Gaziantep özellikle mutfağı ile tanınan şehirlerimizden bir tanesi ancak maalesef mutfağının bu kadar öne geçmiş olması, onun diğer gezilecek görülecek yerlerinin biraz geri planda kalmasına sebep oluyor. Halbuki Gaziantep bir yandan mutfağı ile öne çıkarken, diğer yandan doğa ve kültür turizmine de katkıda bulunuyor ve bu nedenle Gaziantep’te gezilecek yerler konusunda kısa bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Sizler için ziyaret etmeden geçmemeniz gereken en önemli noktaları bir araya getirdik.

Köklüce Kanyonu

Özellikle yürüyüş ve tırmanış yapmayı sevenler için Köklüce kanyonu çok iyi bir tercih olacaktır. Zira deneyebileceğiniz onlarca rota bulunuyor ve bunun yanında doğa içerisinde güzel bir kamp kurabilir, çadırda geceleri kalabilirsiniz. Her ne kadar bölgede pek fazla hizmet olmasa da herhangi bir sınırlamanın olmaması sayesinde dilediğiniz yere çadırınızı kurabilirsiniz.

Yesemek Müzesi

1800’lü yılların sonunda keşfedilen ve Yesemek bölgesinde bulunan tarihi eserlerin sergilendiği açık hava müzesi, binlerce yıllık pek çok heykele ev sahipliği yapıyor ve bölgede hala yeni yeni eserlerin keşfedildiğini belirtmek gerekiyor.

Botanik Bahçesi

2009 yılından beri faaliyet gösteren botanik bahçesi, ilk olarak eğitim amaçlı olarak kurulmuş ancak turistlere de açık. Ülkemizdeki çok çeşitli bitki örtüsüne dair örneklerin bulunduğu bu yerde keyifle vakit geçirebilirsiniz.

Gaziantep Hanları

Gaziantep’te Osmanlı ve ondan önceki dönemden kalma pek çok han bulunuyor ve bunlar geçmiş senelerde tüccarların faaliyetleri ve istirahatleri için kullanılıyorlarmış. Elbette seneler ilerledikçe bu amaçları artık anlamsız olmuş ve günümüzde biraz turistik ve eğlence amaçlı olarak değerlendiriliyorlar.

Elmacı Pazarı

Elmacı pazarı, şehrin tüm gıda ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede ve bu nedenle mutfağa meraklı olanlar burada kendilerine uygun her seçeneği bulur halde bulacaklardır. Baharatlardan tutun da kuruyemişlere, sebze ve meyvelere, mutfak eşyalarına kadar her şeyi bu noktada bulmak mümkün. Ancak günümüzde biraz turistik hale geldiği için fiyatların yüksek olabildiğini unutmayın. Bu yüzden bazı şeyleri buranın dışında bulabiliyorsanız dışarıdan almanız biraz daha ekonomik olabilmekte.

Kurtuluş Camisi

İlk olarak bir kilise olarak tasarlanmış olan ve faaliyet göstermiş olan bu cami, cami olmadan önce bir süre kullanılmamış bir halde de kalmış. Ancak günümüzde camiye dönüştürülmüş olan kilisenin Brezilya’da üretilmiş olan çanı da Gaziantep Müzesi’nde gösteriliyor.

Oyuncak Müzesi

Gaziantep’te bulunan oyuncak müzesi, 200-300 yıl öncesinden gelen oyuncakların bile sergilendiği ilginç bir müze olarak karşımıza çıkıyor. Bilhassa bu konuda ilgisi olanları tatmin edecektir ancak müzenin eski ve tarihi bir ev içerisinde sergilendiğini de belirtmek gerekiyor.

Atatürk Anı Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk, 1933 senesinde Gaziantep’i ziyaret etmiş ve daha sonra şehrin nüfusuna kaydolmuş. Bunun ardından ise her sene şehri ziyaret etmeye devam etmiş ve bunun yanında daima onu över olmuş. Bu nedenle şehrin önemli ailelerinden birisine ait bir ev Atatürk Anı Evi haline getirilmiş. Bu evde şehre verilen İstiklal madalyasını ve Atatürk’e ait bazı araştırmaları görmek mümkün.

Bey Mahallesi

Bey mahallesi şehrin en eski konumlarından bir tanesi ve bu noktada 500 yıldan daha eski binaları bile bulmak mümkün. Geçmiş yıllarda Türkler ve Ermeniler bu bölgede birlikte yaşıyorlarmış ve mahallenin mimari dokusunda herhangi bir bozulma olmadan günümüze kadar gelebilmiş.

Elbette günümüzde mahallede çok sayıda kafe, restoran ve etkinlik alanı bulunuyor ancak bunlar yapılırken bölgenin genel yapısının bozulmaması için özen gösteriliyor.

