Anksiyete erkeklerde cinsel işlevsizliğin ardındaki şey olabilir. Yeni bir çalışma, kisspeptin adlı bir hormonun her ikisi için de tedavi imkanı sunabileceğini gösteriyor.

Cinsel işlevsizlik, fiziksel veya psikolojik problemlerden dolayı düşük cinsel tatmin olarak tanımlanıyor.


Erkeklerde yaygın olan cinsel işlevsizlik formları arasında iktidarsızlık, erken boşalma ve azalan cinsel istek bulunuyor.

ABD’deki erkeklerin 30 milyonunun iktidarsızlığı deneyimledikleri, 1-3 milyonunun ise hayatlarının bir noktasında erken boşalmayı yaşadıkları belirtiliyor.

Herhangi bir erkek için, anksiyete cinsel işlevsizliği tetikleyebilir. Bazı erkekler ereksiyon konusunda endişelenebilirler ve bu da cinsel fonksiyonlarda olumsuz etkilere sebep olabilir. Bazıları ise vücut görüntüleri ile ilgili kaygı duyabilir, iş, para ve sağlık problemlerinden dolayı fizyolojik stres yaşayabilirler.

Yeni bir çalışma beynin özel bir bölgesindeki kisspeptin hormonu aktivitesinin artmasının erkeklerde anksiyeteyi azaltıcı ve cinsel davranışları arttırıcı etkilerinin olabileceğini gösteriyor.

Çalışma İngiltere’deki King’s College London’daki Dr. Daniel Adekunbi tarafından yürütülmüş.

Kisspeptin, Anksiyete ve Cinsel Davranışlar

Kisspeptin hormonu, beynin hipotalamus adlı bölümünde üretiliyor.

Bu hormon ergenlik ve doğurganlıkta önemli bir rol oynuyor.

Hormon, hipotalamusun alt kısmına bağlı olan hipofiz bezindeki reseptörler ile etkileşime giriyor. Bu da testosteron ve estradiol adlı cinsellik hormonlarının üretimini sağlayan bir sinyali başlatıyor.

Dr. Adekunbi tarafından yapılan geçmiş bir araştırmada, kisspeptin hormonuna yanıt veren sinir hücrelerinin aynı zamanda duygusal işlemeden sorumlu olan beyin bölgesi amigdalada da bulunduğunu gösteriyor.

Özellikle, amigdalanın posterodorsal medial bölgesinde bu nöronlar görülüyorlar. Bu bölge cinsel davranış dahil olmak üzere davranışları değiştirebilen kimyasallar olan feromonlara verilen tepki ile yakından bağlantılı.

Tüm bu faktörler dikkate alındığında, Dr. Adekunbi kisspeptinin amigdaladaki aktivitesinin anksiyete ve cinsel davranışları etkileyip etkilemediğini sorguluyor.

Anksiyete Azalmış ve Sosyal Davranışlar Artmış

Bulgulara ulaşmak için araştırmacılar erkek farelerin amigdalasındaki kisspeptine tepki veren nöronları manipüle etmişler.

Bir seri ilaç kullanılanılarak canlılardaki bu sinir hücreleri aktif veya deaktif hale getirilmişler ve bu esnada anksiyete ile sosyal ve cinsel davranışlar gözlenmiş.

Çalışma, kisspeptine karşı hassas olan sinirler aktif hale geldiğinde, erkek farelerin daha az anksiyete işareti gösterdiklerini ve diğer fareler ile daha fazla sosyal etkileşime girmek istediklerini ortaya koymuş. Ayrıca dişi farelere de daha fazla ilgi göstermişler.

Bu bulguların desteklenmeleri için daha fazla araştırma gerekli ancak Dr. Adekunbi, sonuçların umut vaadettiğini ve erkeklerde anksiyete kaynaklı cinsel işlevsizlik konusunda yeni tedavilere imkan sağlayabileceğini düşünüyor.

Dr. Adekunbi bundan şöyle bahsediyor: “Erkeklerde anksiyete kaynaklı bozukluklar cinsel işlevsizlik ile birlikte bulunma eğilimindedirler. Çalışmamızın bulguları, amigdaladaki kisspeptin nöronlarının aktivasyonunun cinsel tercihler ve anksiyete davranışlarında etkili olduğunu gösteriyor. Kisspeptinin cinsel yönelimde de etkili olabileceği düşünülebilir ancak bunun onaylanması gerekli. Örneğin, bu nöronlar deaktif hale geldikleri zaman erkek fareler dişi fareler yerine diğer erkek farelere mi ilgi gösterecekler?”