Güneş lekelerinden kaçınmak genelde biraz zordur çünkü güneşe çıkmadan bütün günü geçirmek neredeyse imkansızdır. Aynı zamanda makyajdan hoşlanmayanlar için bunları kapatmak da bir hayli zor. Dolayısıyla bu lekelerden kurtulmak için bazı temel adımları atmaya çalışmak gerekli.

Güneş Lekesi Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Güneş lekeleri, cildimizin çok uzun süre boyunca ultraviyole ışınlara maruz kalmaları sonucunda ortaya çıkarlar. Belli bir şekil ve renkleri yoktur ve güneşe maruz kalan herhangi bir bölgemizde ortaya çıkabilirler. Yanaklar, burun, üst dudaklar, kulaklar, kollar, eller, omuz gibi her yerde belirebilirler.

Bu problemle başa çıkmak için evde deneyebileceğiniz pek çok yöntem de mevcut. Bunları kısaca bir değerlendirerek devam edelim.

Güneş Lekeleri İçin Çözümler

Limon

Taze bir limonun suyunu sıkın ve onu pamukla ilgili bölgeye uygulayın. 20-30 dakika bekledikten sonra soğuk suyla durulayın.

Kurutup güzelce bir nemlendiriciyi de sürmeyi unutmayın.

Buna alternatif olarak bir yemek kaşığı şekeri bir yemek kaşığı limon suyuna katıp güneş lekeleri üzerinde peeling yapabilirsiniz.

Bir iki dakika peeling yaptıktan sonra 10 dakika bekleyin ve suyla durulayın.

Limon uygulamasını her gün, şekerli karışımı ise 2-3 günde bir uygulayabilirsiniz. Limonun beyazlatıcı özellikleri güneş lekelerine iyi gelecektir.

Kastor Yağı

Kastor yağının bir kaç damlasını ilgili bölgeye damlatın ve bir kaç dakika masaj yapın. Durulamadan önce bir saat kadar bekletin.

Bu uygulama günde iki defa yapılabilir.

Kastor yağı cildi besler ve temel yağ asitlerine sahiptir. Ayrıca noktaların rengini açar ve cilde eşit bir ton vermeye yardımcı olur.

Aloe Vera

Aloe vera jelini ilgili bölgeye uyguladıktan sonra yarım saat bekleyin ve ardından durulayın. Her gün sıklıkla uygulanabilir.
Aloe veranın doğal iyileştirici özellikleri koyu noktaların rengini açar ve güneş hasarını tamir eder. Ayrıca cildin yenilenme kapasitesini arttırır ve cilt kalitesini yükseltir.

Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesini aynı miktarda su ve 1 çay kaşığı bal ile karıştırdıktan sonra cildinize sürün. 10 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Dilerseniz içerisine biraz portakal suyu eklemeniz de mümkün. Günde 1 defa uygulanabilir.

Elma sirkesi pek çok cilt problemine iyi gelir ve içeriğindeki asitler kararmış, hasar görmüş hücreleri soyarlar.

Yeşil Çay

Yeşil çay poşetini 10 dakika sıcak suda bekletin ve poşeti sudan aldıktan sonra soğutup ilgili bölgeye uygulayın. Dilerseniz doğrudan çayı da kullanabilirsiniz ancak poşet daha iyi olacaktır. Günde iki defa uygulanabilir.

Yeşil çayın sadece metabolizmayı hızlandırmak ve yağ yakımını sağlamak için olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Özellikle cilde uygulandığı zaman inanılmaz sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Yeşil çayda bol miktarda antioksidan bulunur ve bunlar cilt problemlerine iyi gelirler.

Yeşil çayın etkileyici yaşlanma karşıtı özellikleri için sizi şöyle alalım 👇

[call post=28981]

 

Ayran

2 yemek kaşığı ayrana biraz pamuk bandırın ve ilgili bölgeye güzelce sürün. 10 dakika bekledikten sonra durulayın. Günde iki defa uygulayabilirsiniz. Ayran cildi yatıştırır ve beyazlatıcı bir etkisi vardır.