Mutfak Müzesi

Gaziantep gibi mutfağı ünlü bir yerin mutfak müzesinin olmaması elbette düşünülemezdi. Müze 1900’lerin başında inşa edilmiş olan bir konağın içerisinde bulunuyor ve bölgedeki yerel lezzetlerin geleneksel olarak nasıl hazırlandıklarını kolayca görmek mümkün oluyor.

Rumkale

Rumkale, Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunuyor ve aslında oldukça etkileyici görünen bir yarımada üzerine kurulu kale harabelerini ifade ediyor. Bu noktanın o zamanlar çok önemli olması nedeniyle güvenlik amacıyla donatıldığı bir gerçek. Ayrıca bölgeye yerleşmiş olan havari Yohannes, bu bölgede hıristiyanlığın daha kolay yayılmasını sağlamış.

Tahmis Kahvesi

Tahmis kahvesi, ilk olarak 1600’lerde tekkeye ekstra gelir getirmesi için açılmış ve mazisinin bir hayli eski olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle yerel ve özel kahveleri denemeyi sevenler için ideal bir yer olduğu kesin çünkü klasik Türk kahvesinin haricinde bölgeye özel bazı kahve ve çay çeşitlerini de burada tüketmek mümkün.

Zeugma Müzesi

Zeugma müzesi, dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi ve bu konuda Hatay müzesinden sonra geliyor. Müzede yer alan mozaikler 2000 yıldan daha eskiler ve Zeugma antik kentinden çıkarılmışlar. Bazı özel mozaikler daha karanlık odalarda hasar görmemeleri için saklanıyorlar ve mozaiklerin yanında neyi ifade ettiklerine dair gerekli açıklamalar da mevcut.

Naib Hamamı

Naib hamamı 1640 senesinde inşa edilmiş ve bu hamamın en dikkat çekici yanı, Evliya Çelebi’nin bile seyahatnamesinde bu hamamdan bahsediyor oluşu. Uzun yıllardır faaliyette olmayan hamam, en son 2007 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından tekrar hizmete sokulmuş.

Medusa Cam Eserler Müzesi

Antik cam eserlerin sergilendiği bu müze, binlerce yıl öncesinden tutun da günümüze kadar gelen eserlere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca müzede cam işçiliğine dair kurslar ve eğitimler de veriliyor. Bu sayede kendiniz cam işlemeye başlayabilirsiniz.

Kahramanlık Müzesi

Gaziantep Kalesi’nin içerisinde bulabileceğiniz bu panoramik müze, Kurtuluş Savaşı’ndaki Gaziantep direnişine dair hazırlanmış ve savaşa dair pek çok bilgiyi buradan edinebilirsiniz. Bilhassa halkın ve bölgedeki askerlerin verdiği mücadeleye şahit olabilirsiniz.

Hamam Müzesi

Hamam müzesi geçmişte gerçekten bir hamammış ve Lala Mustafa Paşa tarafından 1577 senesinde inşa ettirilmiş. Bu müzede hem Osmanlı hamam geleneğine dair pek çok şeyi öğrenebilir, hem de bölgesel adetleri de görebilirsiniz. O dönemli hamamların mimari özelliklerini görmek ve değerlendirmek de mümkün.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep kalesi şehrin merkezinde bulunuyor ve tarihi Roma dönemine kadar gidiyor. Dolayısıyla yüzyıllar boyunca kullanılmış oldukça eski bir kale olduğunu belirtmek lazım.

Kaleoğlu Mağarası

Gaziantep’te çok sayıda mağara bulunuyor ve bu mağaralar özellikle sıcak mevsimlerde yerel halk için bir serinleme noktasıymış. Günümüzde ise elbette biraz daha turistik amaçla kullanıldıklarını belirtmek lazım.

Gümrük Hanı

Bu handa geçmiş yıllardan bu zamana kadar varlığını sürdürmüş olan zanaatkarları ve onların eserlerini görebilir, atölyeleri gezebilir, çeşitli hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Bedesten Çarşısı

Gaziantep’te 3 tane bedesten çarşısı bulunuyor ve bu çarşılarda hem hediyelik eşyalar hem de pek çok gıda ürününü bulmak mümkün. Ancak fiyatlara dikkat etmelisiniz.

Bakırcılar Çarşısı

Bakır ve bakır ürünlerine meraklı olanlar için bakırcılar çarşısı bir cennet denilebilir. Burada bakırdan üretilmiş olan neredeyse her şeyi bulabilirsiniz.

Savaş Müzesi

Gaziantep’in kurtuluş savaşında verdiği mücadeleyi en iyi gösteren yer Şahinbey Savaş Müzesi. Müzede hem İngiliz işgali hem de Fransız işgali dönemine ait pek çok bilgiyi bulmak mümkün. Yöre halkının işgalcilerden çektiklerine dair pek çok canlandırma ve heykel de bulunuyor.

Müzeyi dolaşmak bir saatten fazla sürüyor ve bu nedenle oldukça fazla vakit harcayacağınızı da unutmayın. Ayrıca şehrin tüm altını kaplayan mağaralar ve tünellerden birisi de burada bulunuyor.