Yaşlanmaya karşı koyamayacağız; bunu hepimiz kabul ediyoruz. Peki ama neden bu süreci hızlandıracak gıdalar tüketmeye devam ediyoruz? Aşağıdaki besinler yaşlanma sürecinizi ekstradan hızlandırır, hayatınızdan çıkarmanızı tavsiye ederim.

Margarin

Margarinin zararlı olduğunu daha önce duymuş olmalısınız. Ama ilk defa duyuyorsanız, hemen şimdi hayatınızdan çıkarın. Tüketebileceğiniz en zararlı katı yağ alternatiflerinden biri olan margarinin içindeki trans yağlar, hidrasyonu ortadan kaldırıyor. Cildiniz nemini kaybederse, hızlıca kırışmaya veya mimik izleri oluşmaya başlar.

Mikrodalga Yemekleri

Mikrodalga muhteşem bir teknoloji ve örneğin, akşam eve geldiğinizde buzdolabından çıkardığınız yemeği, siz üstünüzü değiştirene kadar ısıtıp, hazır ettiği için çoğunlukla her eve girmiş durumda. Ama öncelikle şunu düşünün, özellikle süpermarketlerden aldığınız dondurulmuş ürünler, sodyum bakımından yüksektir. Bu yüzden su tutmanıza ve kilo almanıza neden olabilir. Bu da cildin elastikiyetini kaybetmesi demektir, cilt çatlar veya sarkmaya başlayabilir.

Enerji İçecekleri

Enerji içeceği alışkanlığınız, geleceğiniz için herhangi bir yarar sağlamaz. Enerji içecekleri şeker ve asit bakımından çok yüksektir, dişlerinize zarar verebilir ve dişlerinizi lekelenmeye eğilimli hale getirir. Ayrıca, yüksek kafein ve sodyum içeriği dehidrasyona yol açabilir, özellikle de su yerine içiyorsanız. Dehidrasyon, cildinizin daha yaşlı görünmesine katkıda bulunan temel faktörlerden biri olduğundan, günde 8-10 bardak su içmek ve çok alkol tüketiyorsanız ya da egzersiz yapıyorsanız, daha da fazla içmek zorundasınız. Ama susuzluğunuzu enerji içeceğiyle gidermeyin.

Unlu Mamüller

Fırında pişirilen ürünler ve diğer tatlılar, kilo almanıza ve diş sağlığında bozulmaya yol açabilecek basit şekerler ve yağ bakımından zengindir. Şeker, mikrobiyomunuzu bozar ve aynı zamanda pro-enflamatuvardır. Tüm bu özellikler yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Ayrıca unlu mamüller tüketerek kilo aldığınızda, cilt gerilir ve çatlaklar da oluşabilir.

Salam, Jambon ve Sosis

Salam, jambon ve sosis yemeden duramıyorsanız veya çocuklarınız istediği için sofralarınızda hazır bulunuyorsa, bu alışkanlıklarından vazgeçmelerini sağlamalısınız. İşlenmiş etlerde kullanılan koruyucular vücutta serbest radikaller oluşturabilir. Serbest radikaller, hücrelerinizin ve DNA’nızın oksidasyonuna yol açar ve kansere veya diğer sağlık sorunlarına yol açabilecek kadar zarar verebilirler. Bu sebeple, işlenmiş etlerden uzak durun!

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Bu yapışkan madde genellikle işlenmiş yiyeceklere ve atıştırmalıklara eklenir ve aslında olabildiğince uzak durmanız gereken bir şeydir. Çok fazla şeker tüketmek, yaşlı görünmenize neden olur, ancak yüksek fruktozlu mısır şurubu cildinizi tamamen bitirir. Sürekli olarak, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve şeker tüketmek, cildinizin kolajenine ve elastinine zarar verebilir, bu da cildin kırışık görünmesini sağlar. Ne olursa olsun, paketlenmiş ve mısır şurubu içeren ürünler tüketmeyin.

