Pamukçuklar acı ve rahatsızlık verici olabiliyorlar. Bir hafta içerisinde kendi kendilerine iyileşmeleri gerekse de, bu süreci hızlandıracak ve rahatsızlığı azaltacak yollar var.
İlaçların yanında bazı ev reçeteleri ile pamukçukların iyileşmesini sağlamak mümkün. 10 denenmiş ve test edilmiş yöntem ile bu ülserlerden kurtulabilirsiniz.

Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk, ağzın içerisinde oluşan küçük ülserlerdir. Genelde ağzın dil, yanak içi ve dudak içi gibi yumuşak dokularında ortaya çıkarlar ve aft, aftöz ülser olarak da adlandırılırlar. Bu ülserler zaman içerisinde tekrar ve tekrar geri döneceklerdir.

Bu pamukçuklar bulaşıcı değiller ve bir hafta içerisinde genelde kendi kendilerine iyileşiyorlar. Çapları 1 santimetreden daha kısa ve hem tekli hem de çoklu olarak ortaya çıkabilirler.

Nadiren de olsa 2 haftadan uzun süren ve yaralara sebep olan bazı türleri de var.

Pamukçuktan Kurtulmak İçin On Yöntem

Pamukçuk kendi kendine iyileşir ancak iyileşmeyi hızlandırmak, ağrıları azaltmak ve enfeksiyonu önlemek için de yöntemler var:

1- Jel ve Bandajlar

Cilt yüzeyine uygulanan ve genelde jel yahut macun formunda olan ilaçları doğrudan pamukçuğa sürmek. Bu uygulama ülserin asidik ve baharatlı gıdalardan ve dokunmalardan etkilenmesini önleyecektir.

Bazı özel yama ve bandajlar da pamukçuğun üzerine yerleştirilebiliyor. Bunlar ağzın içine yapışarak yaranın rahatsız olmasını engelliyorlar.

2- Gargara

Ağız gargarası kullanarak bölgeyi temizlemek ağrı ve rahatsızlığa çare olabilir.

Bu iş için enfeksiyonları önleyecek ve ağız içini biraz hissizleştirecek antiseptik özellikli gargaralar seçilmeli.

3- Tuz

Bazıları tuz çözeltisi gibi doğal alternatifleri seçerek iyileştirmeyi hızlandırmak istiyor. Ağzı tuzlu suyla yıkamak eğer gerekliyse ilaçlı gargaraların yerine geçmeyecektir.

4- Diş Temizliğine Yumuşak Bir Fırça İle Dikkat Etmek

Ağıza iyi bakmak ve pamukçuklara zarar vermemek iyileşme sürecine fayda sağlayabilir.

Yumuşak bir diş fırçası, aftların hasar görmesine engel olacaktır. Ayrıca ağız hijyeninin iyi tutulması, dişlerin ve diş etlerinin temiz olması, aftların enfekte olmalarına engel olacaktır.

5- B12 Vitamini Desteği Almak

B12 vitamini beynin ve sinir sisteminin normal fonksiyonlarını destekler ve alyuvar üretiminde de önemli bir rol oynar.

Küçük bir çalışmada, B12 vitamini takviyesi almanın pamukçuk kaynaklı ağrıları azaltabildiği, bir ay içerisinde ortaya çıkan ülserlerin adedini azalttığı görülüyor.

6- Ballı Papatya Çayı

Bal ve papatya tarih boyunca çeşitli sağlık sorunları için kullanılmış ve pamukçuk üzerinde ağrıları azaltıcı, inflamasyonları hafifletici bir etkisi olduğu belirtiliyor.

Bunun ülserleri tedavi etme konusundaki etkilerine dair sınırlı bilimsel kanıt mevcut ve bu nedenle ilaçların yerine kullanılmamalılar.

Balın antiseptik özellikleri var ve doğrudan pamukçuk üzerine uygulanabilir. İçmeden önce biraz soğumuş bir papatya çayı ile kombine edilebilir.

