Archives of Sexual Behavior dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, yüzün şeklinin ve boyutunun cinsel isteğiniz ve partnerinizi aldatma eğiliminizin ne kadar olduğu konusunda etkili olabileceği belirtiliyor.

Son zamanlarda davranış ve psikoloji araştırmacıları, yüz morfolojisine ilgi duymaya ve hangi insan yüzü şekillerinin belli davranışlar, yaklaşımlar ve kişilik özellikleri ile ilişkili olduğunu araştırmaya başladılar.

Örneğin, bazı çalışmalarda, erkek yüzündeki en-boy oranının yüksek olmasının agresiflik, etik olmayan davranışlar ve hatta psikopati ile ilişkisi olabileceği görülüyor.

Kanada’daki Ontario Üniversitesi’nden Steven Arnocky, yüz oranının erkek ve kadınlardaki cinsel ilişkiler, eş seçimi ve sadakatteki rolünü araştırıyor.

Geniş Yüz Cinsel İstek ve Sadakatsizliği Getiriyor

Araştırma iki farklı çalışmanın bulgularını bir araya getiriyor. Birinci çalışmada Arnocky ve iş arkadaşları, Avrupa kökenli 145 öğrenciyi değerlendirmişler ve katılımcıların %48’i erkekmiş.

Öğrenciler çalışma sırasında heteroseksüel romantik ilişkiler içerisindelermiş. Cinsel davranışları ve cinsel isteklerine dair bir anket doldurmuşlar ve bunun yanında yüz fotoğraflarını da sunmaları istenmiş.

Araştırmacılar katılımcıların yüzlerinin ölçülerini değerlendirmişler ve bunun için bağımsız uzmanlar yüzün enini boyuna bölmüşler.

Çoklu regresyon analizleri uygulanmış ve bununla birlikte yüz genişliği oranı ile erkek ve kadınlarda cinsel ilişki hususunda yüksek pozitif korelasyon bulunmuş.

Araştırmacılar daha sonra ikinci ve geniş çaplı bir çalışma gerçekleştirmişler. Böylece daha geniş kapsamda aynı sonuçların elde edilip edilmeyeceğini gözlemek istemişler.

Bu defa 314 katılımcıya benzer bir anket ve yüz fotoğrafı isteği gönderilmiş. Buna ek olarak karışıma sosyocinsellik ve sadakatsizlik niyeti değişkenleri de eklenmiş.

Sosyocinsel oryantasyon, yazarın açıkladığı üzere, cinselliğe kısıtlı ve kısıtsız olmak üzere değişen farklı özellik bazlı oryantasyonları ifade ediyor.

Kısıtlı oryantasyona sahip olan bireyler duygular olmadan cinsel ilişki düşüncesinde veya tek eşli çift olma durumu haricindeki cinsellik düşüncelerinden rahatsızlık duyuyorlar.

Araştırmacılar aynı zamanda sadakatsizlik niyetini de yüz şekli ve boyutu ile ilişkilendirmek için çalışma gerçekleştirmişler.

Araştırmacılar sonuçlar arasındaki herhangi bir potansiyel cinsellik farkını incelemişler.

İlk çalışmada olduğu gibi ikinci çalışmada da yüz oranı her iki cinsiyette de libidoyu tahmin etmeyi sağlamış. Hem kadınlarda hem de erkeklerde yüzün daha geniş olması, yani daha kısa ve geniş, ayrıca yuvarlak olması, cinsel isteğin daha yüksek olduğunu göstermiş.

Sadakatsizlik ve sosyocinsellik konusundaki sonuçlar ise özellikle erkeklerde yüz genişliği ile yüksek korelasyon göstermiş. Yani geniş yüzlü erkeklerin sadakatsizliğe karşı daha eğilimli oldukları ve duygusuz cinselliği daha konforlu buldukları tespit edilmiş.

Arnocky, bu bulguların insan yüzünün karakteristiklerinin insan cinsel motivasyonlarına dair önemli bilgiler sunabileceğini gösterdiğini belirtiyor.

Güçlü Yanları, Sınırlar ve Gelecek Araştırmalar

Yazarların da belirttiği üzere, bu çalışma insan yüzünün oranları ile cinsel istek ve cinsel psikolojiyi bağdaştıran ilk çalışma.
Çalışma her ne kadar tamamen gözlemsel olsa ve sebep-sonuç ilişkisine değinmese de, araştırmacılar sonuçların testosteron faktöründen kaynaklanabileceğine işaret ediyorlar.

Ayrıca takım çalışmanın sınırlarını da belirtiyor. İlk olarak denek çeşitlilği hayli az. Bilimadamları cinsel isteğin erken yetişkinlikte yüksek olmasından dolayı üniversite öğrencilerini baz almışlar ancak bu varsayım tartışılır durumda.

Gelecek çalışmalarda benzer sonuçların yetişkinlik ve yaşlılık döneminde de geçerli olup olmadıkları incelenebilir. İkinci olarak, sadakatsizliğin ölçütü biraz sınırlı olarak belirleniş. Ankette bu soruna dair sadece iki soru mevcutmuş.

Son olarak, yazarlar gelecek araştırmaların cinsel davranışı etkileyebilecek diğer faktörleri de dikkate alması gerektiğini belirtiyrolar. Bunlar arasında cinselliğe dair muhafazakar bakış açıları ve cinsel pasiflik de bulunuyor.