Herkese merhaba! Bu yazıda, herkesin çok merak ettiği bir vitaminden, D vitamininden bahsedeceğim. Konumuz, D vitamini nedir ve hangi besinlerde bulunur? Bu konu, son zamanlarda çok fazla gündeme geldi. Gerçekten de, artık tüm hastanelerde ve tüm tahlillerde bakılıyor. Peki, D vitamini nedir? D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Vücudunuza yeterli miktarda yağ almazsanız, bu vitaminde de sıkıntı olabilir. Birazdan, D vitamininin faydalarından ve obezite ile ilişkisinden de bahsedeceğim; ancak öncelikle, hangi besinlerde bulunduğundan bahsetmek istiyorum…

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D vitamininin, %10’unu besinlerden alabiliyoruz, miktarı gerçekten çok düşük. Kalan %90’lık kısmı da, güneş ışığı ile birlikte deri tarafından sentez edilir. Peki, bu ne demek? Eğer pencerenin arkasında kaldıysanız, güneş ışığına çıkmıyorsanız; D vitamini deride sentezlenmiyor demektir. Bildiğiniz üzere, günümüzde birçok insan, ofislerde çalışıyor. Sokağa çıksak bile ne kadar çıkabiliyoruz, ne kadar yeterli derecede güneş alabiliyoruz? Ya da, tatile gidiyoruz; ama ne kadar kalabiliyoruz? Bir hafta, belki iki hafta. Bu şekilde, deride sentezlenip güneş ışığı göremediğimiz için; herkeste D vitamini düşüklüğü oluyor. Tabi ki, yine de besinlerden almaya çalışın; %10 oranında besinlerden alabiliyoruz. Somon balığından, uskumru balığından, yumurta sarısından, sütten, yulaftan ve brokoliden D vitamini ihtiyacınızın belirli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

D vitamininin en önemli görevi; Parathormon ile birlikte, kalsiyum metabolizmasında yer almaktır. Bu şekilde, aslında bir nevi hormon olarak da görev yapmaktadır. “D vitamini eksikliğinde vücutta neler yaşanır?”. Son zamanlarda bu soru ile çok sık karşılaşıyoruz. Genelde, yetişkinlerde; bel ağrısı görülebilir ya da sık sık hastalanabilirsiniz. Bu oldukça önemli. Son zamanlarda, sık hastalanan kişilerde, danışmanlarımda da çok oldu, sebebi çok bulunamıyordu. En sonunda, bunun D vitamini düşüklüğünden kaynaklandığını tespit ediyorlar ve seviyeyi normale çektiklerinde, bu kişilerin bu problemlerinin ortadan kalktığı gözlemleniyor. Çocuklarda ise, bacaklarda bir kemik hastalığı olan raşitizm görülebilir. Yetişkinlerde, daha çok yaşlılarda; kaslarda ağrılar ve hareket kısıtlılığı görülebilir. Hatta, kalça kemiği kırılması gibi problemler de ortaya çıkabilir.

D Vitamini ve Obezite İlişkisi

Yine son zamanlarda, D vitamini ile kilo verme, yani obezite arasında ilişki olduğu söylenmekte. Tabi ki bunların araştırılmaya ihtiyacı var, ama benim kendi tespitlerimde de; D vitamini eksik olduğu zaman, kişilerin kilo vermesinde zorlukla karşılaştığımız ortalamadır. Bunun kesinliği yönünde bir şey ile karşılaşmıyoruz. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.