Tinea versicolor, ciltte görülen bir mantar enfeksiyonudur. Ayrıca samyeli mantarı olarak adlandırılır ve cildinizde doğal olarak yaşayan bir maya türünden kaynaklanır. Maya kontrol dışı kaldığında, döküntü gibi görünen samyeli mantarı hastalığına neden olur. Enfeksiyon aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana gelebilir:

 

Yağlı cilt
Sıcak ve nemli bir iklimde yaşamak
Çok terlemek
Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Mantar cildinizde doğal olarak büyüdüğü için tinea versicolor bulaşıcı değildir. Hastalık için ten rengi belirleyici değildir ve esmer veya beyaz tenli, herkeste görülebilir. Gençleri ve genç yetişkinleri etkileme olasılığı daha yüksektir. Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde en sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Tropik bölgelerde yaşayan insanlar yıl boyunca tinea versicolor olabilir.

Samyeli mantarı belirtileri ve semptomları nelerdir?

Çoğalan ve büyüyen mantarın asidik ve ağartıcı etkisi, ciltteki bazı bölgelerin etrafındaki deriden farklı bir renge dönüşmesine neden olur. Bunlar tek tek görünen bağımsız noktalar veya yamalar oluşturabilir. Enfeksiyonun spesifik belirtileri ve semptomları şunlardır:

Beyaz, pembe, kırmızı veya kahverengi olabilecek ve etraflarındaki deriden daha açık veya daha koyu olabilecek yamalar oluşur.

Cildinizin geri kalan kısmında sorun oluşturmayan lekeler görülür.

Vücudunuzda herhangi bir bölgede meydana gelebilir ancak en çok boyun, göğüs, sırt ve kollarda oluşur.

Soğuk havalarda lekeler kaybolabilir ve sıcak ve nemli havalarda daha da kötüleşebilir veya tekrarlayabilir. Yaygın olmasa da, kuruma ve pullanma olabilir ve kaşınabilir veya incinebilir.

Hava sıcaklığı düştüğünde sorun ortadan kalkar.

Bazen yamalar, o kadar zayıftır ki, insanlar tinea versicolor olduklarını fark etmezler. Tinea versicolor deride hafif lekelere neden olursa, vitiligo ile karıştırılabilir. Vitiligo, cildin doğal rengini kaybetmesine neden olan bir cilt hastalığıdır.

Tinea Versicolor nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz döküntünün neye benzediğine bakarak, direk tinea versicolor teşhisi koyabilir. Bazen, ultraviyole ışın kullanılabilir. Ultraviyole ışında, etkilenmiş bölgeler, tinea versicolor sonucu sarı ve yeşil görünür.

Doktorunuz ayrıca, bir mikroskop altında bakmak için etkilenen bölgeden bir miktar deri örneği alır. Pullanma veya mantar bölgesini, bir aparat yardımıyla hafifçe kazıyarak derideki mantarı teşhis edebilir. Çocuklarda, doktor öncelikle etkilenen bölgeye, önce bant yapıştırıp ardından çekerek ciltten hücre örneği alacaktır. Alınan deri örneği, daha sonra bir mikroskop altında incelenir.

Tinea Versicolor nasıl tedavi edilir?

Tinea versicolor tedavisi, topikal kremler, losyonlar veya şampuanlardan oluşabilir. Ayrıca oral ilaçlar da reçete edilebilir. Tedavi tipi enfekte alanın büyüklüğüne, konumuna ve kalınlığına bağlı olacaktır. Tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

Topikal mantar kremleri: Bu ürünler doğrudan cildinize uygulanır ve losyon, şampuan, krem, jel veya sabun formunda olabilir. Mayanın büyümesini kontrol altında tutarlar. Çinko, klotrimazol, mikonazol, pritiyon, selenyum sülfür ve terbinafin gibi bileşenler içeren reçetesiz antifungal topikal ürünler mevcuttur. Ancak bazen reçeteli ilaçlar da gerekebilir.

Oral antifungal tabletler: Bunlar daha ciddi veya tekrarlayan tinea versicolor vakalarını tedavi etmek için kullanılabilir. Ya da bazı durumlarda, enfeksiyona daha basit ve daha hızlı bir çözüm sağlayabildikleri için kullanılabilir. Bu ilaçlar reçete ile verilir ve yan etkileri olabilir. Bu yüzden antifungal haplar kullanırken, doktor tarafından takip muayenesi gerekebilir.

Tedavi genellikle mantar enfeksiyonunu ortadan kaldırır. Bununla birlikte, cildin renginin solması birkaç ay sürebilir.

Tinea Versicolor ile mücadele etmek ve yaşamak için yaşam tarzı ipuçları

Tekrarlayan ataklar çok yaygındır çünkü enfeksiyona neden olan maya, ciltte normalde de yaşayan bir mantardır. İlaçlı temizleyiciler, tinea versicolor sorununun geri gelmesini önlemek için ayda bir veya iki kez kullanılabilir. Bu temizleyicileri, özellikle sıcak ve nemli bir alanda yaşıyorsanız ve enfeksiyon devam ederse, kullanmanız gerekebilir.

Tinea versicolor ile mücadele etmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları şunlardır:

Yağlı cilt ürünleri kullanmaktan kaçının.

Güneşe maruz kalma oranınızı azaltın. Güneşe maruz kalmak, bir atağı tetikleyebilir veya kötüleştirebilir ve bronzluk döküntüyü daha görünür hale getirir.

Güneşe çıkmanız gerekiyorsa, güneşe maruz kalmadan birkaç gün önceden başlayarak, her gün antifungal bir şampuan kullanmayı deneyin.

Her gün güneş koruyucu sürün. En az 30 güneş koruma faktörü (SPF) olan geniş spektrumlu, yağsız bir ürün kullanın.

Sıkı giysiler giymeyin.

Terlemeyi azaltmak için pamuk gibi nefes alabilen kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edin.

Cildinizi güneşten nasıl korursunuz?

En iyi sonuçları elde etmek için cildinizi güneşten korumanız gerekir. Bunu yapmak için her gün güneş koruyucu uygulamalısınız. Koruyucunuzu dışarı çıkmadan 20 dakika önce uyguladığınızdan emin olun. Ve kıyafetinizin kapatmadığı, açıkta kalan her yere uygulayın. Güneş kremi seçerken aşağıdakilere dikkat edin:

UVA ve UVB koruması (Etikette geniş spektrumlu yazmalıdır)
Güneş Koruma Faktörü (SPF) 30 veya daha yüksek
Yağsız formül (Etikette “yağsız” veya “komedogenik olmayan” yazmalıdır)