Son araştırmalar kilo vermenin kardiyometabolik sağlık için ne kadar faydalı olduğunu gösteriyorlar. Beden ağırlığının sadece %5-%10’unu kaybetmenin bile ciddi faydaları var ve %20’sini vermek ise metabolik sendrom riskini %50 oranında düşürüyor.

Son tahminlere göre sadece ABD’de 160 milyon fazla kilolu ve obez insan bulunuyor ve bu da nüfusun aşağı yukarı yarısına denk geliyor. Aynı durum çocuklarda da mevcut ve ABD’deki 20 yaşın altındaki çocukların neredeyse %30’u obezite ve fazla kilolar ile boğuşuyor.

Dünya çapında toplam obez birey adedinde lider de ABD. Ancak diğer ülkelerde de durumun çok parlak olmadığını, obezitenin neredeyse tüm ülkelerde artış içerisinde olduğunu bilmek gerek.

Obezite kalp hastalıklarından tutun da diyabet ve kansere kadar pek çok kronik hastalık için ciddi bir risk faktörü. Bu nedenle pek çok kişi aktif olarak kilo vermeye çalışıyor.

Bazıları kısa vadede başarılı olsa da, pek çok zayıflamaya çalışan kişi uzun vadeli zayıflamanın zorluğunun farkında.

Uzun vadeli zayıflama, kişinin toplam ağırlığının %5 ila %10’unu daimi olarak kaybetmesi olarak tanımlanıyor.

Amerikan Kalp Örgütü, fazla kiloları olan bireylerin kardiyometabolik sağlıkta faydalar elde etmeleri için en az bu oranda kilo vermeleri gerektiğini belirtiyor.

Yeni araştırmalar da bu öngörüyü destekliyor. Her ne kadar bir miktar kilo vermek bile faydalı olsa da, en az %5’lik bir kilo verme metabolik sağlığa çok iyi geliyor.

Metabolik Sendrom Riskinin Yarıya Düşmesi

Araştırmacılar 7670 kişi üzerinde incelemeler yapmışlar ve bu incelemede katılımcıların kardiyometabolik sağlıkları, yani kiloları, bel çevreleri, kan şekeri düzeyleri ve kolesterol düzeyleri ölçülmüş.
%5 ila %10 arasında kilo veren katılımcıların metabolik sendrom geliştirme risklerinde %22 düşüş görülmüş ve bu sendroma dahil rahatsızlıklar arasında kalp hastalıkları, diyabet ve kalp krizi yer alıyor. %20 ve üzeri kilo verenler ise daha da fayda görmüşler. Bu bireylerde metabolik sendrom ihtimali %53 oranında azalma göstermiş.

Araştırmacıların yorumlarına göre, fazla kilolu veya obez olanların biraz bile kilo vermeleri hiç vermemelerinden daha iyi. Lakin daha fazlasını vermeyi başaranlar için ödüller daha da fazla. Sadece %5 ila %10 kilo vermek bile sağlığa ciddi faydalara sahip ve daha fazlası potansiyel olarak daha az kardiyometabolik risk alınmasını sağlıyor.

Ancak bu araştırmalar sırasında ortaya çıkan en önemli nokta, katılımcıların sadece az bir kısmının kilo verme çabalarının karşılığını alabilmiş olması. Katılımcıların %62’si maalesef herhangi bir kilo verememiş.