Ayak mantarı nedir?


Ayak mantarı, tinea pedis olarak da bilinir. Ayak derisinin üst ve dış tabakasında gelişen oldukça bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Döküntüler, normalde hava almayan ayak parmakları arasındaki nemli ve karanlık bölgelerde gelişir. Ayak mantarı cildin kalınlaşmasına, pul pul soyulmasına, kaşıntıya, kabarcık oluşumuna, renk bozulmasına ve en son olarak da ayak tırnağının kaybına neden olabilir. Spor salonunda kullanılan duşlar, yüzme havuzları ve nemli ortamda çıplak ayakla yürümeyi gerektiren diğer ortamlar, ayak mantarına maruz kalmaya neden olabilir. Ayakta barınan mantar, enfekte olmuş bir kişinin çıplak ayakla yürümesiyle ıslak yüzeylere kolayca bulaşır ve burada yaşamaya devam edebilir. Siz de üzerine basarsanız, kolaylıkla sizde konaklamaya başlar. Öncelikle ayak parmakları arasında büyür ve taban bölgelerinde çoğalır. Ayak mantarı belirli ve basit yöntemlerle önlenebilir, ancak kurtulmanız zor olabilir.

Ayak mantarı semptomları şunlardır:

• İltihap
• Kaşıntı
• Pullanma
• Yangı (yanma hissi)
• Hoş olmayan koku

Ayak mantarına iyi gelen öz yağlar nelerdir?

Ayak mantarını tedavi etmek için en çok kullanılan beş yağ; çay ağacı öz yağı, limon öz yağı, lavanta öz yağı, nane öz yağı ve okaliptüs öz yağıdır. Bu yağlar Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılabilir ve deri üzerine sürülür. Etkisini göstermesi yaklaşık bir hafta alır ve yaklaşık iki hafta sonra mantarı tamamen yok edebildiği görülmüştür. Rahatsızlığa neden olan mantarları öldürmeye ek olarak, ciltte kullanıldığında ek sağlık yararları da sağlar. Mantar enfeksiyonunu öz yağlarla tedavi etmek oldukça basittir ve günlük olarak zaman ayırdığınız sürece kolayca yönetilebilir.

Ayak mantarına yardımcı olması için tasarlanmış spreyler ve kremler bulunmaktadır ama doğal alternatifler daha çok tercih edilir. Özellikle, belli öz yağlarla tedavi edilebilir ve öz yağlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunmaktadır:

• Yan etkisi azdır veya yoktur.
• Maliyeti nispeten daha düşüktür.
• Potansiyel olarak zararlı kimyasallar içermez.
• Mantarla savaşırken ayak kokusunu azaltabilir ve ayaklara hoş bir koku verebilir.
• Öz yağlar ve aromaterapi ekstradan, gevşemenize ve daha iyi odaklanmanıza yardım edebilir.

Kısacası öz yağlar, bu durumla ilişkili semptomları hafifletmede oldukça etkili olabilir. Yıllarca çeşitli sorunlar için öz yağ kullandıysanız, artık ayak mantarını tedavi etmek veya önlemek için deneyebilirsiniz.

Çay ağacı öz yağı

Çay ağacı öz yağı, Melaleuca alternifolia bitkisinin yapraklarından damıtılır. Yağ, antibakteriyel, antienflamatuvar, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu sebeple akne, ayak mantarı veya kontakt dermatitin tedavisi için mükemmeldir. Çay ağacı öz yağı en çok antibakteriyel aktivitesi ile bilinmesine rağmen, muhtemelen yüksek terpinen-4-ol konsantrasyonuna bağlı olarak inflamasyonu rahatlattığı da kanıtlanmıştır. Ancak, çay ağacı öz yağını asla içmemeniz gerekir. Her zaman önce bir doktora görünmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Çay ağacı öz yağı, bir dizi cilt rahatsızlığı için faydalı olabilir. Katılımcıların çay ağacı öz yağı ile tedavi edildiği bir çalışmada, çoğu birey hem akne sayısında hem de şiddetinde bir azalma olduğunu bildirmiştir. Ancak çay ağacı öz yağının, hassas cilde sahip kişilerde alerjik kontakt dermatiti tetikleyebileceğine dikkat etmek önemlidir. Alerjik reaksiyonu test etmek için, önce küçük bir cilt bölgesi üzerinde deneyin. Kızarıklık, şişme veya yangı ortaya çıkarsa, cildinizde çay ağacı öz yağı kullanmaktan kaçının.

