Parazit sahibi olduğunuzu düşünmek korkutucu olabilir ancak bu konuda yalnız değilsiniz, parazitler sandığınızdan çok daha yaygınlar. Parazitlerin sadece gelişmemiş ülkelerde ortaya çıktıkları da bir yalan. Hatta, kliniklerdeki pek çok hastada parazit bulunuyor. Az sonra göreceğiniz gibi, parazitler çok çeşitli belirtiler verebiliyorlar ve sadece bir kaç tanesi sindirim sistemi ile ilgili.

Parazit Nedir?

Parazit, başka bir organizma üzerinden beslenen herhangi bir organizmadır. Bağırsak parazitleri denildiğinde ise genelde besinleriniz üzerinden beslenen kurtçuk gibi küçük organizmalar akla gelmeli.

Yuvarlak kurt, tenya, kılkurdu, kamçı kurdu, kancalı kurt ve diğerleri bazı parazit örnekleri arasında. Parazitler çok çeşitli şekil ve boyutlarda olabildiklerinden çok farklı problemlere sebep olabilirler. Bazıları tükettiğiniz gıdaları yerler ve yemekten sonra da aç kalmanıza, kilo alamamanıza sebep olurlar. Bazıları alyuvarlardan beslenerek anemiye sebep olurlar. Bazıları kaşınma, rahatsızlık ve uykusuzluk veren yumurtalar bırakırlar. Eğer bağırsaklarınızı iyileştirmek ve belirtilerden kurtulmak için sayısız seçenek denediyseniz ve başarısız olduysanız, parazit açıklanamayan ve çözülemeyen belirtilerinizin ardındaki sebep olabilir.

Parazit Nasıl Kapılır?

Parazitle temas edebileceğiniz bir kaç yol var. İlk olarak, parazitler vücuda kirli su ve gıdalardan girebilirler. Az pişmiş et parazitlerin sıklıkla saklandıkları yerler arasında ve bunun yanında gelişmemiş ülkelerden gelen kirli sular, göller, havuzlar gibi yerler de parazit kaynağı oluyorlar. Ancak et tek suçlu değil. Temizlenmemiş meyveler ve sebzeler de parazite sahip olabilirler.

Bazı parazitler vücuda ayak tabanından bile giriş yapabiliyorlar.

Kişi parazit enfeksiyonu yaşadığında, onu bulaştırması da hayli kolay. Eğer parazitiniz varsa ve tuvaleti kullandıktan sonra lavaboyu kullanmıyorsanız, kapı tutamacı, telefon ve dokunduğunuz her şeye mikroskopik parazit yumurtalarını bulaştırabilirsiniz. Hayvanlara dokunurken parazit kapmak da yaygın. Elleri yıkamak parazit geçişini önlemenin en iyi yollarından birisi. Deniz aşırı gelen parazitler de yabancı parazitleri sisteminize sokmanın bir diğer yolu. Eğer seyahatleriniz sırasında parazit bulaşmış su tüketecek olursanız, bir çeşit parazit kapma ihtimaliniz hayli yüksek.

Parazit Sahibi Olabileceğinizi Gösteren 10 Belirti

• Açıklanamayan kabızlık, ishal, gaz ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları
• Uluslararası bir seyahatten sonra yurtdışında ishal olduğunuzu fark etmek
• Besin zehirlenmesi geçmişinizin olması ve sonrasında sindiriminizin asla eskisi gibi olmaması
• Uykuya dalmada zorlanma ve gece bir çok defa uyanma
• Açıklanamayan kızarmalar, cilt problemleri, egzema ve sedef
• Uykuda dişleri gıcırdatma
• Kas ve eklemlerde ağrılar
• Yorgunluk, bitkinlik, depresyon ve sık sık umursamazlık hissetme
• Yemeklerden sonra hiç bir zaman tok hissedememe
• Demir eksikliği anemisi tanısı almanız

