Humuslu Enchillada

Bu yazıda, sizler için kolay, pratik ama oldukça besleyici tarifle daha karşınızdayım. Ne yapacağım? Meksika böreğini, Ayşe’nin usulü ile Akdeniz versiyonunu yapacağım. Humuslu Enchillada, yani humuslu Meksika böreği yapacağım. “Böyle bir şey olur mu?derseniz, hadi gelin başlayalım!
Humus İçin Malzemeler
• 500 gr haşlanmış nohut,
• 1 limonun suyu,
• 300 gr tahin,
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
• 1 yemek kaşığı yeşil zeytin ezmesi

Humus Nasıl Yapılır?

Önce nohutu mutfak robotuna alıyoruz. Ardından tahini ve limon suyunu da ilave edip, kapağını kapatıyoruz ve robottan geçiriyoruz. Humusun acı olmaması için, limon suyunu yavaş yavaş ekleyin diyorlar; ama, ben kendi tecrübelerimde böyle bir acıma görmedim. Siz bir bakın bakalım. Eğer, sizin de humusunuz acılaşıyorsa, limon suyu ve tahini yavaş yavaş eklemekte fayda var.

Karışım, biraz ayrılmaya başladıktan sonra kapağını açıp, katılığını kontrol ediyoruz. Bu aşamada, tadına bakarak humusun acılaşıp acılaşmadını da kontrol edebilirsiniz. Burada, biraz da zeytinyağı ekleyebiliriz. Bir de ne yapacağım, biliyor musunuz?

Yukarıda, biraz Akdeniz versiyonunu yapacağımı söylemiştim. Yeni lezzetler denemekten korkmayalım! İşte bu aşamada, humusun tadını daha değişik bir hale getirmek için, karışımın içerisine biraz da zeytin ezmesini ekliyorum. Bu, humusun biraz daha kıvamlı olmasını da sağlayacak. Karışım beklediğiniz kıvama geldiğinde, mutfak robotunu çalıştırmayı bırakın, kapağını açın ve yeniden kontrol edin. Yarı yapışkan bir kıvama geldiyse, tamamdır.

Humusu ne yapacağım? Meksika böreği yapacağım; ancak, bu kez adı Meksika böreği değil. Aslında, bu bir, Ayşe’nin Meksika metotları ile hazırladığı Akdeniz böreği.

Enchillada Malzemeleri

• Humus,
• kaşar peyniri,
• 5-6 adet cherry domates,
• taze fesleğen yaprakları

Nasıl Yapılır?

Tortilla’ları, servis tabağının üzerine alıyoruz. Dilerseniz, lavaş da kullanabilirsiniz; ancak, ben lavaşın kıvamını çok sevmiyorum, biraz ince buluyorum. Ne yapacağım? Tortilla ekmeklerinin üzerine hem humusu, hem peyniri, biraz da fesleğen ve domates koyup, rulo yapacağım ve küçük küçük keseceğim. Böylece daha kolay yenecek hem de daha şık görünecek. Gelin başlayalım…

Tortilla ekmeğini tezgahın üzerine seriyoruz ve üzerine bir kaşık yardımıyla humus sürüp, güzelce her yerine yayıyoruz. Bu tarif; kokteyllere, davetlere, örneğin evinizde akşam üzeri küçük bir davet veriyorsanız, iş çıkışında, spor öncesinde, okul çıkışında, inanılmaz güzel, besleyici bir ara öğün. Atıştırmalık, ama bence gerçekten besleyici değerleri ile öğle yemeğinizin ya da akşam yemeğinizin yerini de kolaylıkla tutabilir.

Humusu yaydıktan sonra, üzerine kaşar peyniri dilimlerinden koyuyoruz. Zevkinize bağlı olarak; peynir yemiyorsanız, vegansanız, ne istiyorsanız kullanabilirsiniz. Dediğim gibi, ben burada zevkime göre yapıyorum.

Şimdi, domatesleri küçük küpler halinde kesiyorum. Bunun içine bir de ne yakışıyor biliyor musunuz? Fesleğen. O yüzden, mutfağımda hazır bulunan taze fesleğen yapraklarından da ekliyorum. Taze fesleğen yaprakları, tam Akdeniz, İtalyan mutfağı.

Biraz karışık değil mi? Humus neydi? Lübnan, Beyrut, Arap mutfağında çok kullanılan bir şey, fesleğen İtalyan mutfağında çok kullanılan bir şey; ama işte Dünya mutfağı böyle bir şey. Bence, farklı lezzetleri kendi mutfağınızda birleştirmenizde hiçbir sakınca yok. Ben şahsen bayılıyorum!

Kaşar peyniri dilimlerinin üzerine önce elimle doğradığım fesleğen yapraklarını ve üzerine de domatesleri koyuyorum. Biraz bastırıyorum, çünkü, birazdan rulo haline getiriyor olacağım. Böyle bile, vejetaryen pizza olarak servis edebilirsiniz. Ama ben böyle kullanmayacağım.

Öncelikle, yapışması için tortilla ekmeklerinin uçlarını biraz ıslatmamız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra, rulo şeklinde sarıyoruz. Ardından, dilimlere böleceğiz. Burada, işin püf noktası, çok keskin bir bıçak kullanılması. Bu sayede, dilimler bozulmadan, güzelce kesebilirsiniz. Parçalamadan kesen bir bıçak kullanmaya özen gösterin.

Daha sonra, ruloları servis tabağına alıyoruz. Çıkan malzemeye göre, birkaç adet daha rulo hazırlayıp dilimleyebilirsiniz. Ellerime sağlık diyorum; çünkü, çok güzel görünüyorlar. Çok lezzetli oldu! Umarım, tarifimi beğendiniz. Afiyet olsun…