.

Bebeğinizin hala gelişmeye ihtiyacı olsa da modern tıptaki gelişmeler sayesinde 26 haftalıkken doğan bebeklerin yaşama şansı oldukça yüksektir. Bu bebekler çok erken doğmuş olsalar da hayatta kalabilmektedir.

26. Hafta Gebelik Belirtileri

İkinci trimesterin sonlarına yaklaşmış olduğunuz 26. haftada kendinizi iyi hissetmeye devam ediyor olabilirsiniz. Ancak aynı zamanda bu dönemde Braxton-Hicks kasılmaları, burun tıkanıklığı, bacak krampları, bileklerde şişkinlik ve sırt ağrısı gibi belirtiler deneyimleyebilirsiniz.

Bu hafta gebelik diyabeti ortaya çıkabilir. Bu nedenle gebelik diyabetinin ne olduğunu bilmeniz ve doktorunuzla konuşarak gereken şeyleri yapmanız önemlidir. Gebelik diyabetinde en sık görülen belirti sık idrara çıkma olmakla birlikte kendinizi gün boyu susuz hissedebilirsiniz.

Kadınların yüzde 9’u kadarının gebelik diyabeti yaşadığı düşünülmektedir. Gebelik diyabetiniz olup olmadığının anlaşılmasının en iyi yolu glikoz tolerans testi olmaktadır.

Gebelik diyabeti, gebelik öncesinde diyabetiniz olduğu anlamına gelmez. Hatta doğumdan sonra diyabetiniz geçebilir. Gebelikte diyabet görülebilmesinin nedeni, vücudunuzun yeteri kadar insülin üretemeyip kan şekerinizin yükselmesinden kaynaklanmaktadır.

Gebelik diyabeti tanısı alırsanız, kan şekeri seviyelerinizin düzenli olarak takip edilmesi gerekebileceği gibi öğünlerinizdeki şeker ve karbonhidrat miktarlarına da dikkat etmeniz gerekebilir.

25. hafta gebelik için sizi şöyle alalım 👇

[call post=29060]

26 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Bu hafta rahminiz, göbek deliğinizin 5 cm’den daha fazla yukarısına kadar ulaşmıştır. Bu haftadan sonra gelen her haftayla birlikte karnınızın 1,25 cm kadar büyümesini bekleyebilirsiniz.

Vücudunuzun orta kısmının ağırlaşmasıyla ilgili olarak stres yapıyor olabilirsiniz. Ancak aldığınız kiloların neredeyse bir kilosunun bebeğiniz olduğunu ve bebeğinizin gelişimine devam etmesi için karnınızda amniyon sıvısının bulunduğunu unutmayın.

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Bu hafta gebeliğinizin altıncı ayında bulunmaktasınız. Bununla birlikte gebelik genellikle haftalarla değil, aylarla takip edilmektedir. 26. haftada ikinci trimesterin neredeyse sonuna geldiniz.

25 Haftalık Gebelikte Bebek Kilosu

Gebeliğin 26. haftasına gelindiğinde bebeğin başının tepesinden kalçasına kadar uzunluğu 23,4 cm kadardır. Bebeğinizin başının tepesinden topuğa kadar uzunluğu ise yaklaşık 33,3 cm’dir. Bu hafta bebeğinizin ağırlığı 900 gram kadardır.

26 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Gebeliğinizin 26. haftasında doktorunuz da tavsiye ederse bebeğinizin hareketlerini takip etmeyi düşünebilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerini takip etmek için tekmelerini, kıpırdanmalarını ve yumruklarını hissettiğiniz zamanları bir yere kaydedebilirsiniz.

26 haftalık gebeyken bebeğiniz pozisyonunu ara sıra değiştirebilir. Önümüzdeki haftalarda bebeğinizin hareket etme sıklığına dikkat etmeniz önemli olacaktır. Bunu nasıl yapacağınız konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır.