Papatyanın anti-inflamatuvar özellikleri var. Papatyayı pamukçuğa karşı kullanmak için demli bir papatya çayı yapabilir ve soğuduktan sonra ağzınızı bununla durulayabilirsiniz. Sıcak suya papatya çayı poşetini batırdıktan sonra soğutup doğrudan pamukçuk üzerine de koyabilirsiniz.

7- Bazı Gıdalardan Kaçınmak

Çok baharatlı, tuzlu ve asidik gıdalarn kaçınmak gerek. Bunlar pamukçuğu rahatsız ederek iyileşmesine engel olabilirler.
Tost gibi keskin kenarlı gıdalar ve sıcak içecekler de rahatsızlık verebilirler.

8- Aloe Vera Kullanımı

Aloe vera jelini doğrudan pamukçuk üzerine sürmek ağrı ve inflamasyonları azaltarak rahatsızlığı yatıştırabilir.

Aleo veranın bu konudaki etkilerine dair sınırlı araştırma olsa da, ABD’deki Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleyici Sağlık Merkezi tarafından kullanımı güvenli görülüyor.

9- Ağzı Hissizleştirmek

Buz küpleri emerek veya onları pamukçuğun üzerine koyarak ağrılardan biraz kurtulmak mümkün çünkü soğuk hissizleşme yaratacaktır. Ancak küplerin yüzeyi biraz erimeden pamukçuk üzerine koymayın, yoksa buz ağzınıza yapışacaktır.

10- Karanfil Yağı

Karanfil yağı tarihte ağrıları azaltmak için kullanılmıştır. İlk olarak ağzınızı tuzlu su karışımı ile çalkaladıktan sonra bir pamuğa bu yağı dökebilir ve yaraların üzerine sürebilirsiniz.

Sebepleri

Tekli ağız yaraları ağız içini yanlışlıkla ısırmak gibi sebeplerden oluşan hasarlar sonucunda ortaya çıkarlar.

Pamukçuk ise farklı çünkü hem tekrar eder hem de net bir sebebi yoktur.

Bazılarında sıklıkla ortaya çıkar, bazılarında ise hiç çıkmaz. Risk faktörleri arasında zayıf bağışıklık sistemi, stres ve bazı gıdalara karşı alerji bulunabilir.

Amerikan Oral Tıp Akademisi tekrar eden pamukçuk vakalarında tetikleyicinin ne olduğuna dair kayıt tutulması gerektiğini belirtiyor. Böylece beslenme veya yaşam tarzı ile pamukçuk vakaları arasında ilişki kurulabilir.

Bazı vakalarda pamukçuk viral enfeksiyonlar veya Crohn hastalığı, vitamin eksikliği ve hormonal değişimler gibi uzun vadeli rahatsızlıkların bir sonucu olabiliyor.

Ne Zaman Doktora Gitmeli

Pamukçuk kendi kendine geçer ve genelde ciddi bir şeyin belirtisi değildir. Ancak 3 haftadan uzun sürerse, yutkunma zorlukları yaratırsa veya hasta ederse doktora gitmek gerekir.

Uzun bir süre boyunca düzenli olarak tekrar ediyorsa, bir profesyonele danışmak gerekebilir. Baharatlı gıdalar gibi potansiyel tetikleyicilere karşı aftın oluşumuna dair kayıtlar da tutulmalı.

Bazı vakalarda pamukçuk mide bağırsak hastalıkları gibi başka hastalıkların bir belirtisi olabiliyor. Eğer aşağıdaki belirtiler varsa doktorunuzla görüşmelisiniz:

• bir kaç günden fazla süren açıklanamayan yorgunluk
• vücudun başka bir kısmında döküntüler olması
• ateş
• gözlerde rahatsızlık
• mide ağrısı

Pamukçuk ciddi miktarda kırmızı ve ağrılı hale gelirse bu enfeksiyonun işareti olabilir.

Sonuç Olarak

Pamukçuklar özellikle sık sık çıkarlarsa ağrılı ve rahatsız edici olabilirler. Onların ne zaman çıktıklarına ve potansiyel tetikleyicilere dair kayıt tutmanız altta yatan sebebi bulmanızı kolaylaştıracak ve kaçınmanızı sağlayacaktır.
Aynı zamanda, ev reçeteleri ve ilaçlar ile ağrı ile rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz.