İzmir’in en güneyindeki Selçuk ilçesinin 9 km güneydoğusunda; uzun ve dar bir yolun sonunda, asma yaprakları, şeftali ve elma bahçeleri arasındaki tepelere kadar uzanan Şirince köyü, kırmızı taş ve eski evleri ile adeta tarihi bir koleksiyondur. Şirince’nin uzun bir zamandır devam eden şarap yapım geleneği, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından bölgeyi popüler hale getirdi ve burası, özellikle hafta sonları oldukça yoğun oluyor…

Burası, eski bir Yunan köyü. Eskiden “Kirkince” olarak bilinen Şirince, orta Ege Bölgesi’nin tepelerinde yer alan ve adı gibi şirin, şarap ve evleri ile ünlü, küçük bir köy. Yurtiçinde yaptığım seyahatlere baktığımda, Şirince’nin en iyi 10 listemde yer aldığını söylemek yanlış olmaz.

Hayatta birçok olayda olduğu gibi; çoğu zaman planlamadığımız şeyler ya da araştırmadığımız yerler, en sevdiğimiz anıları biriktirdiğimiz yerler oluyor. Bu belki bir tesadüf, belki de fazla beklentimizin olmamasından kaynaklanıyor. Şirince de benim için öyle bir yer.

Şirince Hakkında

İzmir’in Şirince köyünde yerleşim, Efes zamanlarına kadar uzanır. İnsanlar, antik antik dönemde, kentten kaçarken bu bölgeye yerleştiler ve köye, çirkin anlamına gelen “Kirkince” köyü adını verdiler. Bu ismi, başkalarının buraya gelmesini engellemek için verdikleri söylenir. Bu hikaye doğrulanmamış olsa da, Kurtuluş Savaşı’nın ardından, Selanik’ten gelen Türklerin, bölgenin güzelliklerini gördüğü ve adını “Şirince”ye çevirdikleri biliniyor.

Şirince, bugünlerde ziyaret etmek için gerçekten çok güzel bir yer. Üzüm bağları ve meyve bahçeleriyle çevrili bir tepenin üzerinde oturmak ve olağanüstü manzaralara şahitlik etmek için bile buraya gelmeye değer. Bölge, şarap üretiminin yanında, aynı zamanda büyük bir narenciye üreticisi. Biz, Kasım ayında oradaydık ve her yer, neredeyse her gün yediğimiz lezzetli mandalinalar ile doluydu.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Bu güzel köye nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız, bunu gerçekleştirmenin birkaç farklı yolu var. Şirince’ye ulaşabilmeniz için, İzmir’den oldukça kolay bir tren seçeneği var. İzmir merkeze 85 km uzaklıkta bulunan köy, yakınındaki Selçuk ilçesine ise 9 km. İzmir merkezden gelecekseniz; İzban ile tren yolculuğu yaparak ulaşabilirsiniz.

İzban ile tren yolculuğu, İzmir’den Şirince’ye ulaşmanın en ekonomik ve en pratik yolu. Fiyatı, 2.5 TL civarında.Selçuk ilçesindeyseniz, saat başı kalkan Şirince minibüslerini kullanabilirsiniz. Minibüslerin yanı sıra, Efes’e ve Pamukkale’ye kadar giden otobüsleri de kullanabilirsiniz.

Şirince’de Kıyamet Kehaneti

Şirince köyü, 2012 yılına kadar adını çok fazla duyduğumuz bir yer değildi. Maya Takvimi’ne göre, 21 Aralık 2012 gününde kıyametin kopacağı ve dünya üzerinde ayakta kalacak tek bölgenin Şirince olacağı haberleri, burayı tüm dünyada tanınır bir yer yaptı. Maya kehaneti, köyde bir turizm patlaması yarattı. Bölge, o günden sonra kış mevsiminde de ilgi görmeye başladı ve bu kıyamet kehaneti sayesinde, Şirince ve Selçuk’u ziyaret edenlerin sayısı arttı.

