Batum Hakkında


Yüksek kaliteli lüks otelleri ve bir güney kenti olmanın tüm cazibesi ile modern Batum; bol güneşli bir deniz tatilini simgeliyor. Karadeniz kıyısında yer alan şehir; palmiye ağaçları, manolyalar, bambu ağaçları, defneler, limon ve portakal ağaçları ile her yerde göze hitap ediyor. Doğal bir Karadeniz koyunda yer alan Batum; Gürcistan için önemli bir liman olmanın yanında, aynı zamanda ülkenin turizm başkenti. Şehri, 8 km boyunca uzanan deniz sınırı çevreliyor. Burası her zaman çok kalabalık; hem şehrin yerlileri hem de turistler için ülkedeki en popüler yerdir.

Şehrin plajı, Batum Bulvarı(Boulevard)’nın hemen yanında yer alıyor. Plajdan doğuya doğru gidildikçe sizi; tiyatrolar, sinemalar, restoranlar, harika yiyecekler ve diğer eğlenceleri olan kafeler karşılıyor. Şehrin eski kısımları özellikle ilginçtir, evlerin çoğu 19. yüzyılda inşa edilmiş. Batum’un mimarisi, Avrupa ve Asya’nın çeşitli mimari formların kombinasyonunu sunuyor. Burada; Gürcü, Türk, Rus, Sovyet, İngiliz, Fransız ve sömürge mimarilerinin unsurlarını içeren, Avrupa ve Doğu mimarisini birleştiren binalar görmek mümkün.

Özellikle akşamları, şehrin ışıkları ilgi çekiyor. Öğle saatlerinde oldukça mütevazı görünen binalar, hava karardıktan sonra görkemli saraylara dönüşüyor. Özellikle son on yılda, Batum’un çok değiştiğini söyleyebiliriz; bu eski yarı kapalı sınır bölgesi, şimdilerde bir turizm cenneti ve Gürcistan’daki en iyi tatil mekanına dönüştü. Havuzlar, yat kulüpleri, çocuklar için eğlence mekanları ve bir de lüks ticaret merkezi inşa ediliyor. Şehrin tarihi kısmında ise butikler, barlar, çay bahçeleri ve kahve evleri yer alıyor. Batum’da, gerçek bir kültürel karışım olduğunu söylemek mümkün.

Gürcistan Güvenli Bir Yer Mi?

Gürcistan, zengin ve zor bir geçmişe sahip; nefes kesen manzaralara ve gerçekten orijinal şehirlere sahip bir ülke. Dünyanın en büyük güçlerinin arasında, merkezi bir konumda bulunan bu küçük ülke, her zaman her yönden istila edilmiştir. Batı’da çok fazla insan burayı bilmiyor. “Gürcistan” denildiğinde, Amerika’da bir eyalet hakkında konuştuğunuzu düşünebiliyorlar. Ve muhtemelen bilenler de burayı ziyaret etmeyi çok fazla düşünmüyor. Görünüşe göre, medyada yalnızca savaş ve yoksulluğu gösteren kısmı yer alıyor. Ancak, savaş artık bitti! Avrupa ile Asya arasında kalan bu unutulmuş yerde, gizli bir mücevher var.

Gürcistan’ın turizm cenneti Batum’a seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Batum’a yapılacak bir yolculuk, nezakete ve insanlığa bir yolculuktur. Bu muhteşem sahil kentinde, yapılacak çok fazla şey var. Sıcak kalpli insanları, Batum’un gece hayatı, lezzetli mutfağı, derin ormanları, doğal güzellikleri ile Gürcistan ve Batum’u deneyimlemek için sayısız şey vardır. Batum’a yapılacak bir gezi, size muhteşem sahiller hakkında bir fikir verecek ve Doğu ile Batı’nın keyifli karışımını sergileyen modernliğin sıçraması ile birleştirecek.

Batum’un Tarihi

Gürcistan’ın en eski şehirlerinden biri olan Batum’un tarihi, M.Ö’ye kadar gitmektedir. Şehrin isminin ilk formu olan “Batus”, o dönemde Yunanca’da “derin” anlamına gelen sözcükten türemiş. Şehir, ismini sömürgelerine giden yolda durması gereken eski Yunanlılara borçludur. Burası, eski zamanlarda, Derin Liman olarak biliniyordu. M.Ö 3. yüzyılda Aristo, buradan Colchis Krallığı’nın bir parçası olarak bahsetti.

