Limon asitli bir ürün ancak pek çok kişi onun reflü asiti konusunda yardımcı olabileceğine inanıyor. Peki işe yarıyor mu ve güvenli mi?

Reflü, mide asitinin yemek borusuna doğru akması sonucu ortaya çıkıyor ve batı dünyasının %20 ila %30’unda görülüyor.

Dolayısıyla pek çok insan onun belirtilerinden kurtulabilmek için evde çözümler arıyor ve bu defa limonlu su konusunu değerlendireceğiz.

Limonlu Su Reflü Asitini Alır mı?

Reflü yemek borusu dokusunda rahatsızlığa ve inflamasyonlara sebep oluyor. Bunun sonucunda da yanma, bulantılar ve diğer problemler ortaya çıkıyor. 2012 yılında yapılan bir incelemede limon suyunun doğu ve batıda geleneksel olarak sindirim yahut mide bağırsak problemlerinde kullanıldığı görülmüş.

Ancak bunun böyle olduğunu gösteren herhangi bir araştırma mevcut değil. Hatta limonun asitliği nedeniyle reflü daha kötü hale de gelebilir. Bazı kaynaklarda her ne kadar limon suyunun midede bazik etki yaratarak mide asitini nötralize ettiğinden bahsedilse de, bunun olduğunu gösterir bir araştırma yok.

Limon suyu asidiktir ve pH değeri de 3’tür, suyun pH değeri ise 7 yani nötr. Bu da onu ne asidik ne de bazik yapar. Bazıları limonlu suyu faydalı bulabilirler ancak bazılarında ise belirtileri daha kötü hale getirebilir.

Reflü İçin Limon Suyu Nasıl Kullanılır?

Limon suyunun reflü belirtilerini geçirdiğini gösteren bir araştırma yok ancak yine de bu çözümü evde denemek isteyenler aşağıdaki formülü dikkate almalılar:

• 1 yemek kaşığı taze limon suyunu 250 ml su ile karıştırın. Eğer tadı çok kuvvetli olursa biraz daha az limon ekleyebilirsiniz. Asitliğini azaltmak için limon suyunu daima suyla karıştırın.
• Bazıları limonlu suyu yemekten yarım saat önce içiyor ve böylece reflünün ortaya çıkmasına engel oluyor.
• İlk olarak az miktarda için ve bedenin verdiği tepkiyi değerlendirin. İsterseniz sonraları bir bardağa kadar çıkabilirsiniz.
• Limon suyunu pipetle için çünkü suyun asitliği diş ve diş minelerine hasar verebilir.

Limon Suyu İçmenin Faydaları ve Riskleri

Limon suyunun bazı faydaları ve riskleri mevcut.

Faydaları

Limon suyunda C vitamini bulunur ve bu ciddi bir antioksidandır. C vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bedenin enfeksiyonları daha kolay savuşturmasını sağlıyor. Beslenme sırasında demirin emilimini kolaylaştırdığı da biliniyor.

Bazıları limon suyunun böbrek fonksiyonlarına, cilt görünümüne etkisi olduğunu ve kanser riskini düşürebildiğini belirtse de, bunları kanıtlayacak yeterince iyi kanıtlar yok.

Riskler

Limon suyu genelde güvenle içilebilir ancak bazı muhtemel yan etkiler mevcut.
Limon suyu diş ve diş minesine zarar verebildiğinden pipetle içilmesi daha uygun. Ayrıca limon suyu içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalamanın da faydası olur.

Bazıları için limon suyu reflü ve mide problemlerini azdırabilir. Eğer belirtileriniz daha kötü hale gelirse bu yöntemi hemen bırakmalısınız.

Reflü İçin Diğer Ev Reçeteleri

Orta düzeydeki reflü problemleri için pek çok ilaç mevcut ancak ilaç almadan önce doktorunuzla görüşmeyi unutmamalısınız.

Aşağıdaki ev reçeteleri ise reflünün azalmasını sağlayabilirler:

• Aloe vera şurubu içmek: 2015 yılındaki bir çalışmada aloe vera şurubu içmenin mide problemlerini 79 katılımcıda azalttığı görülmüş. Aloe vera şurubunu suyla karıştırarak inflamasyon ve reflüye çözüm bulabilirsiniz.
• Enzim zengini gıdalar tüketmek: Papaya ve ananas gibi sindirim enzimleri ile dolu gıdaları tüketmek veya enzim desteklerini yemeklerden önce tüketmek reflüye çözüm olabilir.
• Aşırı yemekten kaçınmak: Çok fazla ve tek seferde büyük porsiyonlar tüketmek mideyi rahatsız eder ve reflüye sebep olabilir.
• Sağlıklı bir ağırlıkta olun: Reflü obez veya fazla kilolu olanlarda daha fazla görülmekte.
• Reflü kaynağı gıdalardan uzak durun: Alkol, kafein, işlenmiş şeker, çikolata, gazlı içecekler, tütün ve baharatlı gıdalar reflüyü tetikler.
• Kalın yastıkla yatın: Eğer reflü gece geliyorsa daha yüksek bir yastık kullanın ve yatmadan 2-3 saat önce yemeyi bırakın.
• Yavaş yiyin: Daha hızlı yemek reflü sebebidir.
• Sıkı kıyafetler giymeyin: Çok sıkı kıyafetler giymek karındaki baskıyı arttırır ve reflü sebebi olabilir.
• Sigarayı bırakın: Sigara reflü riskini arttırmakta.

Sonuç Olarak

Reflü genelde yanmalara sebep olan rahatsız edici bir durumdur. Limon suyu içmek potansiyel olarak belirtilerin azalmasını sağlayabilir ancak her zaman suyla karıştırarak için ve bedenin verdiği tepkilere bakın. Bazıları yemekten sonra içmenin reflüye fayda sağladığını, bazıları ise daha kötü hale getirdiğini söylüyor.

Eğer daha önceden gelen başka bir sindirim probleminiz varsa, önce doktorunuza danışmanız daha doğru olur. Limonlu suyun faydasını görmezseniz diğer çözümleri denemekten de çekinmeyin.