Hamilelik döneminin her haftası bir önceki veya bir sonraki hafta kadar önemli ve bu nedenle bebeğinizde ve kendinizde yaşanan değişimleri de dikkatle takip ettiğinizden eminiz. Ancak her hafta doktora gitmek pek de mantıklı olmadığına göre, genel bilgileri şöyle bir bilmek yeterli olacaktır. Zira bu konuda fazla endişeli olmanız ruh sağlığınız için önemli değil ve bebeğinizi endişelenmeden, onun yaşadığı değişimleri keyifle bekleyerek takip etmeniz çok daha doğru olacaktır.
Eğer gebeliğinizde şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadıysa, bu dönemde de bir sorun yaşanma ihtimalinin hayli düşük olduğunu belirtelim. Elbette bebeğinizin gelişim sürecini bilmek istiyorsunuz ve sizler için onun geçirdiği değişimi kısaca bir değerlendirdik.

23. Hafta Hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu

Bebeğiniz artık neredeyse yarım kilo olmuş durumda ve baş-kalça mesafesi de 20 santimetreye muhtemelen gelmiştir. Yani artık biraz daha ağır ve ilerleyen haftalarda daha fazla yağ kütlesine sahip olacaktır. Bu yağlar hem sağlığı için gerekli hem de cildinin gergin durabilmesi için birer destekleyici rol oynayacaklar. Lakin henüz yeterince yağı olmadığı için pürüzsüz bir görünüme kavuşabilmiş değil. Dolayısıyla kontrollerde onu biraz kırışık görürseniz sakın şaşırmayın.

24. hafta gebelik için sizi şöyle alalım 👇

[call post=29209]

23.Hafta hamilelikte bebeğin gelişimi

Bebeğiniz geçen haftalarda nefes alıp verme denemelerine başladı ancak ciğeri tam anlamıyla gelişmemişti. Lakin ciğer gelişimi her gün devam ediyor ve o da bu süreç içerisinde dışarıda nasıl nefes alabileceğini deniyor. Tabii ki anne karnında nefes alacak bir yer olmadığı için doğuma kadar oksijeni annenin kanından almaya devam edecektir.

Artık görünümünün de yavaş yavaş son haline doğru evrildiğini görmeniz mümkün. Dolayısıyla bir kaç hafta sonra doğumda görüneceği hale iyice bürünmüş olacaktır.

Bu dönemde bebeğiniz yavaş yavaş hareketlenmeye başlayacaktır ve bilhassa gelecek haftadan başlayarak bir ay süresince onun iyice hareketlendiğini farketmeniz mümkün olacaktır. Lakin hareketleri henüz bir düzene oturmadığı için bazen farketmemeniz de mümkün. Dolayısıyla telaş etmeyin ve bir kaç hafta sonra düzenli olarak onun hareketlerini hissedeceğinizi unutmayın.

23. Hafta Hamilelik ve Annedeki Değişimler

Hamilelik sürecinde sadece bebek değil, anne de ciddi bir değişim içerisinde olur ve bu nedenle hem anne hem de bebek için önemli bir süreçtir.

Özellikle hamileliğin ortalarında rahim ciddi bir büyüme süreci içerisine girer ve bu nedenle bundan sonra göbeğinizin biraz daha genişlediğini fark edebilirsiniz. Bebek büyüdükçe rahim de onun rahat edebileceği bir şekilde büyümeye devam edecektir. Ayrıca rahimin yanında plasentanın kendisi de büyüyen bebeği destekleyebilmek için büyür ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının miktarı da artar.

23. haftada hamilelik diyabeti için gerekli testlerin gerçekleştirilmesi de mümkündür. Son dönemlerde bu konuda oldukça tartışma mevcut ve bazı anne adayları bilhassa şeker yükleme testinin kendileri ve bebekleri için zararlı olduğunu düşünüyorlar.

Doktorlar ise zaten şeker yükleme testinin açlık kan şekeri testinin şüphe ortaya çıkarması halinde uygulandığını belirtiyorlar ve bunun gelişigüzel bir uygulama olmadığını aktarıyorlar. Dolayısıyla şeker testlerini reddetmeniz sizin tercihiniz olacaktır ancak doktorunuzun bu konudaki görüşlerini dikkate almanızı da kesinlikle öneriyoruz.

Hamilelik döneminde kadınlar aşağı yukarı 10 kilo civarında kilo almalıdırlar ve hamileliğin bu döneminde siz de 5-6 kiloluk kısmını artık almış olmalısınız. Daha az veya daha çok kilo aldıysanız doktorunuza danışmanız da önemlidir. Zira hamilelikte kilo alımının belli bir dengede olması gerekmektedir.

23. Hafta Hamilelik ve Sağlık Problemleri

23. haftada bazı sağlık problemleri ile karşılaşmanız da mümkün. Bunlar genellikle vücuttaki hızlı değişimler ve hormon düzeylerinden kaynaklanmaktadırlar.

En sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesi burun kanamalarıdır. Bunun nedeni hamile kadınların kan hacminin artması ve bunun da damarlardaki baskıyı arttırmasıdır. Ayrıca hormonlardaki değişimlerin pek çok dokunun yumuşamasına sebep olması ve mukoza üretimini arttırması da kanamaların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Doktorlar bu duruma karşı genellikle C vitamini tüketiminin arttırılmasını önermektedirler.

Ayrıca bu hormonal değişimler ve kan basıncındaki artış, yüksek tansiyon problemlerinin doğmasına da sebep olabilir. Bu sorundan kaçınmak için sağlıklı beslenmek ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak önemlidir. Yine de yüksek tansiyon problemlerinizi doktorunuzla görüşmeyi de unutmamalısınız.

Bu dönemde tuz tüketiminize de dikkat etmelisiniz çünkü tuzun fazlası hem vücutta su tutumuna sebep olacaktır hem de tansiyon problemlerini körükleyecektir.