26. Haftalık Gebelikte Vajinada Ağrı

Bu hafta vajinanın da dahil olduğu pelvik bölgede ağrı yaşayabilirsiniz. Bu ağrının nedeni, pelvisteki ligamentlerin doğuma hazırlanmak için esnemesinden ve gevşemesinden kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak otururken ya da kalkarken veya merdiven inerken ya da çıkarken pelvik bölgede ve belinizde ağrı hissedebilirsiniz.

26 Haftalık Gebelikte Kanama

Kadınların çoğu, gebeliğin 13. ila 26. haftalarını kapsayan ikinci trimester ile 27. ila 40. haftalarını kapsayan üçüncü trimesterde vajinal kanama yaşar.

Vajinal kanama olması normal bir durum olabilse de kanama bir soruna işaret ediyor olabileceği için bu durumdan doktorunuza bahsetmeniz gerekir.

Gebeliğin 26. haftasında yaşanan kanamanın nedenleri arasında şunlar yer alabilmektedir:

  • Geç düşük
  • Rahim ağzıyla ilgili sorunlar
  • Plasente previa
  • Plasental abrupsiyon
  • Nişan gelmesi

26 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Gebelikte kaç kilo almanız gerektiği gebelik öncesi kilonuza bağlıdır. Bunun için öncelikle Vücut Kitle Endeksinizi bilmeniz gerekir. Doktorunuz, Vücut Kitle Endeksinize göre kaç kilo almanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Bununla birlikte genel olarak söylemek gerekirse bu haftaya kadar 7,25 ila 10 kg almanız normaldir.

26 Haftalık Gebelikte Bebeğin Aşağıda Olması

Bebeğin aşağıda olması olarak tarif edilen şey, bebeğin pelviste aşağı inerek doğumun yaklaşmasını ifade eder. Her gebelik farklı ilerlediği için bebeğin aşağı indiği bazı durumlarda gebeliğe henüz haftalar olurken bazı durumlarda ise gebelik yakın zamanda gerçekleşir.

Bebeğin ne zaman aşağıya ineceğini tahmin etmek zor olmakla birlikte bu durum genellikle doğumun yaklaşmasıyla üçüncü trimesterde gerçekleşir. İkinci trimesterde olduğunuz 26. haftada bunu deneyimlemeniz, ikinci gebeliğinizi yaşamanızdan kaynaklanıyor olabilir. İkinci gebelikte karın kaslarının zayıflamış olması nedeniyle bebek daha aşağıda durabilir.

26 Haftalık Gebelikte Baş Ağrısı

Stres ve hormonlarda yaşanan dalgalanmalar, gebelikte baş ağrısına yol açabileceği gibi susuzluk ve açlık da baş ağrısına neden olabilir. Bunun için yanınızda daima su bulundurun ve kan şekeri seviyelerinizi kontrol altında tutmak için birkaç saatte bir sağlıklı atıştırmalıklar tüketin. Sık sık baş ağrıları yaşıyorsanız ya da migreniniz tutuyorsa ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Baş ağrısıyla birlikte görüşte bulanıklık, ani şişkinlik ve/veya mide ağrısı yaşarsanız bir an önce doktorunuzla iletişime geçin.

Gebeliğin 26. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu hafta artık bebeğiniz sizi duyabilmektedir. Bu nedenle bebeğinizle daha fazla konuşmayı deneyebilirsiniz. Anne karnındaki bebeğin, anne ve babasının sesine kalp atışının yükselmesi şeklinde tepki verdiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Gebeliğinizin 26. haftasında bebeğinizle konuşarak aranızdaki bağı güçlendirmenizin yanı sıra kendinize iyi bakmanız da önemlidir. Bunun için sağlıklı beslenme düzeninizi devam ettirmeli ve kilo alma konusunda çok fazla stres yapmamalısınız. Ancak çok fazla kilo almamak, yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti gibi komplikasyonların riskini azaltma konusunda yardımcı olmaktadır. Bunu yapmanın en yolu ise dengeli bir beslenme düzenine ve güvenli bir egzersiz rutinine sahip olmaktan geçmektedir.