Zorbalığı başlarda farketmek imkansız çünkü sadece bir kaç eleştirel cümlelerle ve kişiliğimiz hakkındaki ufak yorumlarla birlikte başlıyor. Bunları çoğu zaman fark etmeden görmezden geliyoruz ve hayatımıza devam ediyoruz.

Bunun sonucunda hayatımızın büyük bir kısmında zorbalığın etkilerini hissetmemiz için bir iki yıl geçmesi bile gerekebiliyor. Zorbalığı uygulayan kişinin beğenmeyeceği yaşam tercihlerinde bulunduğunuz anda kötü yorumlar yoğunluk kazanıyorlar ve saygısızca davranışlar, dedikodu yayma gibi davranışlarda da artış görülüyor.

Bu noktadan sonra her şey daha kötüye gitmeye başlıyor ve muhtemelen zorbalığı uygulayan kişinin hareketlerine karşı eyleme geçmeye niyet ediyor, bunu durdurmalarını istiyorsunuz. Saygıdan, bireysel farklılıklardan ve kibarlıktan dem vursanız da nafile çünkü bu yöntemler zorbalık uygulayanları pek de etkilemiyorlar.

Hatta bu tip yorumların ardından size karşı yeni bir saldırı başlatılabilir, hakkınızda dedikodular çıkartılabilir ve gruplardan dışlanabilirsiniz. Yüzyüze görüşerek bu sorunlara bir çare bulma isteğiniz de geri çevrilir ve başkalarını size karşı kışkırtma eylemi genelde devam eder. Bu noktada artık zorbanın biraz ileri gittiğini düşünürsünüz ve artık yorulursunuz.

Bazıları zorbalardan gelen mesajları engellemek için telefon, e-posta ve sosyal medya hesaplarından onlara engel koyarlar ancak bazen zorbalar o kadar ileri giderler ki, fiziksel olarak adresinizi bulabilir ve oraya mektuplar gönderebilir, kapınıza da gelebilirler. Aslında bunların hepsi zihninizde korkuyu yaratmak içindir ve bu tip tehditlerin çok azı gerçekten fiziksel bir saldırıya dönüşür.

Bu kadarının biraz komplo teorisi olduğunu düşünebilirsiniz ancak zorbalar genellikle hafif bir şekilde başlayan zorbalıklarına yoğun şekilde devam ederler. İlk başlarda eleştirel yorumlar varken, sonrasında pasif agresiflik gelir ve bundan sonra da kişiliğinize ve yaşam tercihlerinize karşı direkt saldırılar gelir. Her şey daha kötüye gider ve ne zaman biteceğini de bilemezsiniz.

Zorbalıkta uğradığınız davranışlar bir süre sonra aile ve dostlarınızla olan sohbetlerinizin baş konusu olacaktır. Bir süre sonra onlarla olan iletişiminizi bu şekilde kararttığınız için suçluluk duymaya bile başlayabilirsiniz.

Ama hepsinin ötesinde yaşamınıza devam etmeniz gerekli ve onların size ulaşmasına engel olmalısınız. Hayatınızı yaşamanıza kimse engel olmamalı. Mutluluğunuza kimse engel olmamalı. Bunu söylemesi yapmasından kolay ancak denemeniz gerekli. Bu süreçte size yardımcı olacak 9 temel madde sırasıyla aşağıdaki gibidir:

1) Üzgün Hissetmenin Yanlış Olmadığını Bilin

Zorbalık bir çeşit zihinsel tacizdir ve insan haklarının da ihlal edilmesi anlamına gelir. Bu konuda üzgün hissetmeniz çok normal. Kimse saygısızca davranılmayı sevmez ve bu nedenle kendinizi üzgün hissetmeniz tamamen doğaldır.

2) Bunun Sizin Hakkınızda Olmadığını Bilin

Zorbalık sizle değil, onlarla ilgilidir. Zorbalık yapan bireyler bunu daha iyi hissettirdiği için yaparlar. Bir şekilde başkalarına kötü hissettirmenin onlara daha iyi hissettireceği düşüncesine kapılmışlardır. Temel olarak bu onların kendilerine karşı güvensizliklerinden kaynaklanır, sizin yetersizlikleriniz ile ilişkili değildir.. Belki kendilerini sizin tarafınızdan tehdit altında hissediyorlar ve bu yüzden size güvensiz hissettirmek istiyorlar. Bazen de sizin sebep olduğunuz değişikliklerden korkuyorlar ve bunu durdurmak istiyorlar. Senaryo ne olursa olsun, zorbalık bunu çözmenin doğru yolu değildir.

