Alaçatı son senelerde duymayan yok, Çeşme’nin eskiden at ahırları İle bilinen bu deniz kenarında bile olmayan küçük köyü, günümüzde  ülkemizin en önemli turistik ve tatil noktaları arasında yer alıyor. Hatta Çeşme’nin kendisinden bile daha önemli hale gelmeye başlayan bu sevimli köy, ziyaretçileri kendine çekiyor. Rüzgar sörfüyle ünlü Alaçatı artık gece hayatı, özgün  kafe ve restoranlarıyla da ilgi çekiyor. Arnavut kaldırımı  sokaklarında  kendinizi Yunan adaları veya İtalyan kasabalarında gibi hissetmeniz ise normal.. .

Son zamanlarda biraz fazla kalabalık olmasıyla şikayetler dile gelse de, bilhassa haftaiçi günlerde vakti olanlar için kalabalığın büyük kısmından kurtulma fırsatı mevcut. Alaçatı içerisinde bulunan butik oteller de burada vakit geçirmek isteyenler için gerekli imkanı sunuyorlar.

Elbette gitmişken en önemli bazı yerleri görmek ve bazı aktiviteleri gerçekleştirmek gerekiyor. Sizler için bunlar içerisinden en dikkat çekici olanları bir araya getirdik.

Gece Hayatını Kaçırmayın

Alaçatı’da çok sayıda eğlence mekanı bulunuyor ve hem gündüzleri hem de geceleri buralarda vakit geçirmek mümkün. Canlı müzikten, fasıla, elektronik müziğin ünlü isimlerinin DJ olarak çaldığı gece klüplerine Alaçatı İbiza veya Mikonostan çok da farklı bir tatil beldesi değil. Hem hareketli ve canlı bir gece hayatı isteyenler, hem de sakin ve romantik akşamlar isteyenler için çok sayıda seçenek bulunuyor.

Hediyelik Eşya Dükkanlarını Gezin

Alaçatı’da sadece fabrikasyon hediyelik eşyalar değil, aynı zamanda zanaatkarların ürettikleri ve atölyelerde hazırlanmış pek çok hediyelik eşya da bulunuyor. Özel tasarımlı takılar, tokalar, cüzdanlar, çantalar, biblolar gibi pek çok seçenek sizleri bekliyor ancak iyi araştırın çünkü oldukça geniş imkanlar mevcut.

Butik Otelleri Unutmayın

Alaçatı’da bulunan butik oteller, genellikle yüzyıldan daha eski ve taştan inşa edilmiş eski evlerin dönüştürülmesi ile oluşturulmuşlar. Günümüzde insanlar bu butik otellerde kalıyorlar ve oteller merkezde olduğu için aktiviteler ve gezilere de vakit kalıyor.

Yerel Mutfağı Tadın

Ege bölgesi, özellikle sebzeler, meyveler ve otlardan oluşan mutfağı ile popülerdir ve bu nedenle Alaçatı da bundan payını alıyor. Sadece yemekler değil, midyeciler, hamurişleri satan pastaneler, mezeler sunan yerler gibi pek çok farklı seçenek sizleri bekliyor. Pek çok mekanın tasarımının da özenle hazırlandığını ve otantik havaya destek sunduğunu belirtelim.

Gün Batımını Kaçırmayın

Alaçatı’da yapılan en önemli aktivitelerden bir tanesi ise gün batımını izlemek. Bunun için en popüler yer ise 18. yüzyıldan kalma yel değirmenleri. Bilhassa gezi sonrasında keyifle bakacağınız fotoğraflar çekmek istiyorsanız yel değirmenlerini kaçırmayın.

İzmir Kumrusunu Tadın

Kumru İzmir ve ilçelerinin en popüler atıştırmalıkları arasında yer alıyor ve hızlı bir şekilde açlığınızı gidermek istiyorsanız, kesinlikle denemeden geçmemelisiniz.

Rüzgar Sörfü

Alaçatı rüzgar sörfü yapanlar veya yapanları izlemek isteyenler için Türkiye’nin en ideal konumlarından birisi ve bu nedenle bölgede sık sık uluslararası ve ulusal yarışmalar da düzenleniyorlar. Dolayısıyla hem rüzgar sörfünü öğrenmek isteyenler hem de yapanları görmek isteyenler kesinlikle Yumru koyunu ziyaret etmeliler. Alaçatı yılın neredeyse her günü rüzgar alıyor ve sörfün popüler olmasının temel sebebi de bu.

Deniz Kum ve Güneş Keyfi

Alaçatı’nın Çeşme’ye ve çevre koylara, plajlara ne kadar yakın olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla deniz kum ve güneş keyfi yaşamak isteyenler için neredeyse sınırsız seçenek bulunuyor. Bazı koylar daha rüzgarlı, bazıları değil, bazılarında su daha sıcak, bazılarında daha soğuk, ancak ne olursa olsun denizin her zaman cam gibi tertemiz ve berrak olduğunu belirtelim. Dolayısıyla herkesin kendi keyfine uygun bir plaj keyfini Alaçatı’da bulabileceklerini belirtelim.

Alaçatı Pazarı

Cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarında sadece sebze meyveler değil, el yapımı pek çok ürüne ulaşmak mümkün. Köylerde yaşayanların hazırladıkları el yapımı ürünleri satın alarak hem onlara destek olabilir hem de ne kadar geniş lezzetleri tadabileceğinizin farkına varabilirsiniz.

Antika Dükkanlarını Gezin

Alaçatı’da pek çok antikacı da bulunuyor ve bu mekanlarda eski zamanlardan kalma çeşit çeşit eşyayı bulmak mümkün. Özellikle evlerinin dekorasyonunda eski eşyalara önem verenler kesinlikle bu dükkanları gezmeden gelmesinler.

Ot Festivali

Ot festivalini ziyaret edebilmek için Nisan ayının ilk haftasında Alaçatı’da olmak gerekiyor ve bu festivalde bölgedeki otlar kullanılarak hazırlanmış çok çeşitli yemekleri denemek mümkün. Tabii ki pek çok otun doğrudan satıldığını da belirtelim.