Şirince Şarapları

Anadolu’da bir dağın yamacına kurulmuş konumuna rağmen, Şirince köyü, aslında bir Türk köyü değildir. Savaştan sonra Yunan halkının göç etmesi ile bir Türk köyü olan Şirince’ye geldiğinizde, Yunan köylerini anımsatan beyaz badanalı tuğla evleri görebilirsiniz. Buradaki Yunan mirası, yalnızca evleri ile sınırlı değil. Şarap da burada uzun bir süredir üretiliyor. Geleneksel restoranlar ve küçük dükkanların arasında yer alan Şirince, Türkiye’nin Öküzgözü gibi yerli şaraplar için artan susuzluğuna ve Avrupa kökenli üzümlere hitap eden şaşırtıcı sayıda dükkana sahip.

Şirince’de, bu 600 kişilik köyde, bir rehbere ihtiyacınız yok, biraz açık fikirli olmanız yeterli.

Burada; kivi, ahududu, kavun ve nar garip tatlar da dahil olmak üzere 92’den fazla şarap çeşidi var. Şirince’de ister yalnız bir gezgin olarak ister arkadaşlarınızla gezerken, bir öğleden sonranızı, şarap dükkanlarını gezmek ve lezzetli şarapları tatlmak için geçirebilirsiniz. Gezdiğiniz şarap dükkanlarından çıkarken, otele geri dönmeden önce 1-2 şişe şarap alın ve manzaraya karşı şarabın tadını çıkarın ya da geleneksel Şirince şarabı ile bir restoranda rahatlayın.

Şirince’de Ne Yapılır?

Şirince’nin yerli halkı, geleneksel köklerine sıkı sıkıya bağlı kalmıştır ve bu; köy evlerinin mimarisinden restoranlarda sunulan yemeklere ve çevredeki dağların muhteşem yeşil manzara görünümlerine yansımuştur.

Şirince’ye geldiğinizde, güne; yerel olarak üretilen zeytinyağı ve el yapımı pamuklu ürünler satan çocukları bulmak için dik ve Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşarak başlayın.

Buradaki gelenekler, Meryem Ana’nın bir heykelini içeren avlu çeşmesine bir bozuk para attığınızda, dileğinizin gerçekleşeceğini söylüyor. Sabah saatlerinde yapacağınız keşfi, yerel bir restoranda, Ege mutfağının lezzetli yemekleri ile taçlandırın. Mezeleri, çorbaları, karnınızı doyuracak şekilde hazırlanan ızgara etleri ve yanında şarap tadımı, öğle yemeği için harikadır.Köyün tarihi arka planının yanı sıra, etrafta dolaşmak için harika manzaralar da vardır. Zeytin ve şeftali bahçeleri ve üzüm bağları; burası Türkiye’nin Toskana’sı.

Şirince’ye geldiğinizde; dükkanları, restoranları ve tarihi binalarla dolu büyüleyici küçük sokakları ile köyü keşfedin.

Birkaç şarap dükkanında şarap tadımı yaptıktan sonra; şarap, zeytinyağı, baharat ve diğer yiyecek ve el sanatları için alışveriş yapın. Daha sonra, köyün tepesindeki Aziz Johns Kilisesi’ni ziyaret edin. Ertesi sabah, doğada güzel bir yürüyüş ya da bisiklet turu yapabilir, köy hayatının tadını çıkarabilirsiniz.

Şirince’de Nerede Kalınır?

Şirince’de, basitten lükse, oda kahvaltılı tesislerden lüks otellere kadar çok çeşitli konaklama seçenekleri vardır ve bunların büyük bir bölümüne, online rezervasyon sitelerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Buraya gittiğimizde; bahçesinde meyve ağaçları arasında köyün huzurlu bir köşesinde yer alan Güllü Konakları butik otelinde konakladık.

Burada; gurme bir restoran, taş şömineli ortam oturma odasına ev sahipliği yapan 12 odalı bir bina ve bir de konuk evi var. Otelde, sabahları harika bir kahvaltı da servis ediliyor.

Burada, her oda benzersiz; büyüleyici, lüks ve konforlu. Akşam saatlerinde, serin bir ortamda ateş yapmak ve dinlenmek için harika bir yeri var. Güllü Konakları’nda yiyeceğiniz akşam yemekleri romantik ve lezzetli bir deneyim sunar. Buna ek olarak, köyden 1.5 km uzaktaki bir tepede, Güllü Konakları’na ait küçük bir çiftlik var ve burası otelde masaya gelen yemeklerin çoğunun yetiştirildiği yer. Burada misafir kullanımı için bir havuz ve sessiz bir dinlenme için taş bir ev de var.