Hayır, olmaz, asla olmaz, şimdi değil. Bunlar bizden istenen şeylere karşı hayır anlamında kullanabileceğimiz sözcükler ancak onları söylemek de keşke buraya yazmak kadar kolay olsaydı. Çünkü hayır demek bazen rahatsız edici ve zor olabiliyor ve bu yüzden hayır demek isterken evet diyerek devam ediyoruz.

Bir talebi reddetmek ölçülüp tartılması gereken bir konu çünkü reddeden kişi bunu neden reddettiğini düşünmek zorunda ve talepte bulunanın da bu reddin sebebini anlayabilmesi gerekli. Bu noktada en temel nokta, cevabı saygı ve içten bir şekilde verirken duruma uygun kelimeleri seçmek.

Elbette yazdığımız örnek cümleleri birebir kullanmak zorunda değilsiniz ancak bir fikir olması açısından iyi olacak.

İş Arkadaşına Hayır Demek

İş hayatında hayır kelimesi genelde iş yükünden, kaliteden ve önceliklerden kaynaklanır ve aslında bir konuda talepte bulunmak talebi yapan kişi için de hayli zor. Eğer sizinle eşit seviyede veya daha alt kıdemde birisi reddetmeniz gereken bir talepte bulunursa, şöyle bir cevap vermek uygun olabilmekte:

“Bana sorduğun için teşekkürler ancak elimde yeterince iş var ve bu nedenle daha fazlasını alamam.” veya “Teklifin için teşekkürler ama şimdi biraz meşgulüm, belki de X (başka bir kişi) sana yardımcı olabilir, onun da bunu yapmaya yeteneği var.”

Patrona Hayır Demek

Eğer bir talep doğrudan süpervizörünüzden veya patronunuzdan geliyorsa, hayır demek biraz daha zor olabiliyor. Bu yüzden cevabınız sırasında iş yükünüzü öne sürmeniz doğru bir tercih. Örneklersek:

“Bu işi benim için düşündüğünüz için teşekkürler ama elimde çok iş var ve bunların önceliğini değiştirmek istemiyorsanız daha fazlasını alamam.” veya “Sorduğunuz için teşekkürler ancak elimdeki işlere bakınca, bunu şimdi alırsam elimdeki işlerin kalitesi düşer.”

Patrona hayır demenin bir diğer yöntemi ise şu anda işi almaya hayır demek ancak onun yerine bir plan önermek. Yani işi bugün yapmanızın imkanı olmamasına karşın yarın veya sonraki günlerde yapabileceğinize dair onu bilgilendirmek.

Sosyal Planlara Hayır Demek

Özel hayatımızda hayır demek genelde sınırlar ve saygıyla alakalıdır. Mesela, bir daveti reddetmek için çok düşünmeye gerek yok ve sadece teşekkür edip başka planlarınız olduğunu söylemek yeterli olabiliyor.
Eğer karşıdaki kişinin bu cevaba itiraz etmesi mümkünse, o tarihlerde şehir dışında olacağınızdan yahut bir tanıdığınızın evleneceğinden bahsedebilirsiniz.

Bazen buna biraz da özür eklemek iyi bir çözüm oluyor. Pek çok kişi özür dilemeyi bir zayıflık olarak görse de hayır diyeceğiniz durumlarda karşı tarafın yumuşamasını sağlamakta hayli başarılı.

Her Şey Başarısız Olursa Ne Yapmalı?

Bazen gardımızı indiriyoruz ve bir şeye evet diyebiliyoruz. Bu noktada hatırlamanız gereken iki temel cümle var:
“Üzgünüm ama sana cevap verebilmek için bir iki şeyi kontrol etmem gerekli.” veya “Yapabilir miyim bilmiyorum, sana sonra dönsem olur mu?”.

Her iki cümle de kesin bir cevap vermekten kaçınmanızı sağlayacak ve bu sırada bir cevap düşünebilirsiniz. Ancak sonra cevap vereceğinizi söylediğiniz kişiye dönmezseniz büyük saygısızlık olacağını da unutmayın.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr