Hamilelik sürecinin neredeyse sonuna geldiniz ve 37. hafta bu nedenle çok önemli. Hatta pek çok anne adayı bu haftalarda sancısı geldiği için doğum bile gerçekleştirebiliyor ve bebeğiniz artık doğsa bile bu durum erken doğum kabul edilmiyor. Dolayısıyla endişe edecek pek bir şeyiniz kalmadı ve hamileliğin son bir kaç haftasının keyfini sürebilirsiniz. Pek çok anne, bu dönemi en keyifli anlardan birisi olarak görüyor çünkü her ne kadar artık çok büyük bir karından dolayı fiziksel hareketlilik sınırlanmış olsa da, zihin rahatlığının olması annelerin hoşuna gidiyor.

Bu haftaya kadar doktorunuz tarafından herhangi bir uyarı yapılmadıysa ve bir tehlikeden bahsedilmediyse, endişelenmenizi gerektiren hiç br şey yok. Dolayısıyla 37. haftadaki bebeğin durumu ve sizin fiziksel durumunuz hakkında genel değerlendirmelerimize hemen göz atalım.

37. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bebeğinizin doğumuna çok az kaldı ve bu da onun farkında diyebiliriz. Zira hızlı bir şekilde kilolanmaya devam ediyor ve doğum sonrasına hazırlıklarını tamamlamak üzere. Bebeğiniz artık üç kiloya yaklaşmış bir durumda ve boyu da neredeyse elli santimetreye vardı. Doğumdan önce bol bol yağ kütlesinin olması, onun dış etkenlerden daha az etkilenmesini sağlayacaktır ve bu nedenle sağlıklı bir kilo önemli.

Bebeğiniz bu dönemde yer darlığı çekmeye başlayacaktır ve bu yüzden eskisi kadar geniş kapsamlı hareketlerde bulunamayacaktır. Buna karşın tekmelerde hiç bir eksilme olmadığını belirtmek gerekli. Yani hareket kapsamı azaldı ancak genel hareketliliği pek de azalmadı.

Bebeğiniz zaten uzun bir süredir içinde bulunduğu sıvıyı nefes alır gibi içine çekip bırakıyordu ancak artık bunu çok daha aktif bir şekilde yapabiliyor. Zira akciğer dokuları ve kasları o kadar gelişti ki, havadan çok daha yoğun olan sıvıyı bile içine çekmekte ve çıkartmakta zorluk çekmiyor. Bu dönemde parmaklarını emdiğini görmek de mümkün.

Bazı bebekler parmak emmeyi doğumdan sonra da bırakmayabiliyorlar ancak bu hareketin esas sebebi meme emmeye karşı bir hazırlık aşaması olması.

Dışarıdaki sesleri duyan, ışıkları gören bebeğiniz, bu nedenle duyu organlarını aktif olarak kullanıyor denilebilir. Buna göz kapakları da dahil ve bu yüzden sık sık gözlerini açıp kapatacaktır.

37. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Artık bebeğiniz kadar siz de doğum sürecine hazırlanıyorsunuz ve bedeniniz yeniden ciddi bir değişim süreci içerisinde olacaktır. Bilhassa bu değişimlerden kaynaklı yaşanan kasılmalar rahatsızlık verecek boyutlara gelebilirler ve vajinadan gelen bazı akıntılara maruz kalabilirsiniz.

Doktorunuz artık son kontrollerde bebeğin düz mü ters mi durduğuna bakacaktır ve gerekli aksiyonları alacaktır. Bunun yanında rahim ağzının açılmaya başlayıp başlamadığı da kontrol edilmektedir ve bazı kadınlar bu incelemelerden dolayı rahatsızlık duymaktadır. Halbuki doğum zamanını tahmin edebilmek ve anneleri uyarabilmek için bu muayeneler oldukça etkili olmaktadırlar.

Bebeğiniz doğduktan sonra geceleri kesintisiz uykuya elveda diyeceksiniz ve bu yüzden son haftalarınızda güzel bir uyku çekmek isteyebilirsiniz. Artık çok fazla kilo almanıza da gerek yok ancak sağlıklı beslenmeyi bırakmıyoruz. Zira bu döneme kadar muhtemelen alacağınız kadarını aldınız ancak bir iki kilo daha alma imkanınız olabilir.

Doktorunuza danışarak ideal kilonuzda olup olmadığınızı görebilirsiniz.

Bazı bebekler bu son dönemlerde sağlık risklerine sahip olabiliyorlar ve bunun en önemli işaretlerinden bir tanesi hareketliliğinin azalması. Eğer tekme ve hareketlerde azalma fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmanız gerektiğini de unutmayın.

Artık bebeğin yarattığı baskı mide yanmalarına, nefes problemlerine daha fazla sebep olduğu gibi bebeğin çok fazla besin tüketmesi nedeniyle kan değerleri de şaşabiliyor. Bu nedenle yeterince su içmeli, mineraller ve vitaminler bakımından zengin bir beslenme düzenine sahip olmalısınız. Özellikle damarları şişip varis görünümüne kavuştuğu için bazı anneler suyu azaltıyorlar ancak halbuki yeterince su içmediğinizde bu durum daha kötü hale geliyor.

Dolayısıyla suyu eksik etmiyoruz.

Bazı annelerde bu dönemde vajinal akıntılar oluşabilir ancak gebelik suyu akmadıkça veya kanlı bir akıntı olmadıkça sıkıntı yapmanıza gerek yok. Lakin doktorunuzun tarif ettiğinin haricinde farklı bir akıntı ile karşılaşırsanız dikkatli olmanız gerekmekte.

Bu dönemde hormonal dengeniz hızlıca değişime devam ediyor ve bu nedenle unutkanlık gibi problemler de yaşayabilirsiniz.