Herkese merhaba. Ben, Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel. Bu yazımızın konusu biraz değişik. Sizlere, hızlı kilo vermek ve yağ yakmak için benim tariflerimi hangi sırayla uygulayacağınızdan bahsedeceğim. Genelde, çok fazla; “Ben bu diyeti 3 gün yaptım. Sonrasında ne yapabilirim?” ya da “3-4 hafta boyunca uygulayabilir miyiz?” gibi sorular geliyor.

Öncelikle, burada büyük bir kafa karışıklığı var. Ben, her zaman anlatıyorum; bu verdiğim tarifler en az üç gün ile en fazla 1bir hafta arasında yapılabilir ama bir haftayı çok fazla önermiyorum. Bir haftayı; çok fazla kilo vermeniz durduysa kullanabilirsiniz.

Ancak, bunları, genel olarak 3-4 gün yapmak çok sağlıklı. Youtube’da, “Diyet ile nasıl 10 kilo verilir?” başlıklı bir videom var. Orada, çok genel bir beslenmeden bahsediyorum., olabildiğince en düşük ve sağlığınızı etkilemeyecek bir liste oluşturdum.

Yani, siz bu tarifleri yapmak istemiyorsanız ama kilo vermek istiyorsanız; o diyetle kilo verebiliyorsunuz. Burada bahsettiğim liste; yumurtası, eti, sebzesi, peyniri, yoğurdu, meyvesi, kuruyemişi, her şeyi olan bir liste. Bu listeyi, ömür boyu yapabilirsiniz. Eğer, kilonuz 90 kilonun üzerindeyse, o listedeki ekmekler birer, ikişer dilim daha arttırılabilir. Listeye, Youtube kanalımdan bakabilirsiniz. Bu, ömür boyu yapılabilecek bir diyet listesi.

Hangi Aralıklarla Uygulayacaksınız?

Bir de yağ yakan tariflerim var; semizotlu, kabaklı, keten tohumlu, chia’lı, yoğurt içeren ya da detoks içeren sıvı detokslarım var.

Bunlar da üç ya da dört gün yapılabilir. Peki, bu diyetleri nasıl birleştireceğiz? İnsanlar, normalde, bu diyetleri sıkı bir şekilde yapmak ve hızlı bir şekilde kilo vermek istiyor; ancak bu çok sağlıksız. Dolayısıyla, “Diyet ile 10 kilo nasıl verilir?” videomdaki diyeti baz almamız gerekiyor.

Diyelim ki, siz bu diyeti bir hafta boyunca yaptınız. Arkasından 3 gün, bu tariflerden birini eklemeniz gerekiyor. Örneğin, 7 gün diyeti ile 10 kilo verilir diyetini yaptıktan sonra, 3 gün yoğurt kürü yabilirsiniz. Daha sonra, yeniden, 7 gün boyunca tekrar kendinizi normale döndürüp o diyeti uygulayıp, tekrar 3 gün detoks yapabilirsiniz.
Böyle yapmamızın sebebi; vücudunuza herhangi bir zarar vermemesi, vitamin ve mineral dengenizin yerinde kalması ve sağlıklı bir beslenmenizin olmasını sağlamak. Benim, yaklaşık 10 adet yoğurtlu tarifim var; 7-3, 7-3 şeklinde, sizi dört, beş ay götürecektir. Ve bu şekilde de, kilonuza da bağlı olarak; yaklaşık on ile yirmi kilo arasında kaybedebilirsiniz.

Yağ Yakan Su Tariflerimi Nasıl Uygulayacaksınız?

Diyetlerimi nasıl, hangi aralıklarla yapacağınızdan bahsettim. Bir de yağ yakan ve iştah kapatan su tarifleri var. Bu tarifleri, her gün kullanabilirsiniz. Ancak ben şöyle öneriyorum; örneğin, Youtube kanalımda son paylaştığım “Yağ Yakan Su” tarifini, üç hafta yapıp bir hafta ara verdikten sonra, yeniden üç hafta yapacak şekilde, sırasıyla uygulayabilirsiniz. Benim, çok sayıda iştah kapatan su tarifim var. Onlardan herhangi birini, değişimli olarak kullanabilirsiniz.

Kimler Uygulayabilir?

Bu bahsettiğim diyetlerin ya da çay tariflerinin yapılması; eğer sağlıklı bir bireyseniz, herkes için geçerli. Yalnızca; emziriyorsanız, hamileyseniz, böbrek hastalığınız varsa ve ciddi şeker hastalığınız varsa, benim diyetlerimi uygulamayın. O şekilde bir uzmandan yardım alabilir ya da Cepte Diyetisyen uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bana şöyle sorular geliyor; “Hocam, ben emziriyorum. Bu diyetler bana olur mu?” Olabildiğince “Bunu ekleyin, şunu çıkarın” diyorum; ancak, kişiye özel diyet planı almak istiyorsanız, cep telefonunuza Cepte Diyetisyen uygulamasını indirerek, Diyet Programlarım bölümünden, size özel planlanmış listeleri alabilirsiniz. O kişiler, bu şekilde yaparlarsa daha sağlıklı olacaktır. Ya da, “Ben yapıyorum, olmuyor, kilo veremiyorum!” diyorsanız, bir yerde bir yanlışlık olabilir. O zaman da bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Hoşçakalın!