Oslo kapladığı alan bakımından dünyanın en geniş başkentlerinden bir tanesi ancak bu alanın sadece %20’si gelişmiş durumda, geri kalanında parklar, korunan ormanlar, tepeler ve yüzlerce göl bulunuyor. Parklar ve açık alanlar şehrin görünümünün temel bir parçası ve şehrin her yanından ulaşılabilir durumdalar.

Şehrin merkezi yürüyüş yolları ve patikalar, şehrin ana caddesi dahil olmak üzere yaya dostu bölgeler sayesinde araçsız olarak kolayca keşfedilebilir. Oslo merkez istasyonundan kraliyet sarayına kadar gelen ana cadde, Oslo’nun pek çok turistik konumundan geçiyor ve bunlar arasında saray, ulusal tiyatro, eski üniversite binaları ve Oslo katedrali bulunuyor. Düzenli olarak dünyanın en yaşanılabilir şehirlerinden birisi olarak seçilen Oslo, zengin bir kültürel tablo ile yapılacak çok şey sunuyor.

Tiyatroları, müzeleri ve galeri de hayli ünlü.

Vigeland Heykel Parkı

İkonik Vigeland Heykel Parkı, Oslo’nun ünlü Frogner Parkı içerisinde bulunuyor ve Norveç’in en popüler turistik konumlarından birisi. Yıl boyunca açık olan bu özel heykel parkı, Gustav Vigeland’ın 650’den fazla bronz, granit ve demirden dinamik heykelini barındırıyor. Heykellerin büyük kısmı 5 farklı tema altında kategorilendiriliyor. En eskisi fıskiye grubu ve insan yaşamının döngüsünü ifade ediyor. Arkasında ise 16 metrelik Monolith bulunuyor ve 121 birbiri içine girmiş insan bedenini ifade ediyor.

Turistler Frogner parkının kalanını keşfetmek isteyecekler ve burada piknik için çok sayıda yeşil alan, reakreasyon tesisleri, büyük bir gül bahçesi ve ülkenin en büyük oyun alanı bulunuyor. Burada ayrıca Oslo Şehir Müzesi’ni parkın hemen dışında bulabilirsiniz.

Akershus Kalesi

Oslofjord’un üstünde bulunan Akershus Kalesi, 13. yüzyılın sonunda Hakon V tarafından inşa edilmiş. Kaleyi gezin ve mükemmel liman manzarasının keyfini çıkarın. Daha sorna Hakon VII’nin mezarının olduğu şapeli ziyaret edin ve orijinal ortaçağ kalesinin kalıntılarını görün. Burada ayrıca Norveç Direniş Müzesi bulunuyor. Bu müzede 40-45 seneleri arasındaki Alman işgali hakkında birşeyler öğrebilirsiniz. Eğer enerjiniz kaldıysa, Norveç Silahlı Kuvvetleri Müzesi’ni gezerek tarih boyunca Norveç güçlerinin sahip olduğu silahlara ve silahlı kuvvetlerin ilüstrasyonlarına göz atın.

Viking Gemi Müzesi

Norveç’e yapılan bir gezi, ülkenin Viking geçmişini baz alan pek çok müze ve sergiden en az bir tanesini ziyaret etmeden eksik kalır. En iyilerinden birisi Viking Gemi Müzesi ve üç tane 9. yüzyıl gemisine ev sahipliği yapıyor. En iyi korunanı ise 21 metrelik Oseberg gemisi. İskandinavya’daki hıristiyanlık öncesinden kalma en iyi korunmuş yapı ve bu etkileyici şekilde dekore edilmiş araç milattan sonra 800 senesinde inşa edilmiş, köy reisinin karısının ve diğer iki kadının defnedilmesinde kullanılmış. Bu kişiler mobilya, kıyafet, kişisel eşyalar gibi pek çok eşyayla birlikte defnedilmişler ve bu sayede Viking hayatına dair pek çok fikir edinmek mümkün. Sergilenen diğer eserler arasında 23 metrelik Gokstad gemisi ile biraz daha kötü durumdaki Tune gemisi bulunuyor. Müzede bulunan Vikings Alive filmi, bulunan bu gemilere dair iyi bir izlenim sunuyor ve CGI animasyonlar ile Viking gemi yapım sürecine dair fikir edinebiliyorsunuz. Müzede bir kaç tane daha sergi ve film bulunuyor ve denizlerdeki Viking yaşamını keşfedebiliyorsunuz.