3) Sizi Sevenlerle Birlikte Olun

Vaktinizi sizi seven kişilerle geçirin ve sizi cesaretlendiren, sizi olduğunuz gibi seven insanlarla olun. Onlardan ekstra destek de alabilirsiniz. Hatta onlarla konuşamadığınız konularda konuşmak için bir psikoterapistten destek alın. Bu konuda biz sizin her zaman yanınızdayız. zorbalık ile ilgili destek hatları var bu konuda destek alabilirsiniz. Grup terapilerine katılabilirsiniz.Bunlarla mücadele ederken tek başınıza yapmanıza gerek yok, yalnız olmadığınızı bilin.

4) Zorbalığın Olabileceği Durumlardan Kaçının

Eğer size saldıracaklarını düşünüyorsanız onlarla yüzyüze görüşmeyin. Telefon ve sosyal medya hesaplarınızdan engelleyin. E-postalarını spam olarak işaretleyin. Eğer iş arkadaşı gibi kaçınamayacağınız bir bireyse, insan kaynaklarına veya üstlerinize bu durumdan bahsedin.

5) Keyfinizi Bozmalarına İzin Vermeyin

Zorbalığa karşı gelmenin en iyi yolu hayatınızı istediğiniz gibi yaşamak. Söyleyecekleri veya yapacakları şeylerin sizi mutlu olmaktan vazgeçiremeyeceğini gösterin. Eğlenceli şeyler yaparken aklınıza yapılan zorbalıklar geldiğinde kendinize onların buna engel olamayacağını söyleyin.

6) Zorbalığı Kayıt Altına Alın

İşler umarım ki yasal mercilere başvurmaya kadar gitmez ancak bunun için her zaman hazırlıklı olmak da önemli. Taciz bir suçtur ve yeterince kanıtınız varsa yasal olarak cezalandırılabilir. Gelen e-postaları, mesajları ve her şeyi kanıt olarak kenarda saklayın. Yüzünüze karşı nerede, ne zaman ve neyi söylediğini not edin, bunun için şahidiniz de olsun.

7) Affedin Ancak Unutmayın

İçinizde devamlı sinir, acı ve tedirginliği tutmayın çünkü bunlar zorbalara güç verirler ve onların harekete geçmeleri için motive edici olurlar. Onların kötü yorumlarını affetmeye çalışın. Ancak affetmek unutmak anlamına da gelmiyor. Sadece sürekli kafanıza takarak onlara karşı kötülük beslemeyin.

8) Kibar Olun Ancak Sınırları Çizin

Yapabiliyorsanız onları kibarlığınız ile ezin. Size saldırdıkları zaman geri saldırmamak çok zor bir iştir ancak onların seviyesine düşmemek, daha büyük bir insan olmak daha iyidir. Size bir daha saldırdıkları zaman durmalarını söyleyin, eğer durmazlarsa, fiziksel olarak uzaklaşın. Etkileşime girmemek en güzelidir.

9) Kendinizi ve Her Bir Günü Sevin

Zorbalığın etkileri ile kendinizi severek savaşın. Kendinize karşı nazik olun. İyi beslenin, spor yapın, güzelce dinlenin, sağlıklı ve güçlü olun. Rahatlama için uzun banyolar yapın, meditasyon yaparak kaygılarınızı azaltın ve doğada bol vakit geçirin. Kendinizi iyi hissetmek için hangi aktiviteleri yapmayı seviyorsanız onları yapın.

Fiziksel ve psikolojik sağlığınız ve hissettiğiniz duygular çok ama çok önemli. Bu yüzden kendinizi korumalı, zihninize, bedeninize ve ruhunuza iyi bakmalı, sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına engel olmalısınız. Zorbaya karşı geldiğinizde elde ettiğiniz sonuçlar, bu durumu çözmeniz mi gerektiğini yoksa yürüyüp uzaklaşmanız mı gerektiğini ortaya koyacaktır.

Empatik birisine karşı onun size zarar verdiğini söylerseniz, bunu bilmediklerini ve özür dilediklerini duyarsınız. Bunun üzerine konuşarak çözüm bulmaya çalışırlar. Zorba ise önemsemediğini söyler ve size daha fazla zarar vermek ister.

Bu noktada kendinize öncelik vermeli, engeller koymalı, unutmalı ve uzaklaşmalısınız. Bir zorbayı yenmenin en iyi yolu sizi mutlu edecek şekilde hayatınızı yaşamaktır.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr