Bu yazıda; enerjisi olmayanlara, spordan önce ve spordan sonra iyi beslenmek isteyenlere, çocuklarına kaliteli bir atıştırmalık hazırlamak isteyenlere harika, hurma ve badem ile yaptığım enerji bar tarifim var!
Son yıllarda kuruyemişler ve kuru meyvelerden hazırlanmış enerji yiyecekleri çok moda. Hem, bunlar varken, sağlıksız ve hazır yapılmış olanlara rağbet edelim ki? Biliyorsunuz hurma, güzel bir enerji kaynağıdır; çok yüksek şeker içerir. Malzemelerimiz arasında ayrıca çiğ badem, Hindistan cevizi rendesi, Hindistan cevizi yağı ve çiğ kakao da var. Bunlarla ne yapacağız? Tüm malzemeleri mutfak robotuna atıp, koyu kıvamlı bir macun kıvamına getirdikten sonra, pişirme kağıdının üzerine yayıp, buzdolabında 1-2 saat soğuttuktan sonra, çıkarıp küçük küçük keseceğim ve enerji barlarım hazır olacak!

Kimler Yiyebilir?

Herkes yiyebilir! Eğer bir sağlık sorununuz yoksa, diyette değilseniz, yiyebilirsiniz. Hep aynı şeyi söylüyoruz ama; sağlıksız değil diye, bunların kalorisiz olduğunu düşünmeyelim. Bunlar da yüksek kalorili şeyler. Dolayısıyla, bir avuç badem yiyorsak, bunu beş avuca çıkartmayalım. 200 gram bademde de, hurmada da çok yüksek enerji var.

Malzemeler

7-8 adet hurma,
200 gr çiğ badem,
1 kahve fincanı Hindistan cevizi yağı,
2-3 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi,
1.5 yemek kaşığı çiğ kakao tozu

Nasıl Yapılır?

İlk olarak, hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, mutfak robotunun içerisine atıyoruz. Ben burada, etli olmayan hurmaları tercih ettim. Hurmayı seviyorum, iyi bir enerji kaynağı. Zaten buzdolabında da tutuyorum ve spora giderken, arada atıştırmalık olarak yanıma alıyorum. Tabi ki porsiyonu da önemli. Porsiyon hesabımız önemli, değil mi? Porsiyonlarımızı her zaman küçük tutmamız gerekiyor.

Mutfak robotunun motoru kuvvetli olursa iyi olur; çünkü, bademleri ıslatmadan kullanacağız. Ve bademlerin mutlaka çiğ olması gerekiyor. Hurmaları mutfak robotuna aldıktan sonra, bademleri ve ardından Hindistan cevizi yağını da içerisine alıyoruz. Daha sonra, Hindistan cevizi tozunu da ekliyoruz. Ben, tadını seviyorum, çok güzel bir tat veriyor. Son olarak kakao tozunu da ekliyoruz.

Neden çiğ? Bütün ürünlerin, mümkün olduğunca az ısıl işlemden geçmiş olmaları gerekiyor. Zeytinyağı soğuk pres diyoruz, diğer bitkisel yağlar soğuk pres diyoruz. Bütün bitkisel ürünler, ısıl işlemden geçtiklerinde, içerisindeki o faydalı elementler kayboluyor. Bizim için kakao, önemli bir serotonin, yani mutluluk kaynağıdır. Gerçekten serotonin, mutluluk hormonu salgılamanızı sağlıyor. Yüksek bir antioksidan, yüksek bir enerji kaynağı. Yani, aslında kakao, kahveden daha yüksek bir enerji kaynağıdır.

Sabah kendinize gelmek için kahve mi içiyorsunuz? Gerçekten çiğ kakaodan yaptığınız sıcak çikolatayı da deneyebilirsiniz. Bütün malzemeleri mutfak robotunda buluşturduktan sonra, kapağını kapatıp, çalıştırıyoruz.

Bademleri iyice eritmemiz gerekiyor, o nedenle 3-4 dakika çalıştırmanız gerekecek.

Robottan geçirme işlemi bittikten sonra, tüm malzemeyi bir tepsinin içerisinde, pişirme kağıdının üzerine yayıyoruz.

Baya sert bir kıvam olacak, o yüzden biraz bastırmanız gerekebilir. Artık, buzdolabına atmaya hazır! Bir saat kadar buzdolabında sertleştikten sonra, buzdolabından alıyoruz ve parçalara ayırıyoruz. Bu malzemeler ile, yaklaşık 20 adet enerji barı elde edebilirsiniz.

Ben bunları normalde kavanozda saklıyorum. Havalar hala sıcak olduğu için, bozulmasını istemiyorsanız, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Bir hafta kadar dayanıyorlar. Dediğim gibi; spor öncesinde, okul sonrasında, ara öğün olarak, enerji ihtiyacınız olduğunda muhteşem bir tatlı. Tabi ki kalorisi yüksek, çok da masum bir tatlı değil.

Evet, sağlıklı ama yüksek kalorili, onun için dikkatli yemelisiniz. Gün içerisinde maksimum 3-4 taneyi aşmayın.

Umarım tarifimi beğendiniz. Afiyet olsun!