Bir çocukta nefes darlığı olduğunda, vücudunun doğru şekilde çalışması için gerekli olan oksijeni alması da zorlaşır. Belirtiler arasında burun tıkanıklığı, hırıldama, hızlı ve yüzeysel nefes bulunabilir. Aileler nefes problemlerini sebebi ne olursa olsun ciddiye almalılar. Çünkü nefes darlığı genellikle daha ciddi bir tıbbi sorunun işaretidir ve ona sebep olan şeyi anlamak önemli.

Bronşiyolit

Bronşiyolit, yani akciğerlerin viral enfeksiyonu, çocuklarda nefes darlığına sebep olabilir. Çocuklar bu enfeksiyonu genellikle kışın veya baharın ilk dönemlerinde kapmaya meyillidirler ve genelde bir hafta kadar sürer. Belirtiler soğuk algınlığına benzer ve ateş, öksürük ile hırıltılı nefes bulunabilir.

Çocuğunuzun hastalığını ona bol bol sıvı vererek, bir hava nemlendirici kullanarak ve acetaminophen vererek tedavi edebilirsiniz.

Eğer kusma, maviye dönme ve dakikada 40 defadan fazla nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkarsa bir an önce acile veya doktorunuza gidin.

Difteri

Difteri bakteri kaynaklı bir rahatsızlık ve hızlıca çoğalan bakteriler vücuttaki dokuları yok ediyorlar. Bakteri boğazdan vücuda girdiği zaman, ilk başlarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi tipik üşütme belirtileri görülebilir.

Eğer bakterinin çoğalmasına izin verilirse, boğazın arka kısmında ve küçük dilde beyaz bölgeler oluşur. Bunun beraberinde gelen şişkinlikler öksürme ve nefes darlığı yaratabilir. Tedavi için doktor mümkünse hastalığın erken dönemlerinde antibiyotik yazmalı.

Ek olarak cilt lezyonları da dikkatle temizlenmeli.

Krup Hastalığı

Krup viral bir enfeksiyon ve çocuğun nefes borusu ile gırtlağının şişmesine sebep olur. Bunun sonucunda nefes darlığı ve öksürme ortaya çıkar. Erken doğan çocuklarda bu hastalık ile karşılaşma riski daha yüksek. Hafif vakalar evde dinlenme ve artan sıvı alımı ile tedavi edilebilir.

Acetaminophen vererek öksürmeden kaynaklanan rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz. Çocuğun ağzına ve burnuna sıcak, ıslak bir bez parçası koyarak aldığı havayı nemlendirebilir ve nefes almayı kolaylaştırabilirsiniz. Banyoyu güzelce buharlandırdıktan sonra onu 10 dakika kadar orada tutabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun krupu olduğundan emin değilseniz ve nefes neme maruz kalmaya rağmen iyileşmediyse doktorunuza danışın.