Hamileliğin 34. haftası geldi ve artık bebeğinizin doğumuna çok az vakit kaldı. Hatta pek çok anne, bu haftadan sonra doğum gerçekleştiriyor ve bebekler erken doğmuş olsalar da genelde herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan hayatlarına devam ediyorlar. Dolayısıyla bebeğinizin artık tam anlamıyla yaşama hazır olduğunu söyleyebiliriz. Anne karnında bir kaç hafta daha kalacak ancak gelişimini büyük oranda tamamladı. Bu sayede pek çok endişenizi de bir kenara bırakabilirsiniz çünkü endişe edeceğiniz çok fazla şey kalmadı.

34. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bebeğiniz geçen haftalardan bu yana çok hızlı bir şekilde kilo almaya devam ediyor ve bu hafta artık iki kiloyu aşmış olması çok muhtemel. Ayrıca boyu da 45 santimetreyi geçti ve bu nedenle rahminizin içerisinde daha fazla baskı oluşturmaya devam ediyor. Bunun yanında ağırlık merkezinizin de biraz daha öne doğru gelmesine sebep olacağı için bu dönemlerde ciddi denge problemleri yaşayabilirsiniz.

Artık bebeğiniz tam anlamıyla işlevsel bir cilde sahip ve çok yumuşak bir yapıda. Cildinin üzerinde ilk dönemlerdeki tüyler de pek kalmadılar ve bu nedenle doğum öncesi haline ulaşmış oldu. Ayrıca akciğerlerinin gelişim süreci de devam ediyor ve bunun yanında sinir sisteminin gelişimi de sürüyor. Lakin erken doğsa bile akciğerleri artık hafif bir destekle nefes alabilmesini sağlayabilecek kapasitede. Tabii ki doğana kadar anne karnındaki gelişimi en ideal hale gelecek ve doğar doğmaz hiç bir destek almadan yaşayabilecek kapasiteye sahip olacak.

34. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Annelerin bu dönemde 10 ila 12 kilo civarlarında almış olmaları beklenir ancak hamilelik öncesinde çok zayıf olanların biraz daha fazla almaları, kilolu olanların ise biraz daha az almaları istenir. Ayrıca ikiz, üçüz gibi çoklu gebeliklere sahip olanlarda kilonun biraz daha fazla olması istenmektedir. Zira kilolarınızın bir kısmı bebeğinizden, bir kısmı ise onları desteklemek için bedeniniz tarafından alınmaktadır. Bu kiloların hormon düzeyi üzerindeki etkileri, bebeğinizin doğum sonrası beslenebilmesi için önemli çünkü süt düzeyinizi ve kalitenizi etkiliyorlar.

Son haftalara doğru annelerin en büyük şikayetleri arasında yorgunluk yer almaktadır. Zira artık fiziksel olarak daha ağırsınız, çok sık idrara çıkıyorsunuz ve bunun yanında geceleri çok da rahat uyuyamıyorsunuz. Bu nedenle fiziksel olarak biraz daha sakinleşmeli, kendinizi yormaktan kaçınmalı ve mümkünse sık sık dinlenmelisiniz. Hormonal değişimlerinizin kaslarınız ve bağ dokular üzerindeki etkileri de bu yorgunluğun bir diğer kaynağı.

Hormonlardaki değişimlerden bahsetmişken, hormonal değişimleriniz artık gözlerinizi de etkilemeye başladı ve bu nedenle göz problemleri yaşayabilir, bulanık görebilir, göz derecenizin birazcık ilerlediğini görebilirsiniz. Bu sorunların büyük kısmı doğumun ardından sona ermektedir.

Karnınız bebekten dolayı, diğer bölgeleriniz ise yağlardan dolayı biraz daha fazla esnediği için, bu dönemde kaşıntıların devam edeceğini söyleyebiliriz. Kaşıntılara engel olmak için nemlendirici ürünleri veya öz yağları kullanabilirsiniz. Zira cilt nemsiz kalırsa daha fazla kaşınır ve bunun yanında çatlaklar ortaya çıkarlar. Bu çatlak ve kaşıntılardan kaçınmak için cildinize iyi bakmalısınız.

Özellikle gebelik öncesinde hemoroide yatkınlığı olanların bu dönemde ciddi bir hemoroid problemi yaşamaları mümkün. Çünkü hem kan hacminiz ve basıncınız arttı, hem de hazımsızlık problemlerinden dolayı kabızlık yaşama ihtimaliniz yüksek. Bunun yanında bedeninizdeki tüm kaslar zayıfladılar ve kaslar bakımından zengin olan anüs bölgesinde basur problemi için tüm ortam oluşmuş durumda. Çok hareketsiz olanlarda da basurun yaygın olduğunu unutmayın.

Hazımsızlık problemleri bu dönemde fazladan gaz üretimine sebep olabilirler ve bu da devamlı bir şişkinlik, rahatsızlık hissetmenize sebep olabilir. Bu yüzden sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, az ama sık yemeli, bol bol su içmelisiniz.

Hamilelik dönemindeki hormonal değişimlerin bir diğer etkisi ise tüyler ve saçlar üzerinde olur. Bu hormonlar saçları daha parlak, güzel ve hızlı uzar hale getirirler ancak maalesef istenmeyen bölgelerdeki tüylerde de artış gözlenir. Doğumun ardından bunlar geçecekleri için biraz sabretmeniz daha doğru olacaktır.

Artık rahim ve bebek büyüdü, bu nedenle akciğerleriniz için çok fazla kapasite alanı kalmadı. Bir miktar nefes egzersizi ve hafif yürüyüşler ile nefes kapasitenizi formda tutabilirsiniz.