Bana, sağlıklı tatlı tarifler soruyorsunuz. Ben de sizlere; benim çok sevdiğim, yapması biraz zahmetli gibi görünse de, aslında çok kolay bir cheesecake tarifi hazırladım. “Raw cheesecake”, yani sadece bitkisel cheesecake. Peki, nedir bu? Tabanı, pasta tabanı gibi düşündüğümüz cheesecake’in altını, yalnızca hurma, ceviz, Hindistan cevizi ve biraz da kabak çekirdeğinden yapıyoruz.

Üzerine de yine, Hindistan cevizi sütü ve biraz da labne peynirinden hazırladığımız bir üst yapacağız. Onun üzerine de, orman meyveleri ile güzel bir sos yapacağız.Orman meyveli bir cheesecake tarifimle karşınızdayım!

Uzunca bir zamandır; unlu tatlıların, şeker kullanılan tatlıların tariflerinin peşinde koştuğunuzu biliyorum. Ancak ne yazık ki, benim mutfağımda böyle şeylere yer olmuyor. Zaten uzunca bir zamandır, karbonhidrat tüketemiyorum. “Hayat böyle geçer mi, Ayşe?” diyorsanız, aslında hayat böyle geçer. Ben gluteni sevmiyorum. Unlu mamulleri yedikten sonra, özellikle işlenmiş undan bahsediyorum, inanılmaz rahatsız hissediyorum. Hem sindirim sistemim bozuluyor, hem şişkinlik yaşıyorum. Bu nedenle, her zaman temiz beslenmeye özen gösteriyorum.

Temiz beslenmek nedir? Gerçek gıdalarla, doğal gıdalarla beslenmektir, çok da bilmediğiniz bir şey değil. Bugün ne yapacağımız?

Yukarıda söylediğim gibi, orman meyveli, raw yani bitkisel cheesecake yapacağız.

Malzemeler

Tabanı için:

• 4-5 adet hurma,
• 200 gr ceviz,
• 1 avuç çiğ kabak içi,
• 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi,
• Kurt üzümü

Üzeri için:

• 300 ml Hindistan cevizi sütü,
• 200 gr labne peyniri,
• 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi

Sosu için:

• 250 gr yaban mersini,

Raw Cheesecake Nasıl Yapılır?

Önce, taban kısmını hazırlıyoruz. Onun için, bir mutfak robotuna ihtiyacımız var. Tabanı için gerekli bütün malzemeleri, mutfak robotunda birleştiriyoruz. Önce cevizi, ardından çekirdeklerini çıkardığımız hurmaları ekliyoruz.

Daha önce de çok fazla sağlıklı tatlı tarifleri paylaşmıştım. Tekrar buradan da eklemek istiyorum, evet bunlar sağlıklı malzemeler olabilir. Ancak, bu, bunların düşük kalorili olduklarını göstermez. Bu nedenle, lütfen ölçüye dikkat edin. Ben, bu tarife 5 adet hurma, 250 gram kadar da ceviz koydum, yani baya yüksek kalorili bir şey oldu aslında.

Hurma ve cevizin ardından, mutfak robotunun içerisine; kabak çekirdeği içini, kurt üzümlerini ve 1 yemek kaşığı fıstık ezmesini de ekliyoruz, bendeki büyük bir yemek kaşığı. Fıstık ezmesini, cheesecake’in tabanını, hafif yapışkan bir macun kıvamına getirsin diye ekliyorum. Tüm malzemeleri birleştirdikten sonra, mutfak robotunu çalıştırıyoruz.

Taneler, küçük, 2-3 ml kadar olduğunda, pasta tabanına yayıp kullanabilirsiniz; ama ben biraz daha ince yapılı sevdiğim için, biraz daha çekiyorum. Robottan geçirme işlemi bittiğinde, karışımı kilitli kek kalıbına alıyorum ve tahta kaşık yardımıyla iyice ezerek yerleştiriyorum ve tabanı sabitliyorum. Artık kremsi üst malzemeyi hazırlamaya geçebiliriz. Bu sırada, tabanı, üzerine krema gelmeden önce biraz daha sertleşsin diye önce buzdolabına koyup, krema hazırlanırken soğumaya bırakıyoruz.

Geldik üst malzemeye… Ne demiştik? Hindistan cevizi sütü ve peynir. Peynir olarak; labne, lor peyniri ya da süzme beyaz peynir, hangisini istiyorsanız kullanabilirsiniz. Malzemeleri yine mutfak robotuna alıyoruz. Hindistan cevizini çok seviyorum, tadını da besleyiciliğini de seviyorum. “Kolay bulunamıyor” diyorsanız da, marketlerde artık rahatlıkla bulabilirsiniz. Bence, süt ürünlerine iyi bir alternatif. Bunu böyle yapmak istemezseniz; kabuksuz çiğ bademleri geceden bekletip, badem sütü hazırlayabilirsiniz.

Tüm malzemeleri mutfak robotunda birleştirdikten sonra, robottan geçiriyoruz. Yumuşak bir malzeme olduğu için, çok fazla karıştırmaya gerek yok. Zaten, çok fazla karıştırırsanız, sulanıyor, onu da çok istemiyorum. Artık, buzdolabındaki tabanı çıkarıp, üzerine yayabiliriz!

Buzdolabında dinlenen tabanı çıkarıp, hazırladığımız kremayı üzerine yayıyoruz. İçerisine şeker koymadım, kreması çok şekerli olmayacak; çünkü zaten, peynir koydum. Eğer şekerli bir tat istiyorsanız, kremadan da hazırlayabilirsiniz. Artık, cheesecake’i buzdolabına koyup, 3-4 saat dinlenmeye ve soğumaya bırakıyoruz.

O donarken, biz de orman meyveli sosunu hazırlamaya geçelim. Ben bu tarifte, yalnızca yaban mersini kullanıyorum. Bunu tatlandırmak için; biraz bal, Hindistan cevizi yağı, böğürtlen, dondurulmuş vişne de ekleyebilirsiniz, tamamen sizin zevkinize bağlı. Ben, evde o olduğu için yalnızca yaban mersini kullanıyorum. Yaban mersinini smoothie kabıma alıp, püre haline getiriyorum. Hazır olduktan sonra, bir kabın içerisine alıyoruz.

Buzdolabında 3-4 saat soğuttuğumuz cheesecake’i çıkartıyoruz ve kalıptan çıkartıp güzel bir servis tabağına alıyoruz. Kilitli kalıpları gözünüzde çok büyütmeyin, aslında kullanımı çok kolay. Çünkü, aslında zaten bir tabanı var ve hemen çıkıyorlar. Cheesecake’in tabanını servis tabağına aldıktan sonra, sosunu da üzerine döküp, spatula yardımıyla güzelce yayıyoruz. Üzerini biraz daha süsleyebilirsiniz, biraz da yaban mersini tanesi kullanabilirsiniz.

Süslemesini de bitirdikten sonra, yeniden buzdolabına koyup, biraz daha dinlendiriyoruz. Tabanına, dediğim gibi ceviz yerine dilerseniz kaju fıstığı, çiğ badem koyarak da yapabilirsiniz. Ancak, ben evde ceviz olduğu için böyle yaptım. Umarım tarifimi beğendiniz. Afiyet olsun…