Şehir, ikinci yüzyılda yeniden inşa edildi ve güçlendirilmiş bir Roma limanı haline geldi. Şehir, Gürcistan Krallığı’nın bir parçası haline geldiği 10. yüzyıla kadar birçok kez el değiştirdi. Batum, ilk olarak 15. yüzyılda Osmanlı egemenliğine girmiş ancak Osmanlı, şehri uzun süre elinde tutamayınca, 16. yüzyılda daha büyük bir ordu ile geri dönüldüğünde, Gürcistan’ın yöneticileri, şehri teslim etmek zorunda kaldılar. Bir sonraki yüzyılda Batum, Gürcüler tarafından yeniden ele geçirilse de, şehir hızla Osmanlı kontrolüne geri dönmüş.

19. yüzyıla gelindiğinde Batum, Rus ve Türkler için bir savaş alanıydı ve sonunda 1877-78 Rus-Türk Savaşı’ndan sonra Türklerin yenilgisi, Batum’un Rus İmparatorluğu’nun kontrolü altına girmesine neden oldu. Rus ve Osmanlı İmparatorlukları arasında imzalanan Stefano Antlaşması’ndan sonra Batum, serbest bir liman ilan edilmiş ve 1886 yılına kadar bu unvanını sürdürmüş. 1870’li yılların sonunda, deniz limanının inşaatı bitmiş ve Batum genişlemeye başlamış. Batum’da, büyük bir petrol üretim merkezi de vardı. Bu süre zarfında Batum, resmen şehir statüsüne kavuştu ve şehrin ilk belediye başkanı da seçildi.

Batum, Karadeniz’deki ana Rus petrol limanı oldu. Ancak Sovyet döneminde, önemini yitirdi ve oldukça sıradan bir şehir haline geldi. 2000’li yılların başından itibaren ise Batum, yeniden önemli bir Karadeniz şehri olmaya başladı; bu kez bir turizm merkezi olarak…

Batum Plajları

Batum, ziyaretçilerine çok sayıda plaj seçeneği sunuyor. Çakıl taşlı Karadeniz sahillerinde bronzlaşmak istiyorsanız, Batum’un favori plajlarına bakabilirsiniz.

1. Kvariati

Huzurlu konumu ve özellikle de iyi atmosferi ile Batum’un favorilerinden. İnsanlar buraya çoğunlukla, 15 yıl önce Natia AKA Frida tarafından tasarlanan bir bungalov olan Rakushkebi nedeniyle geliyor. Burası; rahat atmosferi, uygun fiyatlı ve lezzetli menüsü, ev yapımı limonataları ve orijinal kokteylleri ile tanınıyor. Kvariati, sıcak ve temiz, huzurlu ve dinlendirici…

2. Gonio

Gonio, listemizdeki en hareketli plajdır. Burada, şehrin gece hayatını yansıtan barları ve kulüplerini bulabilirsiniz. Denizin dalgası ve müzik; romantik bir atmosfer yaratmak için birlikte hareket eder. Plaj; insanlarla sohbet etmek, flört etmek ve dedikodu yapmak ve çok daha fazlası anlamına gelir!

3. Sarpi

Sarpi plajı, Türk sınırına oldukça yakındır. Bu plajın, bölgedeki en huzurlu ve en temiz plaj olduğu bir zaman vardı ancak zamanla bu değişti. Bugün turistler, açılan sayısız barlar ve büyük bir otoyolun yakınlığı nedeniyle masmavi dinginliğini yitirdi. Ancak yine de Sarpi’nin tüm ihtişamı kaybolmadı. Sarpi plajındaki en keyifli şeylerden biri, suya dalmak için kıyı boyunca uzanan uçurumlardır. Çok yüksek değiller, ortalama 7 metre ancak yine de heyecan verici. Günün sonunda, eve ya da otele dönüş vakti geldiğinde, burada plajda kurulu, 0.50 Cent’ten daha az ödeyebileceğiniz halka açık duşlar bulabilirsiniz.

4. Shekvetili

Shekvetili kumlu bir plajdır. Kumu, alışılmışın dışında, sarı değil siyahtır. Shekvetili plajındaki kumun; kalp-damar hastalıkları, sinir sistemi problemleri, raşitizm ve kas-iskelet sistemi hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır. Ayrıca, plajın hemen arkasından başlayan çam ormanı, buradaki atmosferi son derece keyifli kılıyor. Bu plaj; denizin derin olmaması ve Tsitsinatela parkına yakın olması yönüyle, bir aile gezisi planlamak için harika bir yerdir.