Limon öz yağı

Limon öz yağı tüm cilt problemleri için çok yararlıdır. Cildinizin matlığını düzeltmek için çalışır ve büzücü etkisiyle sarkma veya yorgun görünümü azaltır. Antiseptik özellikleri sivilce ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur ve ciltte aşırı yağın giderilmesi için limon öz yağı tavsiye edilir. Limon öz yağı aynı zamanda vücuttaki kan dolaşımını da artırabilir, bu da bölgesel iyileşmeye yardımcı olur.

Mantar tedavisinde etkinliği kanıtlanan limon öz yağının, ayrıca saçlı derideki enfeksiyonlarla da mücadele ettiği gösterilmiştir. Diğer öz yağlarla birleştirildiğinde, ayak mantarının tedavisinde etkili olabilir. Mantarın öldürülmesine büzücü özellikleri ve asit kombinasyonu yardımcı olmaktadır.

Lavanta öz yağı

Lavanta, Akdeniz, Arap Yarımadası ve Rusya’ya özgüdür ancak şimdi Avrupa, Amerika ve Avustralya’da da yetiştirilmektedir. Lavanta bitkisi, iştahı artırmak ve ruh halini desteklemek ve aynı zamanda gastrointestinal sorunları gidermek için uzun süredir kullanılmaktadır. Günümüzde insanlar lavantayı kaygı, bağırsak sorunları ve ağrı için de kullanırlar. Ancak lavanta öz yağı, saç dökülmesi ve mantarla mücadele için direk cilde uygulanabilir. Cilt sorunlarına neden olabilecek zararlı mantarın yok edilmesine yardımcı olmak için Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirilmelidir.

Nane öz yağı

Nane, tıbbi amaçlar için kullanılan en eski bitkilerden biridir ve nane öz yağı, bitkinin çiçekli kısımlarının buharla damıtılmasıyla elde edilir. En aktif içerikleri, nane öz yağına soğutucu ve sakinleştirici özelliğini bahşeden mentol ve menthone’dur. Nane öz yağı, topikal olarak kullanıldığında kasları rahatlatabilir ve ağrıyı hafifletebilir.

Tipik olarak nane, sindirim sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisi ve kas spazmlarını azaltma kabiliyetinden ötürü mide bulantısı için tavsiye edilir, ancak birçok başka kullanıma sahiptir. Nane öz yağının ayak mantarlarını öldürebileceği bulunmuştur. Büzücü ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle, nane öz yağı, cilde uygulandığında ayak mantarını etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bu yağ, etkilenen bölgeyi soğutabileceğinden, kaşıntıyı daha da hafifletir.

Okaliptüs öz yağı

Okaliptüs ağacı, Avustralya’ya özgü yeşil bir ağaçtır. Okaliptüs bir balgam söktürücü olarak çalışır, yani mukus salımı yoluyla toksinlerin ve zararlı mikroorganizmaların vücuttan atılmasına yardım eder. Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile karıştırıldığında okaliptüs öz yağı, kepekle savaşmanın yanı sıra saçlarınızı nemlendirebilir, kaşıntılı deriyi rahatlatabilir veya bitleri ortadan kaldırabilir.

Ancak okaliptüs öz yağı özellikle ayak mantarının tedavisinde kullanılmaktadır. Antifungal özelliklerinden ötürü okaliptüs öz yağı, ayak tırnakları mantarında, kasık mantarında, saçkıran hastalığında, ayak mantarında ve pamukçukta, enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılabilir ve aynı zamanda kaşıntıyı ve bu hastalıklarla ortaya çıkan iltihaplanmayı giderir.