Ulusal Müze

Oslo Ulusal Müzesi, Ulusal Galeriyi ve Ulusal Mimari Müzesini içerisinde barındırıyor ve sanat eserlerine ait koleksiyonlara da ev sahipliği yapıyor. Oslo Ulusal Galerisi, ülkenin en geniş sanat koleksiyonuna sahip ve 19’uncu yüzyıldan günümüze Norveç sanatçılarının eserlerini barındırıyor. Yeni Ulusal Müze ise 2020 yılında tamamlanacak ve Çağdaş Sanat Müzesi’nin, Dekoratif Sanat ve Tasarım Müzesi’nin ve Ulusal Galeri’nin tüm eserlerine ev sahipliği yapacak. Turistler bazı sergilerin taşınma sırasında açık olmayacağını unutmamalılar ve bu nedenle önceden web sitesinden bilgi almalılar.

Munch Müzesi

Norveç’in en büyük ressamı Edvard Munch’un yaşamına ve işlerine adanmış olan Munch Müzesi’nde, çok geniş tablo, grafik sanat, çizim, suluboya ve heykel koleksiyonu bulunuyor. Kişisel eşyaların yanında 28.000 tane esere, ayrıca sanatçının kişisel kütüphanesine ev sahipliği yapıyor. Sanatçıya dair eğitimler, oturumlar, konserler, turlar ve dersler de burada düzenleniyorlar.

Kraliyet Sarayı

Karl Johansgate caddesinin kuzeybatı ucunda bulunan Norveç Kraliyet Sarayı, 1825’te inşa edilmiş ve tüm şehri görüyor. 173 odalık bu binada yazın rehberli turlar düzenleniyor. Turun içerisinde salon, vestiyerler, aynalar odası, büyük oda, şölen odası ve diğer önemli odalar mevcut. Ziyaretçiler aynı zamanda bahçelerde ve arazide dolaşmakta özgürler. Sarayın güney kısmında Norveç Nobel Enstitüsü bulunuyor, Nobel Barış Ödülü burada sunuluyor.

Kültürel Tarih Müzesi

Kültürel Tarih Müzesi şehrin Viking Gemi Müzesini ve Tarihi Müzeyi yönetiyor ve insan tarihinin çeşitli yanlarını keşfediyor. Norveç’teki en geniş Mısır eserleri koleksiyonuna sahip ve bunlar arasında mumyalar ile cenaze objeleri de bulunuyor. Müzenin ortaçağ galerisi de o döneme ait günlük eşyalara, kilise sanat eserlerine ve dini eserlere ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında geçmişi 2600 yılı aşan altın para koleksiyonu da mevcut.

Müzenin diğer alanlarında insanlara göz atıyoruz, önemli bireylerin yaşamlarını keşfediyoruz ve insanların tehdit ve kontrolü dışındaki mücadeleleri nasıl aştığını görüyoruz.

Fram Müzesi

Kutup araştırmaları için inşa edilmiş olan Norveç gemisinden adını alan Fram Müzesi, kutupları keşfetmek isteyenlere hitap ediyor. Müzenin en önemli eseri Fram, yani kutuplara pek çok yolculuğa çıkmış olan gemi ile Gjoa gemisi, yani kuzeybatı geçişini ilk keşfetmiş olan gemi. Bir yandaki binada ise Kon-Tiki Müzesi bulunuyor ve bu müze de 1947 senesinde Peru’dan Doğu Polinezya’ya yelken açmış olan Thor Heyerdahl adına hazırlanmış.

Müzede ayrıca Heyerdahl’ın 1970’te Atlantik’i aşmak için kullandığı 14 metre uzunluğundaki Ra II gemisi bulunuyor. Yakınlardaki Norveç Denizcilik Müzesini de ziyaret etmeyi unutmayın. Bu müzede ise balıkçılık, gemi yapımı ve deniz arkeolojisine ait eserler ile tabloları görmek mümkün.

Holmenkollen Atlama Pisti ve Müzesi

Holmenkollen Atlama Pisti’nin temelinde bulunan Kayak Müzesi, 1923’te açılmış ve bu konuda dünyanın en eskisi. Burada kayak tutkunları, kayağın 4000 yıllık tarihine dair eserleri görecekler ve ilgili konulara dair yeni bilgiler keşfedecekler. Burada sergilenen en eski kayak takımının geçmişi 600 senesine kadar gidiyor ve başka yüzyıllardan da örnekler var. Çok çeşitli amaçlar için üretilmiş kayak takımlarını incelemek de mümkün.

