Herkese merhaba! Bugünkü konumuz; magnezyum nedir, magnezyumun faydaları nelerdir ve eksikliğinde neler görülür? Sizlere bir de, magnezyumun hangi besinlerde bulunduğundan bahsedeceğim…

Magnezyum Nedir?

Magnezyum, vücudumuz için gerçekten hayati önem taşıyan on bir minerallerden biridir. Magnezyumun, %60’ı kalsiyum ile birlikte kemiklerde bulunurken; %40’lık kısmı da kan ve kas sisteminde görev yapmaktadır.

Magnezyumun Faydaları

Magnezyum; protein sentezinde, enzim sisteminin işleyişinde ve kaslarda görev yapmaktadır. Kalp kasının kasılmasını sağlamakta ve gevşemesinde rol oynamaktadır. En önemli görevi, kas sistemi ve sinir sisteminin gevşemesinde rol almaktır. Bahsettiğim gibi, sinir ve kas sisteminin gevşemesini sağladığı için; bu minerale, “anti-stres” minerali adı da verilmektedir.

Magnezyum Zengini Besinler

Magnezyum, genellikle topraktadır ve topraktan bitkilere geçer. Dolayısıyla; marul, roka, kıvırcık, ıspanak, semizotu ve kuzu kulağı gibi besinlerde çok fazla bulunur. Bakliyatlarda da bulunur; ancak özellikle kuru fasulye ve mercimekte bulunmaktadır. Bir de, kuruyemişlerden kabak çekirdeği ve ay çekirdeğinde çok fazla bulunmaktadır. Bu besinleri, sık sık hayatınıza dahil etmeniz gerekir.

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Çevremizde, “Bacağım kasıldı” ya da “Kasım kasıldı” cümlelerini duyarız. Bunlar, magnezyum eksikliğinde sık görülen durumlardır. Magnezyum eksikliği neden görülmektedir, biraz da bundan bahsetmek istiyorum. Magnezyum, toprakta bulunur.

Dolayısıyla, toprakta azaldığı zaman, bitkilerde de az olur ve tükettiğimiz zaman yeterli seviyede alamayabiliriz. Magnezyum eksikliğinin en önemli nedeni budur.

İkinci sebebine gelecek olursak… Artık, genellikle filtrelenmiş sular tüketiyoruz. Dolayısıyla, yumuşak sular içiyoruz.

Magnezyumun en önemli kaynaklarından biri, sert sulardır. Artık bu tür sular tüketmediğimizden, vücudumuza aldığımız magnezyum miktarı da daha düşük olmaktadır. Magnezyum eksikliği, özellikle hamileler ve emziren kadınlarda çok sık görülür.

Bu dönemlerde; bebekten dolayı magnezyum ihtiyacı arttığı ve alınan miktar yeterli gelmediği için, doktorunuza başvurarak magnezyum takviyesi alabilirsiniz.

Bunların dışında, eğer beslenme programınızda yeterince; ıspanak, semizotu, kuzu kulağı, bakliyatlar ve kuruyemişler yoksa, yetersiz ve dengesiz besleniyorsanız ve çok fazla hazır gıdaya yöneliyorsanız, bunlar da magnezyum eksikliğine neden olabilir.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Magnezyum eksikliğinin en önemli belirtisi, kaslarımızdaki kasılmalardır. Genellikle, ayakta ve bacakların alt kısımlarında görülen kramplar önemli bir belirtidir. Kalp çarpıntıları ve kasılmalar ve bir de mide-bağırsak krampları olabilir. Bunlar da, magnezyum eksikliğini göstermektedir. Eğer, eksikliğini hissediyorsanız, öncelikle doktora başvurarak; doktorunuzun önerisi ile magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz.

Ayşe Tuğba Şengel