Bazı basit yaşam tarzı değişimleri kanser riskinin azalmasını sağlayabiliyorlar ve son dönemlerde akşam yemeği saati bu konuda ilgileri üzerine çekmiş durumda. Barcelona Global Sağlık Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, akşam yemeğini çok geç yemenin kanser riskini arttırabildiği görülmüş.

Yemek ve kanser arasındaki ilişki ciddi anlamda dikkat çeken bir konu ve taze sebzeler tüketmenin kanser riskini azalttığı biliniyor. Bunun yanında düzenli olarak kırmızı et yemenin bazı kanser türlerinin riskini arttırdığı da biliniyor.

Yıllar içerisinde obezite ve kanser arasındaki ilişkiye dair pek çok çalışma da yapıldı. Ancak yemeklerin tüketim saatleri ile kanser arasındaki ilişkiye dair yeterli miktarda çalışma hiç olmadı.

Son çalışma ise yemek zamanlaması ve prostat kanseri ile meme kanseri arasındaki bağlantıyı inceliyor. Bu kanser türleri vardiyalı çalışma ve biyolojik saatin bozulması ile de yakından bağlantılılar. Yani yaşam tarzındaki zamanlamalara karşı hassaslar.

Yemek Saatleri ve Kanseri Riski

Bilimadamları 621 prostat kanserli erkek ve 1205 meme kanserli kadından gelen verileri değerlendirmişler. Kontrol grubu olarak da kanser olmayan 872 erkek ile 1321 kadın kullanılmış.

Katılımcıların yaşam tarzları değerlendirilmiş ve buna yemek saatleri ile uyku alışkanlıkları da dahil. Ayrıca sabah insanı mı yoksa akşam insanı mı oldukları da değerlendirilmiş.

Yayınlanan bulgular ise ilgi çekici. Akşam yemeğini saat 21.00’dan önce yiyenler ile yatağa gitmeden önce en az 2 saat öncesinden sona erdirenlerin meme veya prostat kanseri olma risklerinin akşam 10’dan sonra yiyenlerden veya yedikten hemen sonra yatağa gidenlerden %20 oranında daha az olduğu görülmüş.

Yapılan açıklamalarda, yeme düzeninin ve bedenin ritminin kanser üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Sonraki Çalışmalar Gerekli

Elbette bu elde edilen sonuçların onaylanmaları için yeni çalışmalar yapılmalı çünkü aynı sonuçların bulunması gerekli. Mevcut kanser kaynaklarında yemeklerin zamanlaması pek dikkate alınmıyor.

Lakin günümüzde sirkadiyen ritimlerin tümör gelişimi üzerinde etkili olduğu biliniyor ve yemek zamanlaması bu ritmi değiştirebiliyor.

Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da yemek zamanlamasının metabolizma ve sağlık üzerinde etkilerde bulunabildiği belirtiliyor.

Bu bulgular özellikle akşam yemeklerinin geç yenildiği toplumlarda kanserin önlenmesi konusunda ciddi katkılar sağlayabilirler.