Parazit belirtileri genelde açıklanamaz ve ilgisizdirler. Daha önce belirttiğim gibi, çevremizde maruz kaldığımız çok farklı tipte parazitler var. Parazit bulunan hastalarda kabızlık genelde ishalden daha yaygın ancak bazı parazitler vücudun sıvı dengesini bozarak ishale de sebep olabiliyorlar. Uyku zorlukları, cilt problemleri, ruh hali değişimleri ve kas ağrıları genelde parazitlerin kan akışına bıraktıkları toksinlerden kaynaklanıyorlar. Bu toksinler sıklıkla anksiyete sebebi oluyorlar ve bu kendini pek çok farklı şekilde gösterebilir. Örneğin gecenin bir yarısı uyanma, diş gıcırdatma gibi belirtiler vücudunuzun uyku sırasında anksiyete atağı geçirdiğini gösteriyor. Bu toksinler kan hücreleri ve nörotransmitterler ile etkileşime geçtikleri zaman ruh dalgalanmaları ve cilt problemleri yaratabiliyorlar.

Parazit Testi Nasıl Olur?

Parazit testi genelde dışkı testi ile olur. Pek çok doktor parazitten şüphelendiği zaman bir dışkı testi ister ancak genel dışkı testi genelde fonksiyonel tıpta uygulanan kapsamlı dışkı testi kadar doğru sonuçlar vermez.

Konvansiyonel Yumurta ve Parazit Dışkı Testi

Konvansiyonel dışkı testleri dışkınızdaki parazit ve parazit yumurtalarını ortaya çıkarabilir ancak bu testin pek çok sınırı mevcuttur. Testin en büyük problemi, koşullara bağlı olarak başarılı olabilmesi. Test için laboratuvarda bir patolojist tarafından mikroskop altında incelenecek olan üç ayrı dışkı örneği gönderilir. Parazitlerin yaşam döngüsü onların durgun ve canlı oldukları döngüler geçirmelerine neden olur. Bu konvansiyonel testlerde onları tanımlayabilmek için dışkıda aktif parazit olmalı ve parazit dışkı örneği laboratuvara gidene kadar canlı kalmalı ve patolojist dışkı içerisinde yüzen canlı paraziti görebilmeli. Bu testler bazı insanlar için kullanışlı olsalar da, uyku döngüsünde olan parazitleri tanımlayamaz ve bu nedenle bu tip dışkı testlerinde çok sayıda yanlış pozitif sonuç alınır.

Kapsamlı Dışkı Analizi

Kapsamlı duşkı analizi çok daha hassas çünkü Polimeraz Zincir Reaksiyon teknolojisi ile parazit varsa, parazitin DNA’sı görüntüleniyor. Yani parazit ölü veya uyku döneminde olsa da, bu testte görünüyor. PCR olarak adlandırılan bu teknoloji, patolojistin yaşayan bir parazit görmesini de gerektirmiyor. Konvansiyonel dışkı testinde görülemeyen pek çok parazit bu yöntemle tespit edilebiliyor.

Parazit Tedavisi Nasıl Olmalı?

Geleneksel dışkı testi 17 farklı paraziti tanımlayabiliyor ve bu nedenle hastanın hangi parazite sahip olduğu tespit edildikten sonra o parazite uygun ilaçlar kullanılıyorlar. Fakat parazit tanımlanamazsa, belli bitkisel karışımlar kullanılıyorlar. Bitkisel kombinasyonları eczane ve aktarlardan temin edebilirsiniz. Genel olarak bu bitkisel formüller sindirim yolundaki en yaygın patojenlere karşı etki gösterirken, iyi bakterilere dokunmuyorlar. Parazit karşıtı herhangi bir bitkisel takviye almadan önce doktorunuza danışmanız ve karaciğer hastalığı geçmişiniz, ağır alkol kullanımınız ve karaciğer enzim miktarında artışınız varsa karaciğer enzimlerinizi bir kontrol ettirmeniz iyi olacaktır.

Parazit kapmış olabileceğinizden şüphe ediyorsanız, kapsamlı dışkı testi de yaptırabilirsiniz. Unutmayın, her şey bağırsakta başlar ve bağırsak sağlığın kapısıdır. Sağlıklı bağırsak, sağlıklı insan demektir.