40. hafta hamilelik pek çok anne tarafından görülemeyen haftalardan birisi çünkü anne adayları 38 ila 42. haftalarda doğum yapıyorlar ve bu aralıkta ne zaman doğum yapacağınızı kestirmek oldukça zor. Dolayısıyla hali hazırda pek çok anne zaten doğum yapmış olacaktır ve bir kısmı ise 42. haftaya kadar doğum sürecini bekleyecektir. Elbette doğuma kadar bebek gelişimini sürdürüyor ve fiziksel olarak hamilelik sizi ciddi anlamda zorluyor.

Doktorlar 42. haftadan sonrasını geç doğum olarak nitelendiriyorlar ancak doktorunuz özellikle dikkatli olmanızı söylemediyse endişe etmenize gerek yok. Zira her bebeğin gelişim süreci ve annenin yapısı farklılık gösterdiği için doğum zamanı değişiklik gösterebiliyor.

Hem bebeğin hem de kendinizin gelişim sürecine dair bilmeniz gereken önemli noktaları bir araya getirdik.

40. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bebeğinizin ağırlığı bu dönemde artık pek artmıyordur ve gelişim sürecine bağlı olarak iki buçuk kilonun biraz üzerinde de olabilir, dört kiloya da varabilir. Dolayısıyla her bebeği kendi içerisinde değerlendirmek gerekiyor ve bu döneme kadar düzenli kilo aldıysa, endişe edecek bir şey yok. Bazı bebekler normalden daha hafif olurken, bazıları hayli ağır olabiliyor. Doktorunuz zaten bu konuda gerekli kontrolleri yapacaktır ve size bilgi verecektir.

Bebeğin boyu elli santimetrenin biraz altında veya üstünde olacaktır ve bu durum da yine bebeğe has bir durumdur. Endişe etmenize gerek yok ve doktorunuzun önerilerini takip etmeniz yeterli.

Sahip olduğu yağ dokusu, doğumun ardından onu korumak üzere artık hazır. Bu noktadan sonra çok fazla yağlanma olmayacaktır. Yağlanmanın bebek için önemli olmasının sebebi, henüz vücut ısısını ayarlayacak mekanizmaların tam olarak çalışmaması ve bu nedenle yağ dokusunun koruyuculuğuna ihtiyaç duyması. Bebeklerin belli bir döneme kadar pofuduk kollara ve bacaklara sahip olmalarının da sebebi budur.

Onun tüm sistemleri gelişimini tamamladı ancak beyin gelişimi doğumun ardından da hızlı şekilde devam edecek. Bu nedenle bıngıldak yani kapanmamış kafa kemikleri mevcut. Zira bıngıldak sayesinde beynin büyümesine yer açılabiliyor ve ayrıca bebeğin doğum kanalı içerisinden hasar görmeden çıkması mümkün oluyor. Doğum sırasında kafası bir koni biçimini alacak ve kısa bir süre sonra kafa tekrar olması gereken şekline dönecek.

40. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Artık kendinizi ruhen ve fiziksel olarak doğuma hazırlamış olmanız gerekiyor. Pek çok anne adayı doğum zamanının gelip gelmediğini nasıl anlayacağını merak eder ancak bunu anlayacağınızı garanti ediyoruz. Bazı hamileler vajinalarından gelen su sayesinde bunu anlarken, bazıları ise kasılmalar ile anlamaktadır.

Pek çok filmde amniyon sıvısının patladığını ve suyun çeşme gibi boşaldığını görürüz ancak bu gerçek hayatta karşılaşması çok zor bir senaryo. Zira çoğu vakada kese birden patlamaz ve suyu azar azar sızar. Bunun yanında kasılmalar kesenin patlamasından önce gelir ve anne adayları su gelmeden önce zaten hastaneye ulaşmış olurlar.

Şimdiye dek yeteri kadar kilo aldıysanız, kilonuzu dert etmenin de gereği bulunmuyor. Zira sahip olduğunuz ağırlığın bir kısmı zaten bebeğin kendi ağırlığı. Ayrıca yağ dokularına emzirme için ihtiyacınız var çünkü kadınlarda hormonların bir kısmı doğrudan yağ kütleleri tarafından ayarlanıyor ve yetersiz yağ olması halinde süt üretimini sağlayacak olan hormonlarda dengesizlik ortaya çıkıyor. Yani emzirmeniz süresince çok hızlı bir şekilde kilo verme sürecine girmemeniz gerekli.

Bu haftada doktor kontrolüne giderseniz, ilk olarak bebeğin hareketleri kontrol edilecektir ve bunun yanında amniyon sıvısının miktarı da incelenecektir. Ayrıca bebeğin kalp atışları ve solunum davranışları ile kasılmalar da tespit edilir. Doğumun yaklaştığına dair en büyük işaret rahim açıklığı ve rahim ağzı incelmesi olduğu için, bu konuda yapılan değerlendirme, doğuma ne kadar zamanınız kaldığını net bir şekilde gösterecektir.

Bir iki haftadır ortaya çıkmış olan hazımsızlık problemi ve sık sık idrara çıkma durumu da devam edecektir ancak en azından artık daha rahat nefes alıyorsunuz. Bunun sebebi bebeğin pelvik bölgeye inmiş olması ve akciğerler yerine mide, bağırsak bölgelerine baskı yapıyor olması. İdrar kesesinin boyutu da küçüldüğü için daha az idrar tutabiliyor. Bunun sonucunda hem hazımsızlık hem de idrara çıkma sorunları anneleri biraz rahatsız edebilir.