Kil

2 yemek kaşığı kilin içerisine biraz gül suyu ekleyip mecunsu hale getirin ve ardından aloe vera jelini de katın. Bu karışımı lekelerin üzerine sürüp 15-20 dakika bekletin ve sonrasında suyla durulayın. Haftada 2-3 defa uygulayabilirsiniz.

Kil bu konuda çok etkilidir ve cilt rengini açmanın yanında güneş lekelerine de iyi gelir. Cildin yüzeyindeki kan dolaşımını iyileştirir, gözenekleri açar, cildin üstündeki ölü hücreleri yok eder. Bunun sonucunda güneş lekelerinin açılmasını sağlar.

Nohut Unu

2 yemek kaşığı nohut ununun içerisine birazcık zerdeçal, 1 çay kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı süt ekleyip güzelce bir macun oluşturun. Bu macunu cildinize sürüp 15 dakika bekleyin ve sonra soğuk suyla durulayın.

Haftada 2-3 defa uygulayabileceğiniz bu çözüm, cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olacaktır ve peeling etkisi gösterecektir.

Salatalık

Yarım salatalığı güzelce ezin ve içine bir yemek kaşığı kadar da lor ekleyin. Bu karışımı ilgili bölgeye uygulayıp bir kaç dakika bekleyin. Sonrasında soğuk suyla durulayın. Her gün uygulayabilirsiniz ve bir haftanın sonunda lekeler azalmaya başlayacaklardır.

Özellikle kuru cildi olanlar bu karışımı kullanmalılar. Salatalık rahatlık ve tazelik verir, ayrıca C vitamini barındırdığı için güneş lekelerinin pigmentlerinin ortadan kalkmasını sağlar.

Hindistan Cevizi Suyu

Taze hindistan cevizi suyunu güneş lekelerinin üzerine sürüp kurumasını bekleyin. Ardından soğuk suyla durulayabilirsiniz.

Günde 1-2 defa uygulayabilirsiniz.

Bu su cildin temel besinlerini ona geri verir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Ayrıca beyazlatıcı özelliği sayesinde güneş lekelerinin renginin açılmasını sağlar.

Papaya

2-3 parça papayayı güzelce ezin ve ilgili bölgeye sürün. 10 dakika bekledikten sonra soğuk suyla durulayabilirsiniz. Bu uygulama haftada 2 defa uygulanabilir.
Papaya güneş lekelerine karşı çok etkilidir ve içeriğindeki papain gibi enzimler sayesinde cildin peeling etkisi görmesini sağlar ve rengini açar.

Sandal Ağacı Tozu

2 yemek kaşığı sandal ağacı tozu ile 1 yemek kaşığı limon suyu ve biraz da gül suyunu karıştırıp bir macun oluşturun. Bunu güneş lekelerinin olduğu yere sürüp 15 dakika bekleyin ve ardından suyla durulayın.

Haftada iki defa uygulanabilen bu karışım, yaşlanma karşıtı özellikler gösterir, cildin matlığını alır ve renkleri düzeltir.

Güneş Lekeleri İçin Diğer İpuçları

Kimyasal Peeling Deneyin

Kimyasal peeling ürünleri ve yanık karşıtı kremler güneş lekelerine iyi gelebiliyorlar ancak bunların profesyonel cilt bakımcıların uygulamaları gerekli. Bu işlemlerin ardından cildiniz bir kaç gün kırmızı kalabilir.

Güneşten Uzak Durun

Eğer hali hazırda yandıysanız güneşten uzak durun. Hatta yazın şemsiye taşımak bile işe yarayabilir. Dar ve koyu renkli giysiler yerine rahat, açık renkli kıyafetleri tercih edin. Kıyafetleriniz basitleştikçe cildiniz üzerindeki yük azalacaktır. Gözleriniz içinse güneş gözlüğünü unutmayın. Plajda ise şapka çok önemli.

Güneş Kremi Kullanın

Yaz ayları için güneş kremi mecburidir. Bu kremler cildi UV ışınlarından korurlar ve yaşlanmaya engel olurlar. En az 30 korumalı bir krem alın. Eğer çok güneşli bir yerdeyseniz 40-50 koruma daha uygun olacaktır.