Şeker

Şekerin cilt sorunlarına neden olup olmadığı konusunda sayısız tartışma devam ederken, aslında vücudunuza bir bütün olarak zarar verir. Şeker iltihaplanmaya neden olur ve bu da, temiz ve güzel bir cilde sahip olmanızın başındaki ilk engeldir. Daha da kötüsü, cildinizin yumuşak ve esnek görünmesini sağlayan kolajen ve elastine zarar verir.

Şeker yerine tüketebileceğiniz gıdalar için sizi şöyle alalım 👇

[call post=24019]

Yüksek Glisemik İndeks Karbonhidratlar

Makarna meraklıları, hemen o çatalı masanın üstüne bırakın! Simit, yulaf ezmesi, poğaça, makarna ve mısır gevreği gibi gıdaların cildin yaşlanma sürecini hızlandırdığı ve zarar verdiği, sivilcelenmeye ve rosacea hastalığına neden olduğu kanıtlanmıştır. Sağlıklı olduğu iddia edilen tahıllar ve hububatlar bile, kırışıklık oluşumuna neden olan glikozla dolu olabilir.

Şekerli Kokteyller

Margarita ya da mojito; hepsi aynı ekibin bir parçasıdır ve düzenli olarak tüketiyorsanız, bir an önce bırakmanız gerekir. Basit şeker fazla tüketildiğinde, şeker molekülleri vücuttaki proteinlerle birleşir ve cildin kolajenine zarar verebilecek bileşikler oluşturur. Bu da, yaşlandırıcı etkiye sahiptir. Tek bir bardak kokteylde 50 gramdan fazla şeker bulunabilir. Ayrıca, içkilerdeki alkol sizi susuz bırakabilir ve kırışıklıkları daha belirgin hale getirir.

Alkol

Ara ara içilen iki kadeh şarap cildinize zarar vermez, ama aşırı şekerli olanlar, özellikle de kokteyller, serbest radikallere neden olur. Alkol, hücre yenilenmesi için gerekli olan bir antioksidan olan A vitaminini azaltır. Eğer alkol içecekseniz, şarap, şampanya ya da votka gibi ilave şeker içermeyen içecekler tüketin. Ayrıca, ılımlı bir şekilde içtiğinizden ve her alkollü içeceğe karşılık bir bardak da su içtiğinizden emin olun.

Aşırı Tuzlu Gıdalar

Sodyum bakımından yüksek yiyecekler su tutmanıza ve şişkin hissetmenize neden olur. Su tutulması cildin kabarık ve yorgun görünmesini sağlayabilir. Aşırı tuzlu gıdalar, dehidrasyonu tetikler ve DNA’ya zarar verebilir, telomerleri kısaltabilir ve yaşlanmayı hızlandırabilir.

Derin Yağda Kızarmış Gıdalar

Peynir çubukları, soğan halkaları veya patates kızartması, cildiniz ve genel sağlığınız için korkunçtur. Aşırı derecede yüksek sıcaklıklara maruz bırakılan yağ, yaşlanmanın birincil suçlusu olan serbest radikaller oluşturur. Bu gıdalar sadece bel çevremize değil, aynı zamanda organlarımıza ve cildimize de zarar verir.

Fast Food

Fast food restoranları, tipik olarak sağlıksız yağlardan biri olan mısır özü yağı kullanır ve tükettiğinizde, vücutta serbest radikaller salgılar. Serbest radikal hasarı ya da oksidatif stres, kalp hastalığı ve kırışıklıklar dahil olmak üzere sağlık üzerinde çok sayıda zararlı etkiye sahiptir. Eğer hızlıca yemek yemek zorundaysanız, sağlıklı fast food seçeneklerinden birini tercih edin.

Yanmış Etler

Yanmış veya kömürleşmiş et, vücutta iltihaplanmaya neden olabilir. İltihaplanma ya da diğer bir deyişle enflamasyon, ciltteki kolajen miktarını azaltır ve çabuk yaşlanırsınız.