Anne babalar, çocuklarının beyin gelişimleri için tonlarca para dökmek zorunda değiller. Bebeğinizin beyin gelişimini iyileştirmek için resmi bir sınıfa ve hatta paraya ihtiyacınız yok.

Özel derslere ve kreşlere çocuğunu göndermek istemeyen veya gönderemeyen anne babalar için çocuk ile etkileşime geçmek ve gelişimine katkı sağlamak için basit yöntemler var.

Eğer bebeğinizle ilgili yeni fikirler arıyorsanız, atabileceğiniz basit adımlar şöyle:

Dilinizi Uzatın

Çocuğa dair rutinler içerisinde en kolay uygulanabilir olanlardan birisi bu. Oyun zamanında veya altını değiştirirken dilinizi uzatabilir ve farklı açılarda oynatabilirsiniz. Ardından aynısını size yapması için zaman verebilirsiniz.

Bu davranış, 3 aylık dönemde olan çocukların dil kontrolünü pratik edebilmelerini sağlar ve bu da yeme ve konuşma gelişimine yardımcı olabilir. Ailelerin bebekleri ile iletişime başlamalarını da sağlar.

Karın Üstü Hareketleri

6 aydan büyük bebeklerin karın üstü hareketlerde bulunmaları sadece fiziksel güç ve koordinasyon sağlamaz, aynı zamanda onlarla etkileşime girmenin iyi bir yoludur. Bu sırada bebeğin yanına yatabilir veya onun yüzüne bakabilirsiniz.
Bebeğinizle öyküler paylaşın, aynaya bakmasını sağlayın, oynayacağı oyuncaklar getirin.

Duyularını Ateşleyin

Farklı dokuları olan kumaş parçaları alın ve siz onu gözlerken bebeğin bunları keşfetmesini sağlayın. Parçalar en az 15×15 santimetre boyutlarda olmalılar. Kumaşları duyuları ile algılarken ona sözlü açıklamalar yapın.

Onları zengin bir tanımlayıcı dile maruz bırakmak sonrasında güçlü bir kelime haznelerinin oluşmasına yardımcı olacak.

Büyük ve Küçük

2-3 yaş aralığında olan çocuklar, evde bulunan çeşitli eşyaları büyük ve küçük eşyalar diye ayırmaktan keyif alacaklardır.
Bu oyun sayesinde büyük ve küçük kelimeleri ile konseptini anlayabilir, boyutlar hakkında düşünebilir, erken matematik yeteneklerini destekleyebilir ve ölçülere dair bir anlayış geliştirebilirler.

Dinletin

Bebekler her gün yaşamları içerisindeki bilgileri alabilmek için milyonlarca yeni sinir yolu geliştirirler ve müzik bunları uyarır.
Sinir yolları çocuklara dil, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim konusunda yardımcı olurlar. Bebekleri tonu ve şiddeti değişen farklı müzik türlerine maruz bırakmak gerekir.

Birlikte Şarkı Söyleyin

Şarkı söylediğiniz zaman bebeğinizi yakınınızda tutun ve ağız hareketlerinizi biraz arttırın, özellikle de sözsüz şarkıları söylerken. Ayrıca bebeğin buna verdiği tepkileri taklit ederek onu doğrulayın. Çünkü pozitif destek daha spontan ses ve hareket aktivitelerini destekleyici olacaktır. Bu bebeğinizin öğrenme yöntemi.

Hızlı ve yavaş şarkılar söyleyin, yüksek sesli ve yumuşak şarkılar söyleyin, üst ve alt notaları kullanın. Müziğin ritmini de ellerinizi bir yere vurarak tutabilirsiniz.

Ce Eee Oynayın

Bu oyun bebeklerin nesne sürekliliği bilgisini geliştirmelerini sağlar, yani göremedikleri zaman bile nesnelerin varolduklarını anlarlar. Bebek 9 aylıkken bu oyuna başlayabilirsiniz ancak daha erken dönemdeki bebekler de bu oyundan genelde keyif alırlar.

Oyunların Gücü

Bebekle etkileşime girmek pozitif beyin gelişimini destekler.

Çocuklarla birlikte oynamak, onların ilk yıllarında önemli olan bir şeyde uzmanlaşmalarını sağlar: anne babaları ile güçlü ilişkiler. Bu güçlü, güvenli bağ sayesinde çocuklar hayatları boyunca bu ilişkiyi model alırlar ve böylece arkadaşlıklar kurmaları, başkaları ile işbirliği yapmaları, bir takımda çalışmaları ve daha sonrasında da güçlü romantik ilişkiler kurmaları mümkün olur.

Çocuğunuzla oyun oynamak ücretsiz ve günlük rutine kolayca katılabilir. Bu anlarda çocuk, okulda ve yaşamında başarılı olabilmek için gerekli olan kritik bilişsel, iletişim ve sosyo-duygusal yetenekleri zaman içerisinde pratik etme ve öğrenme imkanına kavuşur.