Vajinal yanma, göreceli olarak sık karşılaşılan bir durum. Bazen sebebi çok önemli bir şey değil ve kısa sürede ortadan kalkar ancak bazı durumlarda bir enfeksiyonun veya kesinlikle tedavi edilmesi gereken daha ciddi bir rahatsızlığın işareti olabilir.

Vajinal yanma ve rahatsızlık hissediyorsanız, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sahip olabileceğiniz pek çok soruyu yanıtlamaya çalışacağım:

  • Mantar enfeksiyonu yanmaya sebep olabilir mi?
  • Hangi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yanma hissi yaratırlar?
  • Vajinal yanma ve kaşıntı kendi kendine geçebilir mi?

Sonrasında ise vajinal kaşıntı ve yanma için doğal ev reçeteleri ile belirtileri hızlıca ortadan kaldırmaya çalışacağız.

Vajinal Yanma Nedir?

Vajinal yanma bir cinsel yolla bulaşan hastalığın işareti, kullandığınız bir şeye karşı reaksiyon veya vajinitisin işareti olabilir. Vajinitis, vajinanın enfeksiyonuna veya inflamasyonuna sebep olabilen pek çok rahatsızlık için bir tıbbi terim.

Vajinal yanma nedir? Vajinal yanma, genelde idrara çıkma sırasında ortaya çıkan karındaki yanma veya batma hissi. Vulva bölgesinde kaşıntı ve yanmalar da mümkün. Vulva bölgesinin kadın anatomisindeki tanımında dış dudaklar, iç dudaklar, klitoris, Bartolin bezleri ve vajinanın girişi bulunuyor.

Kadın vajinasının bir sıvı akıntısı yapması tamamen normal. Bu genelde temiz veya birazcık buğulu, çok az kokulu ve rahatsız edici olmayan bir sıvı. Fakat vajinal sıvının kokulu olması ve yanma, kaşınma veya diğer rahatsızlıklar ile birlikte olması genelde anormal akıntı olarak nitelendirilir.  Yanma akıntı olmadan da ortaya çıkabilir ve genelde cinsel ilişki ile birlikte daha kötü hale gelir.

Sebepler ve Risk Faktörleri

Vajina bölgesindeki yanmanın potansiyel sebepleri şöyle:

  • Bakteri kaynaklı vajinosis (belirtilerde genelde ince, sulu bir akıntı vardır)
  • Mantar enfeksiyonu (mantar enfeksiyonunda akıntı beyaz, kalın ve kokusuz olur)
  • Mantar enfeksiyonları için kullanılan vajinal kremler (ironik şekilde, mantar enfeksiyonları yanmaya sebep oluyorlar ve onların tedavisi için kullanılan bazı kremlerin yan etkileri arasında ise yanma, kızarma ve kaşınma bulunuyor.)
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (bel soğukluğu, genital siğil, genital uçuk, iltihap)
  • Kremler, köpük banyosu, duş, kondom, doğum kontrol köpükleri, deterjan, sabun, kokulu tuvalet kağıdı ve kumaş yumuşatıcılar gibi kimyasallar.
  • Menopoz
  • Spermlere karşı alerjik reaksiyon (mümkün ancak nadiren)
  • Tuvalet kağıdının sürtünmesi

Vajinal yanma devamlı bir rahatsızlık olabildiği gibi, rahatsız edici şeyler ortama girdikleri zaman da deneyimlenebilir (örneğin cinsel ilişki sırasında). Vajinal yanma bazen kendi kendine gider ancak yanma bir hastalık veya enfeksiyondan kaynaklandığı zaman, tedavi gerekli.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Vulva Kanseri İşareti Olabilir mi?

Bu kanser türünün belirti ve işaretleri arasında vulva bölgesinde kaşınma, yanma ve inflamasyon var. Diğer belirtileri arasında ise vulvada kitle ve yaralar, cilt renginde değişimler ve kasıkta şişlikler var.

Vajinal yanmanın risk faktörleri arasında şunlar var:

  • Korunmasız cinsel ilişki
  • Birden fazla cinsel partner
  • Doğum kontrol için spiral kullanımı
  • Antibiyotik kullanımı
  • Duş almak
  • Kimyasal tahriş niteliğine sahip ürünler kullanmak
  • Sigara içmek
  • Baskılanmış bağışıklık sistemine sahip olmak
  • Hamilelik
  • Oral doğum kontrol yöntemleri
  • Diyabet

Teşhis

Vajinal yanmanın kökeninin tespit edilmesi için doktorunuz muhtemelen belirtiler hakkında soru soracaktır ve bir pelvik inceleme yapacaktır. Bu inceleme sırasında genelde test için vajinal sıvı alınır. Bazı durumlarda belli hastalıkların şüphesi doğarsa, teşhisi onaylamak için biyopsi de yapılabilir.

