İnsanlar yaşlandıkça veya güneş hasarı, ilaç ya da yaşam tarzı faktörlerinin bir sonucu olarak ciltleri daha ince hale gelir. Genellikle geri döndürülemez, ancak cildi korumak ve komplikasyonları önlemek de mümkündür.
Ellerdeki deri nispeten daha incedir. Bununla birlikte, bir kişi yaşlandıkça, kollarında ve bacaklarındaki deri incelebilir ve ince cilt daha kolay zedelenir.

İnce cilt nedir?


Cilt, vücudun bazı kısımlarında doğal olarak daha incedir. Göz kapaklarındaki deri sadece 0,5 milimetre (mm) kalınlığında iken topuklardaki deri 4 mm kalınlığa kadar çıkabilir.

Deri, her biri farklı bir role sahip üç katmandan oluşur:

• Hipodermis, doku, yağ ve ter bezlerinden oluşan en iç tabakadır.
• Dermis sinirleri ve kan kaynağını içeren sonraki tabakadır.
• Epidermis, kir ve bakterilere karşı bir bariyer olan, cildin en dış tabakasıdır.

İnce cilt, epidermisin olması gerektiği kadar kalın olmadığı anlamına gelir. Hipodermis katmanında daha az yağ da olabilir, bu da bu tabakanın daha ince olmasına neden olur. Tek başına, ince cilt herhangi bir tıbbi probleme neden olmamalıdır. Bununla birlikte, kişinin derisinin daha kolay hasar görmesine neden olabilir.

İnce cilt semptomları nelerdir?

Bir kişinin cildi ince ise, daha şeffaf görünür ve damarları daha net seçilir. İnce cilt kolayca zarar görebilir. Hafif yaralanmalardan sonra cildinin çürüdüğünü fark edebilir. Hipodermisin yağ kaybı, cildin dolgunluğunun veya yoğunluğunun azalmasına neden olur, bu da cildin daha ince görünmesini sağlayabilir.

Cilt neden incelir?

Cildin incelme nedenleri şunlardır:

• Yaşlanma, ince cildin en yaygın nedenidir. Cilt incelmesi yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve kırışıklıklar ile cilt kuruluğu bu sebepten meydana gelir.
• Güneş ışığı cildin incelmesinde önemli bir rol oynar. UVA ve UVB ışınları uzun dönemde cilde oldukça zarar verir.
• Sigara içmek ve alkol kullanmak hem cilt yaşlanmasını hızlandırır hem de zamanla cildin incelmesine katkıda bulunabilir.
• Topikal steroidler, bir kişinin uzun bir süre boyunca kullanması durumunda, incelmeye neden olabilir. İlacın nasıl kullanılacağına dair talimatları harfiyen uygulamak çok önemlidir. İlaç ayrıca cilt hücrelerini bağlayan dokuyu da etkileyebilir. Bu ciltte kırışıklığa ve incelmeye neden olur.

• Tedavi ile kalınlaşır mı?

Cilt incelmesinin tersine çevrilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, cildi nemlendirmek daha esnek olmasına yardım eder ve kolay zarar görme olasılığını azaltabilir. İnce bir cilde sahip olan bir kişinin cildini hasarlara karşı koruması gerekebilir. Örneğin, sert kimyasallarla temastan kaçınmalıdır.

Cildi ince olan kişiler en ufak bir yaralanmada morarırlar. Uzun kollu giymek cildin korunmasına yardımcı olabilir. Retinol veya retinoid olarak da bilinen A vitamini içeren kremler kullanmak, cildin daha fazla incelmesini önlemeye yardımcı olabilir. Retinol kremleri eczanelerde bulabilirsiniz. Ayrıca kozmetik firmalarından da edinebilirsiniz.

2018’de yayınlanan bir araştırma, bazı durumlarda retinolün deri kalınlığını normalleştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, dikkatli kullanılmalıdır ve tüm cilt tipleri için uygun değildir. Kolajen güçlendiriciler kullanmanın cilt sağlığını geliştirdiğine veya cildi kalınlaştırdığına dair kesin bir kanıt olmasa da, bazı insanlar bu ürünleri yararlı bulmaktadır.

Dengeli beslenmek, genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir. Bol miktarda meyve ve sebze, tam tahıl ve protein tüketilmelidir. Badem ve avokado gibi gıdalarda bulunan E vitamini de cilt sağlığını destekleyebilir. Bu gıdalardaki yağlar, cildi esnek tutmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yeterli su içmek cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Kuru ciltler daha kolay tahriş olabilir veya zarar görebilir ve genellikle daha az esnektir.

Cilt incelmesi önlenebilir mi?

Tüm yaşlanma belirtilerini önlemek mümkün değildir. Bir kişi yaşlandıkça, doğal olarak, ince çizgiler veya kırışıklıklar ortaya çıkar, cilt daha incelir ve kurur. Bununla birlikte, yaşlanmanın gözle görülür bazı belirtilerini azaltmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir.

Cildi zararlı UV ışınlarından koruyarak, düzenli olarak nemlendirerek ve sigara içmeyerek cildin yaşla ilgili incelmesini önlemek mümkün olabilir. Güneşten gelen UV ışığı, cilt yaşlanmasının başlıca nedenlerinden biridir. Cildinizi aşağıdaki şekillerde güneşten koruyun:

• UVA ve UVB ışınlarından koruyan SPF 30 veya daha yüksek faktör içeren güneş koruyucu kullanın.
• Günün en sıcak zamanında gölgede kalın veya içeride vakit geçirin.
• Uzun kollu giysiler, uzun etekler ve pantolon giyin.
• Boynunuzu ve yüzünüzü gölgeleyecek bir şapka kullanın.

Cildin nemlendirilmesi, kuruluğu ve hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Nemlendirilmiş cilt daha elastik ve sağlıklıdır. Alkol cildi kurutur, bu sebeple fazla alkol tüketmekten kaçının. Alkollü içecekler tüketirken her kadeh için bir bardak su içmek, kişinin nemli kalmasına yardımcı olabilir.

Ne zaman doktora görünmek gerekir?

Genellikle yaşlanmadan kaynaklanan veya herhangi bir sağlık problemi olmayan ince ciltli kişilerin doktora görünmeye ihtiyacı yoktur. Ancak cilt sık sık çürüyorsa veya zarar görüyorsa, tıbbi yardım gerekebilir.

Bazı ilaçlar cilt incelmesine neden olabilir. Bir ilacı kullanmayı bırakıp bırakmama ve olası alternatifler konusunda dermatoloğunuz tavsiyede bulunabilir.

İnce ciltler için özel tedavi mevcut değildir, bu nedenle cildin incelmesine önlemek en iyi seçenektir. Cildi güneş ışığından korumak ve cildi nemlendirmek, daha fazla incelmesini önlemeye yardımcı olabilir.