Müzede büyük Norveç kayakçıları adına hazırlanmış bir onur listesi, modern kayak ile ilgili interaktif sergiler ve Fridtjof Nansen’in kutup gezilerine dair bilgiler de var.

Oslo Katedrali

1697 senesinde yok edilen katedral tekrar inşa edilmiş ve bir kaç defa yenilenmiş. Kulesi 1850 senesinde tekrar inşa edilmiş ve II. Dünya Savaşı bittikten sonra içi de yenilenmiş. En dikkat çekici yanları arasında ana kapısındaki işlemeli bronz kapılar, H.L. Mohr tarafından yapılmış olan tavan boyamaları ve Emanuel Vigeland tarafından yapılan vitraylar bulunuyor. Bunun ardından eski kilise duvarları boyunca devam eden Oslo Pazarını da ziyaret edin. Pazarın tarihi 1841 senesine dayanıyor ve şimdilerde sokaklarında galeriler, kafeler ve antikacılar bulunuyor.

Belediye Binası

Şehrin belediye binası en dikkat çekici yanlarından birisi. Bu görkemli kare binanın dışı tamamen kiremit kaplı ve ayrıca iki kulesi var, kulelerden birisinde ise büyük bir saat var. Kulelerden birisinde 38 tane çan bulunuyor ve bu çanlar liman bölgesinden duyulabiliyorlar. Heykelleri ve rölyefleri ile inanılmaz bir görüntü sunan binanın içinde de görmeye değecek freskler var.

Aker Brygge

Terkedilmiş bir tersanenin çevresine inşa edilmiş olan Aker Brygge bölgesi, Oslo’nun kalbi ve ruhu. Gece ve gündüz hareket halinde olan bölge, inanılmaz mimarisi ile eski ve yeniyi Norveç’in doğal güzelliğinde birleştiriyor. Her sene burayı 12 milyon ziyaretçinin ziyaret ettiği belirtiliyor. Rıhtımında yürümek, alışveriş yapmak, restoranlarını ziyaret etmek, barlarında takılmak mümkün. Ziyaretiniz sırasında yeni açılan Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi’ni de ziyaret edin. Müzede iki bina mevcut ve bir binada Andy Warhol, Damien Hirst ve Jeff Koons’un eserlerini daima görmek mümkünken, diğerinde ise dönüşümlü sergiler mevcut.

Ulusal Tarih Müzesi ve Botanik Bahçeleri

Oslo Doğal Tarih Müzesi’nde Jeoloji Müzesi, Zooloji Müzesi ve Botanik Bahçeleri bulunuyor ve Norveç’in en büyük doğal tarih koleksiyonu. Jeoloji müzesinde mineraller, değerli metaller, meteorlar ve dinozor iakeletleri bulunurken, zooloji müzesinde Norveç faunasına ait diyoramaları görmek mümkün. En iyisi ise, botanik bahçesi. 1814’te inşa edilen bahçede Norveç ve dünyanın her yanında 7500 farklı bitki çeşidi bulunuyor. Bunların 1500 tanesi şelaleleriyle ünlü Kaya Bahçesi’nde bulunuyor.

Oslo Opera Evi ve Geleneksel Müzik Festivalleri

Norveç Ulusal Opera ve Bale’sine ve Ulusal Opera Tiyatro’suna ev sahipliği yapan 1364 koltuklu Oslo Opera Evi, özel tasarımı ile her an limana akacakmış gibi görünüyor. İtalyan mermeri ve beyaz granit ile kaplı olan opera binası, 14. yüzyılda Trondheim tarafından yaptırılan Nidaros Katedrali’nden bu yana Norveç’te inşa edilmiş olan en büyük kültürel yapı. Pek çok performansa ev sahipliği yapmanın yanında ziyaretçiler pek çok programa katılabilir, sahne arkası turlarını görebilir ve binanın tepesinden şehre göz atabilirler.

Eğer Oslo’yu Ağustos ayında ziyaret ediyorsanız, bir ay süren Oda Müziği Festivali’nin keyfini çıkarın. Aynı zamanda aynı yerde Oslo Jazz Festivali düzenleniyor. Ekim ayında ise Ultima Modern Müzik Festivali düzenleniyor.