Geleneksel Tedavi

Vajinal kaşıntı, yanma ve rahatsızlık nasıl tedavi edilir? Vajinal yanmanın her sebebinin kendine ait belirtileri ve tedavi yöntemi mevcut. Ayrıca kendi kendine de geçebilir. Eğer yanma ve kaşıntı hissi devamlıysa, şiddetliyse ve tedaviden sonra geri dönüyorsa, doktorunuzla görüşmelisiniz.

Vajinal yanmanın geleneksel tedavisi sebebine bağlıdır:

  • Vajinosis ve cinsel hastalıklar genelde antibiyotik ve antiparazitikler ile tedavi edilir.
  • Mantar enfeksiyonları mantar karşıtı ilaçlar ile tedavi edilir.
  • Menopoz kaynaklı yanma ve kaşıntılar östrojen kremi, tableti veya vajinal yüzük takımı ile tedavi edilir.
  • Diğer sebepler için steroid krem ve losyonlar inflamasyonları azaltmak için kullanılırlar.

Eğer vajinal yanma için geleneksel tedavi formlarını seçerseniz, tedavinin yan etkilerinin farkında olmanızı öneririm. Örneğin steroid kremlerinin genel yan etkileri arasında cilt kızarmaları, yanmaları, kaşıntıları ve dökülmeleri, cildin incelmesi, lekelenmesi ve bulantılar var.

Vajinal Yanma Belirtileri İçin 8 Doğal Reçete

Probiyotik Zengini Gıdalar ve Takviyeler

Bedendeki bakteri dengesinin sağlıklı olması, genel sağlığınız ve iyi bir vajinal sağlık için önemli. Vajinal yanmanın en yaygın sebeplerinden birisi mantar enfeksiyonu ve bu da kandida bakterisinin vücutta fazla çoğalması sonucu ortaya çıkabiliyor. Her gün probiyotik zengini gıdalar tüketmek farklı enfeksiyon türleri ile savaşmak ve kandida enfeksiyonlarına karşı kanıtlanmış bir yöntem.

Probiyotikler bel soğukluğunun üstesinden gelmeye çalışan vücudunuz için de faydalılar. Eğer hastalıklar için antibiyotik alıyorsanız, probiyotik gıdalar tükettiğinizden ve probiyotik takviyeler aldığınızdan emin olmalısınız. Çünkü bakteriler vücuttaki hem iyi bakterileri hem de kötü bakterileri öldürüyorlar.

Probiyotik yoğurt her gün kolayca tüketilebilecek seçenekler arasında. Ayrıca yüksek kaliteli probiyotik takviyeler de alabilirsiniz.

Doğal Ürünler

Enfeksiyon olmadan da kadınlarda vajinal kaşıntı, yanma ve akıntı hayli yaygın olabiliyor. Bunun en yaygın sebebi alerjik reaksiyonlar veya vajinal spreyler, şampuanlar ve spermisit ürünlerin verdiği rahatsızlık.

Kremler, şampuanlar, köpük banyosu, kondom, doğum kontrol köpükleri, iç çamaşırı deterjanı, sabun, kokulu tuvalet kağıdı ve yumuşatıcılar, kimyasal tahriş etkisi yaratabilirler. Muhtemelen yanma hissiyle birlikte herhangi bir akıntı olmaz. Eğer bu olursa, tahriş yaratan ürünleri kullanmayı bırakmalısınız.

Ayrıca, vajinada rahatsızlık yaratmamak için doğru ürünleri seçmek gerekiyor. En güvenli seçenek, doğal bileşenlere sahip, sentetik kokular barındırmayan ve hatta kokusu olmayan ürünler kullanmak. Yeni başlayanlar için kokulu ve renkli tuvalet kağıtları hayattan çıkarılmalı. Çamaşırlarda ise, tamamen kokusuz çamaşırlar hassas ciltler için en iyisi.

İyi Bir Hijyen

Vajinal yanmaya sebep olan ürünleri kullanmayı bırakarak doğal ürünlere geçtikten sonra, işinize yarayacak bazı alışkanlıklar da var.