Batum’da Fiyatlar

Yeme içme

Deniz kenarında bronzlaşmak ve dinlenmenin yanı sıra, Batum’u ziyaret eden turistlerin ana aktivitelerinden bir diğeri de yemek yemektir. Fiyatlara gelince, burada yeme-içme fiyatları İstanbul ortalamasına bakıldığında oldukça ucuz. Burada, ortalama değerde bir restoranda, iki kişi, 80 TL’ye karnınızı doyurabilir, yanında içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Alkol ve Sigara

Türkiye fiyatları ile kıyaslayacak olursak, Batum’da alkol ve sigara gerçekten ucuz. 1 paket Marlboro için 8 TL ve deniz kenarında keyifle biranızı yudumlamak isterseniz, 4-6.5 TL arasında bir rakam ödemeniz gerekiyor. Romantik bir akşam yemeğinin yanında içeceğiniz bir şişe şarap için ise ortalama 28 TL ödersiniz.

Ulaşım

Gürcistan’da ulaşımın da oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz. Otobüs ya da metroya bindiğinizde, tek kullanımlık kartlar için 0.81 TL ödersiniz. Taksilerde normal tarifede açılış 3.53 TL’den yapılıyor.

Gürcü Şarabı

Gürcistan, burada yaşayan insanların en iyi üzüm türlerinden bazılarını yetiştirmelerini sağlayan mükemmel bir iklim ve coğrafyaya sahiptir. Bu Karadeniz ülkesinde, binlerce yıldır şarap yapılıyor. Ancak, iyi bir şarabın peşinden giden pek çok insan, şarap söz konusu olduğunda, Gürcistan’ın bir altın madeni olduğunu bilmiyor. Antik çağlardan beri bu ülkenin topraklarında şarap yapılmış.

Buradaki şarap üretimi söz konusu olduğunda, Fransa veya İtalya gibi büyük üreticilerle kıyaslandığında oldukça küçük olduğu doğrudur, ancak bu alanda keşfedilmeye değer büyük bir potansiyele sahiptir.

Ülkenin her yerinde şarap üretiliyor ve çeşitli bölgelere yayılmış özel mikro bölgeler var. Bununla birlikte, Gürcü şarabı üretmek için en iyi bilinen bölge Kakheti’dir. Onu Imereti, Kartli, Svaneti, Adjara, Racha-Lechkhumi ve Kvemo Svaneti ve Abhazya takip ediyor. Gürcistan’ın geleneksel şarapçılık metodu, qvevri adı veirlen yöntemdir. Bu teknik, Gürcü şarabını oldukça lezzetli yapıyor.

Batum Gece Hayatı

Batum’da çok fazla bar ve gece kulübü olduğunu söyleyemeyiz; ancak aralarında gerçekten iyi olanlar vardır. Buranın sosyal bir şehir olduğunu söyleyebiliriz, ancak büyük bir kulüp kültürü yok. Daha çok yaz aylarında, deniz kenarındaki plajlarda, bar ve kulüpler hizmet veriyor.

Ancak özellikle göz alıcı Vegas benzeri bir liman kenti imajını oluşturduktan sonra, Batum aniden gelişmeye başladı. Burada, akşamları eğlenebileceğiniz bir yere gitmek isterseniz; lezzetli hamburger ve kokteylleri ve güzel fon müzikleri ile Chacha Time’ı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, yaz aylarında yapılan partiler efsanedir ve genellikle sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder. Onlardan birine dahil olmak için, Batum Bulvarı’ndaki sahil kulüpleri ve barlarına göz atabilirsiniz.

Batum Otelleri

Para harcamak istiyorsanız; Sheraton, Radisson Blu ya da İntourist gibi Batum’un uluslararası üne sahip otellerini deneyebilirsiniz. Bütçeniz sınırlı mı? O halde, şehrin etrafına yayılmış çok sayıda pansiyon ve oteli deneyebilirsiniz. Wyndham Batumi, onlardan biri. Şehrin en iyi otellerinden biri olarak, plaja yalnızca 6-7 dakikalık bir yürüme mesafesine sahip. Yüzme havuzları ve spa’sının yanında, bu oteli harika yapan bir diğer detay da, otel bünyesinde bulunan kumarhanesidir.

Hotel Aisi de Batum’daki favorilerden biri. Kentin en popüler bölgelerinden birinde, şehir merkezinde yer alan bu 4 yıldızlı odel, şehrin simgelerinden biri olan Nuri Gölü’ne 2 dakika uzaklıktadır. Otel, lezzetli Gürcü yemekleri sunan bir restorana sahiptir ve burada paranızın karşılığını tam olarak alabilirsiniz. Uygun fiyatlı bir otel olmasına rağmen; konumu, temizliği ve olanakları söz konusu olduğunda, ziyaretçilerden tam puan almayı başarıyor.