Herkese merhaba! Son dönemde sizlerle; aromatik yağlarla, doğal bakımlarla ve bitkisel yağlarla çeşitli formüller önerdim. Bugün de bana son zamanlarda en sık sorduğunuz sorulardan birinden; topuk çatlaklarından bahsedeceğim. Sizler için, topuk çatlakları için mucize bir karışım tarifim var.

Topuk Çatlakları Neden Olur?

Topuk çatlakları, pek çok farklı nedene bağlı olarak görülebiliyor. Benim de, hamileliğimde aldığım kilolardan sonra görülmüştü. Hamileliğimde 20 kilo almıştım ve daha sonra bir baktım, topuklarımda çatlaklar vardı. Ne yapsam geçmedi. Daha sonra; düzenli bir bakım ve Aroma Terapist olarak kendim için hazırladığım bir topuk yağı karışımı ile üstesinden geldim.
Bu karışımı, hala da kullanmaktayım. Bu nedenle, sizlere, topuk bakımı rutinimden ve iki kullanımda bile etkisini görebileceğiniz, mucizevi bir topuk yağı formülünden bahsedeceğim.

Topuk Çatlaklarına Mucize Karışım İçin Malzemeler

• Avokado yağı,
• Tatlı badem yağı,
• Hindistan cevizi yağı,
• Susam yağı

Bu karışım için aromatik yağlara ihtiyacınız olacak. Bunlardan biri, avokado yağı. Avokado yağı; çok kuvvetli bir besleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle, en kuru ciltleri bile onarıcı etkiye sahip bir yağdır. Bu nedenle, bu karışımda, avokado yağına yer verdim.

Avokado, besin olarak zaten çok besleyicidir. İçerisinde vitaminler, mineraller, ihtiyacımız olan her şey var. Aynı zamanda; yaşlanmakta olan cildi derin bir nemlendirici etkiye de sahiptir.

Onun dışında, tatlı badem yağı kullanacağım. Tatlı badem yağı, en kolay bulabileceğiniz doğal yağlardan biridir. Yine, kolay bulabileceğinizi düşündüğüm için, Hindistan cevizi yağı var. Hindistan cevizi yağı da, çok kuvvetli bir yağdır. Yaz aylarında likit kıvamda olan Hindistan cevizi yağı; tıpkı tereyağında olduğu gibi, havaların soğuması ile birlikte katılaşmaktadır.

Bu karışımda, bir de susam yağı kullanacağız. Susam yağını saç ürünlerinde sıkça kullanırım; çünkü, kalın ve kaplayıcı bir etkiye sahiptir. Burada istediğimiz etki de; karışımın topuk derisine nüfuz etmesi ve oradaki dokuyu yumuşatarak, içine katacağımız C vitaminin etkisinin artmasıdır.

Karışımda, farklı farklı şeyler kullanacağım. Bu, tamamen sizin neyi ne kadar bulabileceğinize bağlıdır. Uygulamayı, Hindistan cevizi yağı ve tatlı badem yağı karışımı ile de yapabilirsiniz; ancak, dört yağı da kullanırsanız, daha besleyici ve daha güzel bir yağ olacaktır.

Nasıl Hazırlanır?

Yukarıda verdiğim tüm yağları, eşit miktarda karıştırın ve içerisine bir miktar da limon suyu ilave edin. Dilerseniz, bulabilirseniz limon öz yağı da tercih edebilirsiniz. Peki, limonu neden ekliyoruz?

Topuk, çok sert bir deriye sahiptir. Topuktaki o sert deriyi aşındıracak içeriklere ihtiyacımız vardır. Limonun içerdiği C vitamininin içerisindeki askorbik asit, bize bunu sağlamaktadır. Aslında, meyve asidi dediğimiz AHA asidin içerisinde de olan; cildin üst katmanını zarar vermeden temizleyecek ve soyacak enzimler içermektedir. Bu nedenle, bu karışımda; asidik etkisinden dolayı, ölü deriyi atabilmek için karışımımıza limon da ekleyeceğiz.

Yağları eşit miktarda (birer tatlı kaşığı), bir kabın içerisine alıp karıştırın. Ben, son olarak içerisine limon öz yağı ekliyorum.

Yukarıda da dediğim gibi, siz dilerseniz limon suyu da ilave edebilirsiniz. Limon yağını 10 damla, limon suyu tercih edecekseniz de yarım limonun suyunu kullanabilirsiniz.

Topuk Bakımı Rutinim

Topuk çatlaklarınızın durumuna göre; haftada 1-2 kez kendiniz ponza yapabilir ya da Scholl’un elektronik ayak törpülerini kullanabilirsiniz.

Topuk bölgesine ponza yaptıktan sonra, çatlakların iyice gittiğini hissedeceksiniz. Ardından, bu karışımı uygulayın. Karışımı, her akşam bol bol uygulayabilir, ponza uygulamasını da haftada 1-2 kez yapabilirsiniz.

Karışımı sürdükten sonra biraz bekleyin ve çorabınızı giyin ve yatağa gidin.

Topuk bakım rutinini; eğer topuklarınızda çok fazla çatlak varsa, her akşam yatmadan önce uygulayabilirsiniz. Karışımı yatağınızın baş ucunda tutarsanız, uygulamaya da üşenmezsiniz.