Basit ancak önemli noktalardan birisi, tuvalete çıktıktan sonra daima önden arkaya doğru silmek. Böylece dışkının vajinaya ulaşmasına engel olabilirsiniz. Ayrıca asla kokulu tampon ve pedleri kullanmayın. Bunun yerine organik, kimyasalsız versiyonlarını deneyin. Pedler genelde tamponlara nazaran daha az rahatsız edici olurlar ve vajinal yanma varsa tampon yerine ped denemeniz iyi olabilir. Pamuklu iç çamaşırı giymek ve çok sıkı pantolonlardan kaçınmak da işinize yarar.

Virüs Karşıtı Bitkiler

Eğer uçuk veya diğer cinsel yolla bulaşabilen enfeksiyonlardan dolayı vajinal yanma yaşıyorsanız, bağışıklık sistemini güçlendiren ve virüsler ile savaşan ürünler almalısınız. Mevcut olan seçenekler arasında çaylar, kapsüller, karışımlar ve öz yağlar bulunuyor.

  • Astragalus kökü
  • Aynısafa çiçeği
  • Kedi pençesi
  • Ekinezya
  • Mürver
  • Sarımsak
  • Zencefil
  • Meyan kökü
  • Zeytin yaprağı
  • Oregano ve oregano yağı

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin kullanım alanları hayli fazla. Hatta, vajinal pH dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak yanmayı sonlandırabilir. Belirtiler daha iyi hale gelene kadar günde iki defa bir bardak su içine iki yemek kaşığı sirke koyup, bu solüsyon ile vulva bölgesini durulayabilirsiniz. Elbette bu yöntem belirtileri daha kötü hale getirirse hemen kullanmayı bırakmalısınız.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı vajinal yanma için bir diğer doğal çözüm, özellikle de kandida ile savaşıyorsanız. Çünkü ciddi mikrop karşıtı özellikleri var. Laurik asit ve kaprilik asit bileşenleri sayesinde zararlı kandida bakterisinin hem dahilen hem de haricen uygulamayla yok edilmesini sağlıyor.

Mür

Trichomoniasis, cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık ve kadınlarda genelde vajinal yanmaya sebep oluyor (erkeklerde ise idrar sırasında yanma yapıyor). Araştırmalar mürün trichomoniasis olmanız halinde yanma hissine karşı etkili olduğunu gösteriyorlar.

Mısır Parazitoloji Topluluğu’nun yayınında yayınlanan bir çalışmada, trichomoniasis sahibi olan ve metronidazole direncine sahip kadınlara 6-8 gün boyunca günde iki kapsül mür veriliyor. Kadın denekler mür kapsüllerini kahvaltıdan iki saat önce aç karnına alıyorlar. Çalışmaya göre sonuçlar umut verici.

Soğuk Kompres

Basit bir soğuk kompres vajinal yanma ve kaşıntıyı geçici olarak geçirebilir. Düşük sıcaklıklar inflamasyon ve rahatsızlıkların sakinleşmesine sebep oluyorlar. Her ne kadar neredeyse tüm vajinal yanma vakalarında faydalı olabilse de, özellikle menopoz kaynaklı yanmalarda öneriliyor. Bir kaç buz küpünü temiz, pamuk bir kumaş içerisine koyduktan sonra problemli bölgeye 30 saniye boyunca tutabilirsiniz. Ayrıca vajinanızı günde bir kaç defa soğuk suyla yıkayarak da yanma hissini hafifletebilirsiniz.

Uyarılar

Vajinal yanmanın bazı sebepleri kendi kendine geçerler veya kolayca çözümlenebilirler (örneğin rahatsız edici ürünlerin kullanımını bırakmak). Eğer yanma devam ederse veya başka belirtiler de ortaya çıkarsa, doktorunuzu görmelisiniz.

Eğer devam eden ve normal şartlarda açıklanamayan vajinal kanama, yanma, kaşınma ve ağrı varsa, yine doktora görünmeniz gerekli.

Vulvanın devamlı kaşınması rahatsızlık verici bir problem. Vulva, vajinanın dışında bulunan deri ve buna vajina dudakları ile vajina-anüs arasındaki cilt de dahil. Eğer vulva devamlı kaşınıyorsa sebebini bulmak için doktora görünmelisiniz.

İdrar sırasında servikste yaşanan rahatsızlık ve yanmalar rahim ağzı kanserinin işareti olabilirler ve bu nedenle bu belirtiyi görürseniz de doktora gitmeniz gerekli.