Son senelerde pek çok çalışma cevizim kalp sağlığına iyi geldiğini ortaya koydu ancak bunları büyük kısmı küçük örneklemler ile yapılmış gözlem çalışmalarıydı. Şimdi ise 25 yıla yayılan sistematik bir inceleme, cevizin kalp damar sağlığı için tercih edilmesi gereken kuruyemiş olduğunu gösteriyor.

Bu lezzetli atıştırmalık kalp sağlığı ve sağlıklı yaşlanma için bir çözüm olabiliyor çünkü inme ve koroner kalp hastalığı riskini yarıya düşürüyor. Fakat cevizin tek faydası da burada bitmiyor, bazı çalışmalarda bazı kuruyemiş çeşitlerinin daha uzun yaşama imkan tanıdığı, hafızayı iyileştirdiği ve beyni güçlendirdiği görülüyor.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan son araştırma ise, pek çok çalışmadan elde edilen sonuçları bir araya getiriyor ve kuruyemiş tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiye değiniyor.

Cevizle Zenginleştirilmiş Beslenme Kalbi Koruyor

Bu araştırma 13 klinik deneyin sonuçlarını içerisinde barındırıyor. Yaşları 22 ile 75 arasında değişen 1059 katılımcıya sahip olan araştırmada, yüksek kolesterollü, tip-2 diyabete sahip, metabolik sendrom veya obezite hastası bireyler de dahil edilmişler.
Bilimadamları ceviz bakımından zengin bir beslenmenin faydalarını değerlendirmişler ve bunları düşük yağlı, batı, akdeniz ve japon beslenme tarzları ile karşılaştırmışlar. Cevizle zenginleştirilmiş bir beslenme düzeninin kolesterol düzeyinde daha fazla düşüşe sebep olduğu görülmüş ve bu da kardiyovasküler sağlığa ciddi bir katkı sağlamış.

Cevizli beslenme toplam kolesterol düzeyinde yüzde 3.25 oranında fazladan azalma sağlarken, LDL kolesterolde yüzde 3.73 daha fazla azalma, trigliserirtlerde ise yüzde 5.52 daha fazla azalma sağlamış. Ayrıca kötü kolesterolde bulunan apolipoprotein B miktarı da yüzde 4.19 oranında daha fazla azalmış.

Cevizi beslenmeye dahil etmek kandaki yağ profili iyileştirdiği gibi vücut ağırlığı veya kan basıncı üzerinde olumsuz etkiler yaratmamış.

Çalışmanın Sınırları ve Gücü

Cevizin bu faydaları zengin çoklu doymamış yağ asitlerinden kaynaklanıyor olabilir ve bunlar arasında omega-3 yağ asitleri ile geniş antioksidan çeşitliliği bulunuyor. Ancak araştırmanın bazı eksikleri de var. Alınan örneklemlerdeki gruplar biraz küçük ve bu da bulguları zayıflatıyor.

Bazı çalışmalarda ise fazla miktarda ceviz tüketilmiş ki günlük hayatta bu kadar ceviz tüketmek zor olabiliyor. Ancak yine de günde 28 gramdan daha az ceviz tüketilse bile faydaların görüldüğü belirtiliyor.