Öz yağlar, bitkilerden damıtılmış yüksek konsantrasyonlu özütlerdir. Yaygın olarak gevşemek ve aromaterapi için kullanılır, ancak son yıllarda depresyondan bakteriyel enfeksiyonlara kadar her şey için bütünsel tedavi olarak popüler hale gelmiştir. Bazı öz yağların ise tiroid rahatsızlıklarına karşı rahatlama sağladığına inanılmaktadır.

Tiroid hormon üreten ve salgılayan küçük ve kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroidiniz metabolizmanızı, duygularınızı, beyin fonksiyonunuzu ve vücudunuzdaki hemen hemen tüm süreçleri düzenlemeye yardımcı olur.

Öz yağlar ve tiroid için kullanımı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren çok fazla tıbbi araştırma yoktur. Ancak, anekdotsal kanıtlar vardır ve çalışmalar, öz yağların bazı tiroid hastalıklarının semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Birkaç yaygın tiroid hastalığı için öz yağların kullanımı hakkında bildiklerimizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Hipertiroidi için öz yağlar

Hipertiroidizm vücudunuzun fazla tiroid hormonu ürettiği bir durumdur. Tipik semptomlar kilo kaybı, anksiyete, kalp atışı düzensizlikleri ve kas güçsüzlüğünü içerir. Tiroid bezinin kendisi görülebilir kadar netleşir. Öz yağlar vücudunuzun fazla tiroid hormonu üretmesini engelleyemez ancak bazı yağlar hipertiroidizm semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Limon otu öz yağı

Limon otu öz yağı, güçlü antienflamatuar özellikleri için çalışılmıştır. Tiroid bölgesi şişmiş veya iltihaplı ise, limon otu öz yağının topikal olarak uygulanması rahatlama sağlayabilir.

Buhur öz yağı

Buhur öz yağının antienflamatuvar, bağışıklık sistemi güçlendirici ve ağrı giderici özellikleri vardır. Ayrıca cilt bariyerini onarmaya yardımcı olur ve kuru cilde bakım yapar. Çok çalışan tiroidin neden olduğu cilt kuruluğu için birkaç damla buhur öz yağı sürmek, kaşınmayı ve kuruluğu azaltabilir. Genel olarak cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Buhur öz yağı çok kuvvetlidir, bu nedenle uygulamadan önce badem öz yağı veya jojoba öz yağı gibi başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltmelisiniz.

Lavanta öz yağı

Hipertiroidizme bağlı sinir ve endişe sorununuz varsa, lavanta öz yağı kullanmayı düşünün. Lavanta öz yağı yüzyıllar boyunca gevşemeyi teşvik eden bir ajan olarak kullanılmıştır. Havaya yayıldığında, lavanta öz yağının sakinleşme ve iyi hissetme duygularını artırdığı bulunmuştur.

Sandal ağacı öz yağı

Sandal ağacı öz yağı, anksiyete karşıtı özellikleri için çeşitli bağlamlarda test edilmiştir. Basınç noktalarınıza uygulanan topikal bir tedavi olarak birkaç damla sandal ağacı öz yağı kullanarak ya da bir aromaterapi difüzörü aracılığıyla sandal ağacı öz yağının kokusunu havaya dağıtarak, hipertiroidin neden olduğu kaygıyı etkili bir şekilde tedavi edebilirsiniz.

Çam öz yağı

Çam öz yağı, cildinize uygulandığında inflamasyonu azaltabilir ve boğaz eklemlerini tedavi edebilir, ancak mevcut kanıtlar çoğunlukla anekdot olarak kalmaktadır. Öz yağlar ağızdan alınmamalıdır. Çam öz yağı zehirlidir.

Tiroid nodülleri için öz yağlar

Tiroid nodülleri katı olabilir veya sıvı ile dolu olabilir. Nadir durumlarda, tiroid nodülleri kanserlidir. Özofagusunuzu sıkıştırarak nefes almayı zorlaştırabilir. Ayrıca tiroid bezinin düzenlediği tiroksin hormonunun fazla üretilmesine de neden olabilir. Tiroid nodülleri bazen hiçbir belirti göstermez veya hipertiroidizm semptomları ile aynı görülür. Hipertiroidizm semptomlarını tedavi etmek için kullanılan öz yağlar, tiroid nodüllerinin semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Hipotiroidi için özyağlar

Hipotiroidizm vücudunuzun yeterince tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Eklem ağrısı, gebe kalma zorluğu ve kilo alımı gibi semptomlara neden olur. Birçok vakada, hipotiroidi belirtilerinin gözden kaçırılması kolaydır. Bazı kişilerde hiç dikkat çekici bir belirti yoktur. Öz yağlar, tiroid hormonunun yerine geçemez, ancak bazı hipotiroidizm belirtilerine yardımcı olabilir.

Nane öz yağı

Nane öz yağının sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir. Teneffüs edilmesi ise bulantıyı azaltabilir. Metabolizmanız yavaşladığından, her gece bir fincan kafeinsiz bitki çayına nane katmayı deneyin. Ayrıca öz yağı difüzöre damlatabilir veya bir taşıyıcı yağ ile seyreltebilir ve karnınıza masaj yapabilirsiniz.

Mür öz yağı

Mür öz yağı, antienflamatuvar ajan olarak yüzyıllardır kullanılmıştır. Birkaç damla mür öz yağının, başka bir antienflamatuvar yağ ile karıştırılması, güçlü bir topikal ilaç yaratacaktır.

Itır öz yağı

Itır öz yağı, klinik çalışmalarda kanıtlandığı gibi bir antienflamatuvar ajan olarak kullanılmıştır. Hipotiroidi ile ilişkili iltihabı, birkaç damla ıtır öz yağının topikal olarak uygulanmasıyla azaltabilirsiniz. Hipotiroidizm kaynaklı stresin azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Sedir öz yağı

Sedir öz yağı, cilt kuruluğunu tedavi etmek için kullanılabilecek güçlü ve taze kokulu bir yağdır. Üzüm çekirdeği öz yağı veya jojoba öz yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birkaç damla sedir öz yağını karıştırın ve cildinizi rahatlatmak için topikal olarak uygulayın.

Önlemler:

Öz yağlar ağır tiroid dengesizliklerini tedavi etmek için tek yöntem olmamalıdır. Tiroid sorunları için öz yağların kullanımını destekleyen bazı kanıtlar olmasına rağmen, reçete edilen tiroid tedavisinin öz yağlarla değiştirilmesi kilo alımı, halsizlik ve organ hasarı gibi yan etkilere neden olabilir. Tiroid rahatsızlığınızın olduğundan şüpheleniyorsanız, öz yağlar kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Öz yağlar, solunduğunda veya cilde uygulandığında çoğunlukla toksik değildir ancak yutulmamalıdır. Sadece güvendiğiniz tedarikçilerden öz yağlar satın almalısınız.

Sonuç olarak;

Öz yağlar, tiroid hastalıklarının bazı semptomlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Ancak, öz yağlar ile tiroid hastalıklarının tedavisi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu kanıtlamak için yeterli araştırma yoktur. Tiroid rahatsızlığınızın olduğundan şüpheleniyorsanız, herhangi bir doğal yöntem denemeden önce bir doktora görünmelisiniz.